Augusztusban irány Székesfehérvár: idén is lesz koronázási szertartás!

MTI   
  Megosztom
Augusztusban irány Székesfehérvár: idén is lesz koronázási szertartás!

A "második honalapító", IV. Béla király élete és uralkodása lesz az idei Székesfehérvári Királyi Napok központi témája: a Koronázási Szertartásjátékon IV. Béla koronázása elevenedik meg, de tudományos konferencián és kiállításon is foglalkoznak a tatárjárás utáni újjáépítést levezénylő uralkodóval.

A fesztivál megnyitóját augusztus 9-én, a Városház téren tartják, ahol egy dramatikus történelmi játékot láthat majd a közönség az Alba Regia Táncegyüttes, a Székesfehérvári Balett Színház és a Megadance Táncstúdió táncosai, az Avar Horda ütősei, a Vörösmarty Színház és a Szabad Színház színészei, valamint az esemény jelképének számító királyi óriásbábok közreműködésével.

Másnap tudományos konferenciát rendeznek a Városházán Béla király, míg éltél... hű béke honolt címmel IV. Béla koráról, majd a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében nyílik kiállítás Hősök, szentek, hódítók címmel.

Idén két alkalommal is fúvószene tölti meg Fehérvár belvárosát. Előbb a 30. születésnapját ünneplő Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar meghívására a Várpalotai Bányász Fúvószenekar, a dunaújvárosi Pentele Band és a Martonvásári Fúvószenekar érkezik a Fehérvári Fúvós Fesztiválra, majd a Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Találkozót rendezik meg a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar, a Veszprém Légierő Zenekar, a Tata Helyőrségi Zenekar és a Budapest Helyőrségi Zenekar részvételével.

A Koronázási Szertartásjátékot hetedszerre is a Nemzeti Emlékhelyen felépített szabadtéri színpadon mutatják be augusztus 17-én, 18-án és 19-én. A látványos előadást ezúttal is Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója rendezi és a színészek mellett táncosok, zenészek, valamint 80 határon túlról érkező diák is közreműködik benne.

Idén 24. alkalommal rendezik meg a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivált, amelyen Brazília, Kanada, Kolumbia, Indonézia, Macedónia, Szlovákia, Tajvan és Törökország csoportjai mutatják be hazájuk táncait, viseleteit, zenéit a Zichy-színpadon és a mindig hangulatos folkesteken a Malom utcai Táncházban. A házigazda Alba Regia Táncegyüttes mellett még két hazai fellépőt, a Debreceni Hajdú Táncegyüttest és a Szinvavölgyi Néptáncműhelyt láthatják majd a rendezvényen augusztus 11-15. között.

A Koronázási Ünnepi Játékok a középkorba repítik a résztvevőket lovagokkal, mutatványosokkal és boszorkányokkal, bábműsorral és koncertekkel, esténként pedig IV. Béla életét és uralkodását megelevenítő mozgó történelmi képregény lesz látható a belváros több épületének falain.

A Népművészeti Fesztiválon Vas megye, a Rábaköz, a Sárköz, a Galga mente és a Balaton-felvidék tájegységeinek hagyományait, szokásait, ismerhetik meg az érdeklődők, a táncokról a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, az Énekes Lenke Hagyományőrző Egyesület (Vitnyéd), a Tördemic Néptáncegyüttes (Badacsonytördemic), a Veresegyházi Hagyományőrző Népi Együttes és a Bogár István Hagyományőrző Egyesület (Őcsény) fiatal és idősebb tagjai gondoskodnak.

A programsorozatból nem maradnak ki a könnyűzenei koncertek sem: a fellépők között lesz a Budapest Bár, Rúzsa Magdi, illetve a fehérvári kötődésű Blahalouisiana.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

székesfehérvár

program

zene

hagyomány

koncert

népművészet