Felejtsd el a méregdrága illatosítókat: íme 5 módszer, ami ingyen van

HelloVidék   
  Megosztom
Felejtsd el a méregdrága illatosítókat: íme 5 módszer, ami ingyen van

Egy rossz szag bármikor képes tönkretenni a gyönyörűvé varázsolt szoba hangulatát, ám nyáron nem egyszerű feladat eltüntetni ezeket. A szellőztetés nem mindig megoldás a kemikáliákat tartalmazó illatosítókra pedig egyre többen reagálnak allergiás tünetekkel. Ráadásul a több ezer forintos készítmények nem is mindig hatékonyak. A HelloVidék összegyűjtötte azokat a módszereket, amikkel a horror árakon kapható szerek használata nélkül lehet illatos a lakásunk.

Hiába alakítottuk tökéletessé otthonunkat a karantén alatt nagy erőfeszítések árán, egy rossz szag bármikor képes tönkretenni a gyönyörűvé varázsolt szoba hangulatát. Olykor az is elég lehet, hogy ritkábban nyitjuk ki az ablakot a kánikula miatt és háziállatunk szaga vagy egy főzés után beivódó intenzív szag nem tud távozni. A szellőztetés enyhítheti a problémákat, de nem mindig jelent megoldás és az allergiától szenvedőknek gyakran igazi kín lehet.

Az allergianaptárat szemlélve látható, hogy a pázsitfűfélék, a csalánfélék és az útifű mellett elindult a parlagfű szezon is, ami sok embernek egyet jelent az elviselhetetlen allergiával. Ha nem nyithatunk gyakran ablakot, akkor a szagok ellen legtöbbször felszerelkezünk a sokszor több ezer forintos áron kapható bolti illatosítókkal és illatgyertyákkal, amik lássuk be a borsos áruk ellenére néha csak tetézik a problémát erős illatukkal vagy pont ellenkezőleg, pillanatok alatt eltűnik a kellemesnek ígérkező aroma hatása.

Az Auchanben 2099 forintos áron juthatunk hozzá az Air Wick automata légfrissítő utántöltőjéhez, az elektromoshoz pedig 1299 forintos áron. A Tescoban hasonló áron találhatjuk a márkát, ám az olcsóbb Glade légfrissítőket is megvásárolhatjuk spray formában 719 forintért, vagy az aeroszolos utántöltőt 1299 forintért.

Mielőtt mégis bevásárolnánk a különböző kemikáliákat tartalmazó illatósító készítményekből nem árt előtte tájékozódnunk a családunkban és közvetlen környezetünkben, hiszen egy kutatás szerint egyre többen keresik fel az orvosokat azzal a panasszal, hogy az illatosítók allergiás tüneteket váltottak ki náluk. Kiemelten igaz lehet ez az asztmásokra és az egyéb allergiától szenvedőkre.

Jó hír azonban, hogy otthonunk illatosítását megoldhatjuk a drága drogériákban kapható kemikáliák nélkül is, hiszen az illatosítás legjobb módjai mindig természetesek. A gyógynövények, virágok és illóolajok aromái nyugtató frissességet hozhatnak minden helyiségbe. Az Ideal Home gyűjtése alapján a HelloVidék utánajárt, hogyan is lehet otthonunk mindig friss öt egyszerű lépéssel.

1. Készítsük el saját légfrissítőnket!

A természetes és gyors frissességhez töltsünk vizet egy serpenyőbe, adjunk hozzá friss rozmaringot, és forraljuk fel, majd pár órán keresztül főzzük, amíg a gőzök a levegőt illatosítják. Később hűtsük le a keveréket és tegyük a folyadékot egy spray palackba. Tároljuk a hűtőszekrényben, és szükség szerint spricceljünk belőle egy keveset.

2. A lelkes "szakácsok" tuti tippje

Ha még nincs, akkor telepítsünk egy mini-konyhakertet friss fűszernövényekkel, például bazsalikommal, petrezselyemmel és zsályával. A leveleket főzve vagy akár frissen morzsolva is kellemes édes és fűszeres illatot nyújthatnak.

3. Engedjük be a külvilágot!

A legjobb módja, hogy friss, természetes illat legyen a lakásban, ha beengedjük a külvilágot. Készítsünk kedvenc nyári virágainkból kis kötegeket és csokrokat, és tegyük a ház körül található edényekbe, vázákba, kosarakba vagy befőttesüvegekbe a lakás különböző pontjaira. A mélyen aromás nyári fajták közé tartozik például a népszerű rózsa.

4. A csodaszer: a citrom

Az egyik legjobb csodaszerünk a citrom. Ez a héjas gyümölcs nemcsak illatos, hanem antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik. Ezért amellett, hogy illatos, tisztításra is alkalmas: dörzsöljük fel citrommal például a vágódeszkánkat, hogy megszabaduljunk a foltoktól és a szagoktól.

5. A nyár kedvence: a levendula

A nyári idő szinonimájaként is jellemezhető klasszikus, a levendula az otthon egyik legjobb természetes illatforrása. Kis szárított csokrokkal a nappalinkban, lenevdula zsákokkal a ruhásszekrényben minden kellemes illatban úszhat. A jó éjszakai alvás ösztönzése érdekében pedig el is helyezhetünk egy kis levendulanövényt az éjjeliszekrényen vagy használhatunk természetes levendula sprayt ágyneműnk illatosításához.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

otthon

lakás

illat

illatosítás