Gyógyszer hatóanyagokat mutattak ki a Balaton vizében: vizsgálják a hatásukat

HelloVidék   
  Megosztom
Gyógyszer hatóanyagokat mutattak ki a Balaton vizében: vizsgálják a hatásukat

Hetvenegyféle gyógyszer hatóanyagot mutattak ki a Balatonban és a tó vízgyűjtő területén. Általában ezek a hatóanyagok természetesen kiválasztás útján, vagyis például vizelettel és az izzadtsággal kerülnek a tóba. A jövőben további kutatásokkal vizsgálják milyen hatással lehetnek ezek az anyagok a tó ökoszisztémájára, élővilágára - írja a sonline.hu.

A lap információi szerint a Pécsi Tudományegyetem és a Balatoni Limnológiai Intézet közös kutatása során hetvenegyféle gyógyszer hatóanyagot mutatott ki a Balatonban és a tó vízgyűjtő területén. Pirger Zsolt, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos főmunkatársa elmondta, hogy általában ezek a hatóanyagok természetesen kiválasztás útján, vagyis például vizelettel és az izzadtsággal kerülnek a tóba.

Összesen 138 gyógyszermaradvány hatóanyag megtalálását tűztünk ki célul, ebből 71-et azonosítottuk a Balatonból

– mondta el a szakember.

Ennek ellenére a szakember szerint a szennyezettséget tekintve nem vagyunk rosszabb helyzetben, mint bármelyik észak-európai ország, de továbbra is fontos vizsgálni, hogy ezen gyógyszermaradványok milyen hatással vannak a víz ökoszisztémájára, a gerinces és gerinctelen élőlényekre. A hatóanyagoktól láthatóan megváltozik például a puhatestűek viselkedése, mozgása, aktivitása, táplálkozása és szaporodása.

A jövőben, ezért tovább vizsgálják, hogy a hatóanyagok milyen hatással vannak a víz ökoszisztémájára, az élőlények viselkedésére és szaporodására. A Pécsi Tudományegyetem orvosi karának toxikológiai laborával közösön végzett kutatás alapján készült tanulmány magyar és angol nyelven is megjelent több tudományos szaklapban.

Kiemelte, hogy a tavat veszélyezteti az illegális nádirtás is és, hogy tudomásul kell venni, ha a a nádasok eltűnnek a tó környékéről, akkor a Balaton is el fog tűnni. Márciusi ülésükön kiemelt téma lesz, hogyan tudják visszaszorítani az illegális nádirtást a tó élővilágának megóvása érdekében.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

balaton

vízszennyezés

gyógyszer

koffein

limnológia

nádas

ökoszisztéma