Gyógyszer hatóanyagokat mutattak ki a Balaton vizében: vizsgálják a hatásukat

HelloVidék   
  Megosztom
Gyógyszer hatóanyagokat mutattak ki a Balaton vizében: vizsgálják a hatásukat

Hetvenegyféle gyógyszer hatóanyagot mutattak ki a Balatonban és a tó vízgyűjtő területén. Általában ezek a hatóanyagok természetesen kiválasztás útján, vagyis például vizelettel és az izzadtsággal kerülnek a tóba. A jövőben további kutatásokkal vizsgálják milyen hatással lehetnek ezek az anyagok a tó ökoszisztémájára, élővilágára - írja a sonline.hu.

A lap információi szerint a Pécsi Tudományegyetem és a Balatoni Limnológiai Intézet közös kutatása során hetvenegyféle gyógyszer hatóanyagot mutatott ki a Balatonban és a tó vízgyűjtő területén. Pirger Zsolt, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos főmunkatársa elmondta, hogy általában ezek a hatóanyagok természetesen kiválasztás útján, vagyis például vizelettel és az izzadtsággal kerülnek a tóba.

Összesen 138 gyógyszermaradvány hatóanyag megtalálását tűztünk ki célul, ebből 71-et azonosítottuk a Balatonból

– mondta el a szakember.

Ennek ellenére a szakember szerint a szennyezettséget tekintve nem vagyunk rosszabb helyzetben, mint bármelyik észak-európai ország, de továbbra is fontos vizsgálni, hogy ezen gyógyszermaradványok milyen hatással vannak a víz ökoszisztémájára, a gerinces és gerinctelen élőlényekre. A hatóanyagoktól láthatóan megváltozik például a puhatestűek viselkedése, mozgása, aktivitása, táplálkozása és szaporodása.

A jövőben, ezért tovább vizsgálják, hogy a hatóanyagok milyen hatással vannak a víz ökoszisztémájára, az élőlények viselkedésére és szaporodására. A Pécsi Tudományegyetem orvosi karának toxikológiai laborával közösön végzett kutatás alapján készült tanulmány magyar és angol nyelven is megjelent több tudományos szaklapban.

Kiemelte, hogy a tavat veszélyezteti az illegális nádirtás is és, hogy tudomásul kell venni, ha a a nádasok eltűnnek a tó környékéről, akkor a Balaton is el fog tűnni. Márciusi ülésükön kiemelt téma lesz, hogyan tudják visszaszorítani az illegális nádirtást a tó élővilágának megóvása érdekében.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

balaton

vízszennyezés

gyógyszer

koffein

limnológia

nádas

ökoszisztéma