Megint felüti a fejét a veszettség Magyarországon? Riadót fújt a Nébih

HelloVidék   
  Megosztom
Megint felüti a fejét a veszettség Magyarországon? Riadót fújt a Nébih

A veszettség az egyik legrégebben ismert fertőző betegség, ami a beteg állat harapása útján terjed a másik állatra vagy akár az emberre is. Néhány hónap alatt több ilyen esetet is diagnosztizáltak a magyar határtérségben.

Néhány hónap leforgása alatt immár harmadszor diagnosztizált veszettséget a román állategészségügyi szolgálat a magyar határtérségben, Szatmár megye területén - tájékoztat a Nébih.

Habár Romániában a rókaimmunizációs programnak és a kutyák kötelező védőoltásának köszönhetően a veszettség egyre inkább visszaszorul, a fenti példák a fertőzés szórványos jelenlétét támasztják alá, figyelmeztetnek.

Többszörös előfordulása a román határtérségben a hazai járványügyi helyzet szempontjából is aggályos, mert a fertőzött, idegrendszeri tünetekben szenvedő, rendellenesen viselkedő vadállatok nagy távolságokat is megtehetnek, így a betegséget a magyarországi rókaállománynak is átadhatják. A februári párzási időszak egyébként is az állatok fokozott mozgásával, gyakoribb harcokkal jár, megnövelve a veszettség terjedésének kockázatát.

A magyarországi rókaállomány fertőzöttségének kizárása, valamint a veszettség esetleges megjelenésének mielőbbi felderítése érdekében a fertőzött vidékkel szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vadászterületeken már megkezdődött a rókák fokozott vizsgálata. Az érintett romániai területekkel határos, a Nébih által kijelölt vadásztársaságok kötelesek minden egyes elejtett vagy elhullottan talált rókát laboratóriumi vizsgálatra küldeni a következő két hónapban.

Az országhatárhoz közeli romániai esetek kapcsán azonban a Nébih ismételten és nyomatékosan felhívja a hazai állattartók figyelmét a veszettség elleni védőoltás rendszeres beadatásának fontosságára. Magyarországon a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező (jogszabály írja elő), míg a macskáké erősen ajánlott. Különösen fontos a vadállatokkal gyakrabban, nagyobb eséllyel érintkező háziállatok, mint például a vadász-, kotorék- és pásztorebek vakcinázása. A háziállatok megóvása egyúttal gazdájukat és a környezetükben élő embereket is védi a fertőzéstől!

Az esetek közelsége miatt arra is figyelmeztetnek, hogy Magyarországon is fokozott figyelmet kell fordítani a veszettség elleni védekezésre, a védőoltások beadatására. Emellett kérik, hogy ha valaki a betegségre gyanús egyedet észlel vagy elhullott rókát talál, jelezze azt a helyileg illetékes állategészségügyi hatóságnál vagy a Nébih Zöldszámán (06-80/263-244).

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

veszettség

nébih

határtérség

szatmár megye