Bejelentették: elkezdik gyártani a magyar fejlesztésű lélegeztetőgépet

MTI   
  Megosztom
Bejelentették: elkezdik gyártani a magyar fejlesztésű lélegeztetőgépet

A prototípusát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem készítette el. Szerdán átadták a berendezések gyártócsarnokát, megkezdődik a lélegeztetőgép gyártása, naponta tíz készülhet el.

Elindul a magyar fejlesztésű lélegeztetőgép gyártása - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a pénteki online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert rendőr alezredes azt mondta: a lélegeztetőgép prototípusát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem készítette el.

- közölte az alezredes.

Az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a tájékoztatón elmondta, csütörtökön 15 órától a szlovén-magyar határt hatósági házi karantén elrendelése nélkül léphetik át a két ország polgárai, illetve az Európai Gazdasági Térség Magyarországon állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező állampolgárai. Amennyiben 14 napon belül a koronavírus-fertőzést tüneteit észlelik magukon, nem hagyhatják el otthonukat, tartózkodási vagy szálláshelyüket, és kötelesek telefonon jelentkezni a járványügyi hatóságoknál.

Az autós könnyűzenei koncertek megtarthatók, ennek látogatási feltételeit a szervező határozza meg - fűzte hozzá. Szintén megtarthatóak június 3. és június 7. között a nemzeti összetartozás napjával kapcsolatos megemlékezések, az ezen részt vevőknek - lehetőség szerint - egymástól másfél méteres védőtávolságot kell tartaniuk. A jogszabály szerint az önkormányzatok is szervezhetnek kulturális rendezvényeket.

Az alezredes szólt arról is, hogy 1715-re emelkedett a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló, mobiltelefonra letölthető és telepíthető informatikai alkalmazásra regisztrálók száma. Csütörtökön 708 hatósági házi karantént rendeltek el, így azok száma jelenleg 10 763. 407-re emelkedett a járványüggyel összefüggésben indított büntetőeljárások száma, ebből 110-et rémhírterjesztés, 128-at csalás, 29-et közveszéllyel fenyegetés, 21-et pedig járványügyi szabályszegés miatt kezdeményeztek, és 80 gyanúsítottat hallgattak ki.

Kiss Róbert a határforgalomról szólva elmondta, péntek délelőtt a belépő teherforgalomban Csengersimánál két, Röszkénél háromórás várakozási idővel kell számolniuk a kamionsofőröknek, kilépő irányban Röszkénél hatvanperces a torlódás. Személyforgalomban a belépőoldalon Nagylaknál, Röszkénél és Csengersimánál egyaránt egy-egy óra a várakozási idő.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

operatív törzs

lélegeztetőgép