Márton-napi mulatságokkal lesz tele a hétvége: ezek a legjobb programok

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Márton-napi mulatságokkal lesz tele a hétvége: ezek a legjobb programok

Lampionos felvonulással, díjátadó gálával és országos kirakodóvásárral idézik fel a hétvégén Szombathelyen Szent Márton alakját. Idén is megrendezik a Márton-napi újborfesztivált és libatort a szentendrei skanzenben, ahol a Szent Márton-napi népszokások mellett Szent Hubertus alakja is megelevenedik a hétvégén.

Idén is megrendezik a Márton-napi újborfesztivált és libatort a skanzenben

A vadászok védőszentjének november 3-i ünnepnapjához kapcsolódva ezúttal solymászokat, vadászokat és halászokat is meghívtak a fesztiválra.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Étteremben Márton-napi libaételek és családi pincészetek borai várják a látogatókat. A programok között őszbúcsúztató koncertek, gólyalábas előadás, valamint táncház is szerepel - közölték a szervezők.

Szent Márton Újborfesztivál és Libatoron érdekességeket tudhatnak meg Szent Márton életével és hazai tiszteletével, a libakultusz eredetével kapcsolatban. A Lajta néptáncegyüttes Márton-napi népszokásokat mutat be, feleleveníti az őszi mulatságok hangulatát.

A kézműves foglalkozások az őszhöz kapcsolódnak - szalmalibát, madáretetőt, üveglámpást, gyapjú- és termésállatkákat készíthetnek kicsik és nagyok. A vadászati hagyományok iránt érdeklődők vadászkutya-bemutatón vehetnek részt, kipróbálhatják az íjászkodást, de lesz szabaduló szobás játék trófeakiállítással - olvasható a közleményben.

A színpadi programok között gyerekkoncertek és mesemondók előadása színesíti a rendezvényt. A kétnapos fesztiválon koncertet ad a Makám, Bognár Szilvia, a Zűrös Banda, a Canarro és az etnofunk zenét játszó Kerekes Band is.

Szent Márton-napi programokat rendeznek Szombathelyen

Pénteken délután püspöki szentmise kezdődik a szombathelyi székesegyházban, utána lampionos felvonulás indul a Szent Márton emlékparkhoz, ahol koszorúzást és ünnepi megemlékezést tartanak.

Szombaton este a szombathelyi Agora Művelődési és Sportházban tartják a városi önkormányzat szervezésében zajló Szent Márton-napi díjátadó gálát, ahol a kulturális, szociális, egészségügy és a sport területen kiemelkedő tevékenységet végzők számára adnak át díjakat és elismeréseket.

Idén ott nyújtják át a városi közgyűlés által adományozott díszpolgári címet is, amelyet ebben az évben Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész, a Weöres Sándor Színház alapító igazgatója vehet át.

A vasi skanzenben már pénteken délutántól várják a látogatókat a Márton-napi Országos Nagyvásárra, amelyen legnagyobb számban kézműves termékeiket kínálják majd az árusok és olyan hagyományos népi ételeket is megkóstolhatnak a látogatók, mint a dödölle és a kukoricaprósza.

A vasárnap estig tartó vásári forgatagot mindhárom napon könnyűzenei koncertek, néptánc és népzenei programok, bábszínházi előadások, íjászbemutatók, bormustra és főzőverseny is színesítik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

program

programajánló

márton-nap

szent márton

szórakozás