Sokan nem tudják, pedig ezek a szobanövények mérgezőek: rengeteg kutya, cica van veszélyben

HelloVidék   
  Megosztom
Sokan nem tudják, pedig ezek a szobanövények mérgezőek: rengeteg kutya, cica van veszélyben

Egyre népszerűbbek a zöld növényekkel gazdagon tarkított otthonok. A nyár végéhez közeledve ismét beköltöznek a szobanövények polcainkra, asztalainkra, ám lakásunk pompás ékességei súlyos veszélyeket is rejtegethetnek. Egyes növény típusok egészségügyi problémákat okozhatnak, ha kedvencünk megrágcsálja, elfogyasztja őket. A HelloVidék összegyűjtött 10+1 szobanövényt, amit viszont bátran ültethetünk a beltéri kaspókba, akkor is ha egy fedél alatt élünk négylábú barátainkkal.

Az utóbbi időben aranykorát élik a minimalista stílussal kooperáló, zöldbe borult úgynevezett "urban jungle" hangulatot idéző otthonok. Nyáron túlnyomóan, aki teheti a szabadban gondoskodik növényeiről, ám augusztus végéhez közeledve lassan újra benépesülnek a könyvespolcok, horgolt függők és az asztalok beltéri növényekkel.

Sokan talán nem tudják, de a lakásunkat ékesítő szobanövények gyakran káros hatással lehetnek háziállatainkra. Egyes növény típusok súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, ha kedvencünk megrágcsálja, elfogyasztja őket. Néha ezek talán nem okoznak specifikus tüneteket, például levertséget, hányást, mivel bizonyos növények kifejezetten egyes szervrendszerekre fejtik ki a hatásukat: májra, vesére, emésztőcsatornára, idegrendszerre, szívre. Természetesen a tünetek súlyossága kedvencünk érzékenységétől és az elfogyasztott növény mennyiségétől is függ.

A mérgezésre jellemző speciális tünetek mellett általános tünetként tapasztalhatunk:

 • alacsony testhőmérsékletet
 • hasmenést, hányást
 • fokozott vízfogyasztást, étvágytalanságot,
 • erős gyomortáji fájdalmakat,
 • erős nyáladzást,
 • nyelési nehézségeket,
 • légzési nehézségeket,
 • duzzadt, fehér nyelvet,
 • görcsös rohamokat, izomremegést,
 • a száj, a szájkörnyék színének megváltozását,
 • túlzott aktivitást vagy levertséget, gyengeséget,
 • megmerevedett testet,
 • rendszertelen szívverést,
 • rendkívül súlyos esetben sokkot, kómát.

Miért rágcsálják a macskák és a kutyák a szobanövényeket?

Leggyakrabban a gazdik arra gondolnak, hogy a gyomorpanaszok megnyugtatására vagy éppen éhség miatt rágcsálják a háziállatok a növényeket. A kutyák és a macskák sokszor pusztán a játék kedvéért "kóstolják meg" a szobanövényeket, hiszen nincs is jobb móka, mint megtámadni az ismeretlen, nagy, zöld "szörnyet".

Nem egyszerű feladat távol tartani a növényeket a háziállatoktól, ezért rajtunk múlik, hogy már a növények kiválasztásánál is figyeljünk, hogy ne méregző típusokat ültessünk a szobába és ezeket is olyan helyre tesszük, ahol lehetőség szerint nem férnek hozzá négylábú barátaink.

Gyakori mérgező kerti- és szöbanövény fajok: Flamingóvirág, Monstera-fajok, Philodendron-fajok, Mikulásvirág, Nárcisz fajok, Kúszóliliom fajok, Hortenzia fajok, Aranyeső, Kék hajnalka, Szívvirág fajok, Szarkaláb fajok, Azálea fajok, Angyaltrombita, Álkörmös

Milyen növényeket válasszunk az otthonunkba?

Ha mindenképpen el szeretnénk kerülni a mérgezést, akkor válasszunk olyan növényeket a szobába, amelyek nem okoznak egészségügyi problémákat kedvenceinknek. Szerencsére, bőven akad választék ezekből a biztonságosnak mondható típusokból is. A HelloVidék most segítve a felelős gazdikat a The Spruce listája alapján összegyűjtött néhányat a kisállatokra nem mérgező növények közül.

 1. Fokföldi ibolya
 2. Banánfa
 3. Zöldike
 4. Vénusz légycsapója
 5. Aranypálma
 6. Szobapáfrány
 7. Zebralevél
 8. Szeplősarc
 9. Orchidea
 10. Bromélia
 11. (+1) Elefántláb

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

kutya

macska

háziállat

házikedvenc

szobanövény

növény