Veszélyre figyelmeztetnek: újabb sertéspestis gócpontokat találtak a magyar határ közelében

MTI   
  Megosztom
Veszélyre figyelmeztetnek: újabb sertéspestis gócpontokat találtak a magyar határ közelében

15 újabb afrikai sertéspestis fertőző gócpontot fedeztek fel Romániában a hatóságok, ebből kettő-kettő a román-magyar határ mellett levő Bihar és Szatmár megyében található.

Romániában az elmúlt héten 15 újabb afrikai sertéspestis fertőző gócpontot fedeztek fel a hatóságok, ebből kettő-kettő a román-magyar határ mellett levő Bihar és Szatmár megyében található. Romániában összesen 243 aktív gócpontot tartanak számon, amelyek Románia több mint felében, 27 megyében találhatók, összesen 147 település érintett.

További 13 megyében csak a vaddisznóknál fedezték fel a betegséget. A szakhatóság szerint eddig több mint 15 ezer gazdát kárpótoltak összesen 441 millió lej (91 millió euró) értékben. Az elmúlt héten 44 gócpontot számoltak fel a hatóságok. Az afrikai sertéspestis romániai jelenlétét először 2017. július 31-én mutatták ki.

A romániai sertéshústermelők egyesülete szerint az elmúlt két évben az afrikai sertéspestis összesen mintegy 2 milliárd euró kárt okozott. Romániában több mint 540 ezer állatot pusztítottak el a betegség terjedésének megfékezése érdekében. A termelők közvetlenül 1 milliárd euró kárt szenvedtek, amihez hozzáadódik további 1 milliárd euró, mint a külkereskedelmi mérleghiányban jegyzett veszteségként.

A Ziarul Financiar gazdasági újság által közölt adatok szerint tavaly Romániában 3,9 millió állat képezte a sertésállományt. A belföldi fogyasztás 30 százalékát tudták biztosítani a belföldi tenyésztéséből, Bukarest a legtöbb sertéshúst Németországból importálja.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

sertés

sertéspestis

fertőzés

veszély

állattenyésztés