Ezt a legtöbb kutyatartó nem tudja: 6 veszély, amire figyelnünk kell az őszi sétáknál

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt a legtöbb kutyatartó nem tudja: 6 veszély, amire figyelnünk kell az őszi sétáknál

Beköszöntött az ősz, ami a kutyatartók kedvenc évszaka, hiszen a színes levelekbe öltözött táj látványa és a kevésbé meleg napok tökéletes időszaknak számítanak a hosszabb sétákhoz. Néhány dologra azonban érdemes figyelnünk, ha el akarjuk kerülni a bajt, hiszen az őszi természet gyakran veszélyes is lehet.

A naptár szerint mostanra megérkezett az ősz, amit sokan nagyon kedvelnek a kevésbé szélsőséges hőmérséklet, a nyugalom és a látványos több színbe öltöző táj miatt is. A kutyásoknak kifejetetten jó időszak következhet, hiszen az őszi időjárás alkalmas a hosszú, aktívabb sétákra és a kinti közös játékokra. Néhány dologra azonban érdemes figyelni, amikor beköszönt az ősz.

A HelloVidék a The Spruce listája alapján összegyűjtötte miket kell észben tartanunk, hogy megőrizhessük kutyánk egészségét ebben az évszakban is.

Amint elérkezik az ősz, az internetet elárasztják a levelekben játszó kutyákról készült videók és fotók. Nagyon jó móka lehet, de néhány óvintézkedés nem árt a játék előtt, hogy elkerüljük a balesetet.

  • Győződjünk meg róla, hogy nincs éles gereblye vagy egyéb kerti szerszám, amelyet esetleg a levelek összegyűjtésére használtunk a kupacban!
  • Ne felejtsük el, hogy ezek a levélkupacok a vadállatoknak a biztonságos búvóhelyet jelenthetik. Gyakori, hogy sündisznók vagy más apró állatok üreget készítenek a halomba.
  • Ha a levelek hosszú ideig feküdtek, különösen ha nedves volt az idő, akkor a penész és más kockázatos baktériumok menedékévé válhatnak. Ha a levélhalom nem friss inkább kerüljük, el és ne hagyjuk, hogy kutyánk játszon benne.

2. Folytassuk az élősködők elleni kezeléseket!

Nem szokatlan, hogy az emberek az őszi idő beköszöntével befejezik az élősködők (kullancsok, bolhák, szúnyogok) elleni kezeléseket, mivel általános tévhit, hogy ha vége a nyárnak, a bolhák és a kullancsok száma sokkal alacsonyabb.

3. Maradjon látható!

Ősszel az éjszakák egyre hosszabbak, ezért gyarkan már sötétben, szürkületben indulunk a sétára. Ha alkonyatkor vagy hajnalban, vagy akár sötétben kell kivinnünk kedvencünket mindig használjunk valamilyen láthatósági eszközt. Hasznos lehet a láthatósági mellény, világító gallér vagy nyakörv, de a legfontosabb, hogy tartsuk pórázon négylábú barátunkat.

4. Figyeljünk a gombákra!

A gomba az őszi hónapokban sokkal elterjedtebbé válik. Természetesen vannak olyanok, amelyek ember és kutya számára is biztonságosak, de jó pár típus mérgező lehet.

Ha kutyánk egyébként is rendkívül falánk és hajlamos felszedni a séta közben talált ételeket, akkor az a legjobb, ha elkerüljük az erdős területeket, vagy pórázon tartjuk, hogy megakadályozzuk a mérgezést. Ha a kertben gombát látunk jobb, ha eltávolítjuk.

5. Újra itt az allergia?

A szezonális allergiák felerősödhetnek akárcsak tavasszal, amikor az összes növény virágzik és növekedni kezd. Az ősz is hozhat újdonságokat allergia szempontjából.

Néha segíthet egy alapos törölközés vagy fürdés, miután bejöttünk a sétáról. Súlyos allergia esetén érdemes tanácsot kérnünk az állatorvosunktól, aki adhat antihisztamint vagy más gyógyszert, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében.

6. Vigyázz vadgesztenye!

A vadgesztenye mérgező a kutyák számára, ezért érdemes ügyelnünk rá, hogy játék közben ne próbálják felvenni vagy éppen megenni a gesztenyét.

Hirtelen lenyelve a gesztenye eltömődést okozhat és ha elegendő mennyiséget fogyaszt belőle a kutya, akkor meg is betegethet, mivel eszkulin vegyszert tartalmaz, amely mérgező a számukra. A vadgesztenye lenyeléséből származó halálesetek nagyon ritkák, de súlyos rosszullétet okozhat.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ősz

kutya

betegség

megelőzés