Továbbra is tart a kanosszajárás: eleshetnek a támogatástól a sárlavina áldozatai?

Népszava   
  Megosztom
Továbbra is tart a kanosszajárás: eleshetnek a támogatástól a sárlavina áldozatai?

Eleshetnek az állami segítségtől a recski sárlavina károsultjai. A károsodott ingatlanok felméréséről és a lehetséges megoldásokról szóló jelentés ugyan elkészült, de titkolják - írta meg a Népszava.

Ahogy arról korábban a HelloVidék is beszámolt, idén június elején Recsken a település feletti hegyről lezúduló sárlavina miatt több házból is kiköltöztették az ott élőket. Akkor a kormány arról beszélt, hogy a központi költségvetés terhére 500 millió forinttal segíti a „rendkívüli időjárás következtében” megrongálódott házak tulajdonosait. Ezt követően a károsodott ingatlanok felmérését, illetve az ott lakók elhelyezését az MR Közösségi Lakásalapra bízta a kabinet. A felmérés azóta elkészült, a jelentést és a javasolt megoldási tervet elküldték a Belügyminisztériumnak.

A Népszava beszámolója szerint a tíz károsult családot képviselő Magyar György ügyvédi iroda az MR Közösségi Lakásalapnál és a Belügyminisztériumnál is érdeklődött a jelentéssel kapcsolatban. Ezután arról informálta őket a civil szervezet, hogy az országos és a megyei katasztrófavédelmi hatóságok, valamint a kormányhivatal bevonásával tartott helyszíni bejárást, amely az érintettek jelenlétében történt. Ingatlanforgalmi szakértői vizsgálat viszont nem történt. A jelentésről azt közölték, hogy ez „nem nyilvános adat”. Hasonló választ adott a Belügyminisztérium is.

A tárca szerint a magántulajdonban keletkezett károkkal kapcsolatban a kormánynak nincs jogszabályban rögzített helytállási kötelezettsége. De egyedi döntéssel szerepet vállalhat helyreállításban. Recsk nagyközség esetében ezt a „segítségnyújtási szándékot” rögzíti a kormányhatározat. Ilyen esetekben egyébként „sajátos, a hatósági és a peres eljárásoktól eltérő eljárási folyamatot állapítanak meg”. Ilyen „atipikus” eljárás zajlik Recsk esetében is. Ez viszont lényegében azt eredményezi, hogy ebben az eljárásban a károsultaknak semmilyen eljárási jogosultsága nincs, ahogyan az eljáró hatóságoknak és minisztériumoknak sincs semmilyen konkrét eljárási kötelezettsége

– fogalmazott Magyar György ügyvéd.

A jelentés célja az érintett ingatlanok hosszú távú használhatóságának felmérése, illetve annak vizsgálata volt, hogy az ingatlanok károsodása összefüggésben volt-e az időjárási eseményekkel. A felelősség megállapítása nem volt cél. Ezzel együtt a jelentésről további információval szolgálni nem áll módomban, mivel az abban szereplő adatok és iratok nem nyilvánosak

– írta az ügyvédi irodának a Belügyminisztérium illetékes helyettes államtitkára. Viszont a közölt válaszban a bánya működése, mint lehetséges ok, fel sem merült. Arra viszont kitértek, hogy az 500 milliós keretet az MR Lakásalap külön kérelmére készülő támogatási okirat alapján biztosíthatja a Belügyminisztérium. A Népszava információi szerint a lakásalap a támogatási kérelmet már megküldte a tárcának, de az egyelőre nem fogadta el.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

sárlavina

recsk

támogatás

belügyminisztérium