Drága október vár a magyar családokra: a gyerek jövője múlhat ezen

HelloVidék   
  Megosztom
Drága október vár a magyar családokra: a gyerek jövője múlhat ezen

Hamarosan itt az őszi szünet és sok szülő dönt úgy, hogy kihasználja az erdei táborok adta lehetőségeket és befizeti gyerekét néhány napra. A legtöbb tábor ismeretterjesztő, készségfejlesztő programokkal várja a gyerekeket. Az, hogy mire küldi a szülő csemetéjét, csak attól függ, hogy olcsóbb vagy drágább tábort engedhetnek meg maguknak. Éppen ezért most annak jártunk utána, hogy mennyibe kerülnek idén az őszi gyerektáborok.

A legtöbb szülő az őszi szünet alatt - október 28-30 - is dolgozik és azok, akik távol élnek a nagyszülőktől vagy esetleg nincs, akinek a segítségére számíthatnának, keresnek egy őszi tábort és befizetik a gyereket. Sok esetben fognak össze a szülők, nem csak az utazás szempontjából jönnek ki olcsóbban, hanem a foglalásnál is előny a csoportos létszám.

Ősszel az erdei iskolák a legnépszerűbbek, ahol a szakemberek megpróbálják a gyerekek nyelvén elmagyarázni a környezetvédelem fontosságát, de szót ejtenek az állatok védelméről és arról is, hogy mit tehet egy ember annak érdekében, hogy ma is környezettudatos legyen. Az egy vagy többnapos programok között van úgynevezett bentlakásos és hazamenős forma is. Ahol több napra is vannak programok, ott célszerűbb az ottalvós opciót választani, az egynapos foglalkozások pedig délutánig tartanak, így nem okoznak fennakadást a szülők életében. Munka után fel tudják kapni a csemetéket.

A szolgáltatások terén is széles a paletta: van ahol háromszori étkezés biztosított de van, ahol csak egy, sőt olyan is, ahol csomagolni kell néhány szendvicset a gyerekeknek. Jellemző az is, hogy sok esetben feltüntetik a plusz költségeket is. Ha egy-egy helyről tömegközlekedéssel jutnak el A-ból, B-be. Ezalatt a vonat, busz és egyéb tömegközlekedési jegyeket kell érteni.

Mivel ősszel népszerűek ezek a programok és sok szülő gondolja úgy, hogy nem szeretné magára hagyni a gyerekét, így a férőhelyek is nagyon gyorsan betelnek. Több iskolánál is érdeklődtünk, így vegyes válaszokat kaptunk. Volt, ahol telt házzal üzemelnek novemberig de volt, ahol egész évben várják a gyerekcsoportokat.

Mivel november végéig telt házzal működik az erdei iskola, így külön tábort már nem indítunk

- mondta Huszárikné Kiss Emőke a Vackor Vár Erdei Iskola munkatársa.

A táborhely egész évben üzemel, mi magunk tematikus táborokat nem szervezünk, általában osztályok, sportcsapatok, meglévő közösségek jönnek hozzánk és a szállás-étkezés-programigény egyeztetése után alakul ki hogy miről is fog szólni az itt töltött pár nap

- fejtette ki Horváth Eszter a Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola vezetője.

Persze arra is kíváncsiak voltunk, hogy a jelenleg meghirdetett táborok milyen áron kínálják a férőhelyeket és vajon mennyiből jön ki egy őszi erdei iskola vagy tábor egy gyerekre számolva. Éppen ezért keresgéltünk a neten, hogy az októberi szünet idején milyen kínálatból válogathatnak a családok. Íme néhány tábor, a teljesség igénye nélkül.

Település Tábor neve Árak Kedvezmények
Szentendre Őszi napközis tábor a Skanzenben 5900 Ft/fő/nap Testvérek esetén a 2. és 3. testvér részvételi díja: 5000 Ft/fő/nap.
Pusztavám Vajda János Erdészeti Erdei Iskola 8000 Ft/fő Kérhető ebéd plusz 800 Ft/fő áron.
Mór Vértes Tábor Erdei Iskola 2000 Ft/fő/éj 20 fő felett egy kísérő ingyenes.
Budapest Zoo tábor

2 napra: 30000 Ft/fő

4 napra: 52000 Ft/fő

2 testvér esetén 5%, 3 testvér esetén 10% kedvezmény.
Nyíregyháza Hotel Dzsungel Erdei Iskola 5.000,-Ft/fő/éj Napi három érkezés biztosított.
Szombathely Király Gábor Nemzetközi Kapusiskola

45000 Ft/fő/

három napra összesen

Napi három érkezés biztosított.
Miskolc Bükki TÚRA napközis tábor

22000 Ft/fő/

egy hétre

Napi egyszeri étkezés
Miskolc Bükki KalandoZOO napközis tábor

22000 Ft/fő/

egy hétre

Napi egyszeri étkezés
Budapest ÖKO tábor az őszi szünetben

32000 Ft/fő/

három napra

Napi három étkezés biztosított.

Az jól látszik a fenti táblázatból, hogy nagyon széles skálán mozognak az erdei táborok árai őszi szünetben. Az sem meglepő, hogy számos dologtól függ, hogy mennyit is kell fizetni egy-egy férőhelyért. Most a táblázat két szélső értékét hasonlítottuk össze.

A legolcsóbb, 2000 Ft/fő/éj áron a Vértes Tábor Erdei Iskola kínálja férőhelyeit. Itt a megszabott árban sokféle foglalkozás között szemezgethetnek a gyerekek. Kirándulni, túrázni, tanulni és játszani hívják az ide látogatókat.

A felsorolt táborok közül legdrágábbnak a Király Gábor Nemzetközi Kapusiskola bizonyult. Itt három napért kell 45 000 forintot fizetnie a szülőknek. Cserébe a három nap alatt öt intenzív, speciális edzésen vehetnek részt a gyerekek. Két éjszaka szállást- a programszervező által biztosított felügyelettel és napi háromszori meleg étkezést is biztosítanak a sportolni vágyó gyerkőcök számára. A tábor végén pedig ajándékokkal búcsúznak a résztvevőktő.

Listánk nem teljes, így csak általános eredményekről beszélhetünk. Az viszont világosan leolvasható a táblázatból is, hogy ha két gyereket küldenénk táborozni az őszi szünetben, akkor az közel százezer forintba kerülne. Ez persze nem minden. Vannak olyan erdei iskolák, ahol külön kérnek még a szülőktől olyan felszerelést, amive megkönnyíthetik gyermekeik számára az ott töltött napokat. Ilyen plusz költségnek számít a benti papucs, benti cipő, gumicsizma, esőkabát és, ha nincs benne a foglalási költségben akkor néhán szendvics is az utazásra.

KIHÚZNA A BAJBÓL 1 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 093 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen Bank nyújtja (THM 7,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 20 126 forintos törlesztőt (THM 7,64%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

táborok

gyerektábor

ősz

őszi szünet