Sokan még nem jártak itt soha: zarándokház épült a különleges nemzeti emlékhelyen

MTI   
  Megosztom
Sokan még nem jártak itt soha: zarándokház épült a különleges nemzeti emlékhelyen

Huszonhárom apartmanból és egy kápolnából álló zarándokházat adtak át a Győri Egyházmegye káptalandombi épületegyüttesében. A Győr szívében lévő területet idén tavasszal nyilvánította nemzeti emlékhellyé a kormány.

Átadták a Győri Egyházmegye káptalandombi épületegyüttesében kialakított huszonhárom apartmanból és egy kápolnából álló zarándokházat, a Domus Peregrinit pénteken. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt hangoztatta az átadón, hogy a Káptalandomb olyan kulturális keresztény érték, amely építészeti és művészeti területen is "fantasztikusat mutat be" az egész magyarságnak és Közép-Európának, másrészt "hatalmas szellemi és keresztény lelki érték".

Felidézte boldog Apor Vilmos vértanú püspök mintegy nyolcvan évvel ezelőtti mondatát, miszerint "a liberalizmus, a szocializmus és a mai kor sokféle kollektív rendszere arra szövetkezett, hogy Krisztust letaszítsák a trónról".

Az államtitkár bízik abban, hogy ahhoz hasonlóan, ahogy az elmúlt kétezer évben nem sikerült a kereszténységet elpusztítani, úgy most sem fog ez sikerülni, mert mindig lesznek olyan bátor keresztények, egyházi és világi vezetők, akik ellenállnak.

A kormány ezért is támogatja az országban templomok, közösségi és egyházi épületek felújítását és építését, mert az ellenállásnak ez a helyes módja; soha sem az erőszak, "mi azt nem vállalhatjuk" - mondta, megjegyezve: arra "a hangos és embereket meggyalázó magatartásra, amelyet tapasztalunk szerte most a világban", a kitartás és az értékteremtés a válasz. A zarándokházak is ezt a célt szolgálják, mert az oda érkezők hitét erősítik. Közölte, hogy a zarándokház kialakítását a kormány 830 millió forinttal támogatta.

Veres András megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke reményét fejezte ki, hogy a zarándokházban nemcsak vallásos emberek fognak megszállni, hanem a kultúrát és történelmet szeretők is, mert érezni fogják, hogy a Káptalandombon nemcsak megnézni kell az emlékeket, hanem elmélyülni is. Dézsi Csaba András győri polgármester úgy fogalmazott, hogy a Káptalandomb előretekintő módon fejlődik. Cseh Sándor, a Győri Egyházmegye Püspöki Vagyonkezelő igazgatója arról beszélt, hogy a Káptalandomb intenzív fejlődési szakaszban van, aminek része a zarándokház átadása is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

győr

zarándok

zarándokház