Újabb cukiság Debrecenben: fekete-fehér láma csikó született

HelloVidék   
  Megosztom
Újabb cukiság Debrecenben: fekete-fehér láma csikó született

A tavaly született két tarka láma csikó után újabb egészséges utód jött a világra február 17-én a Debreceni Állatkertben. Testvéreihez hasonlóan életvidám, egészséges és játékos a kis jövevény. Az állatkerttől megtudtuk, hogy a megfelelő környezetben nevelkedett láma nem köpköd, ezért a látogatóknak nem lesz mitől tartaniuk.

A jelek szerint jól érzik magukat a Debreceni Állatkert lámái, hiszen a tavaly született két tarka csikó után most egy újabb egészséges utód jött világra. A testvéreihez hasonlóan a február 17-én született fekete-fehér kis kanca életvidám, kifogástalan étvággyal bír és a pihenés mellett, játszani is nagyon szeret. Így jelenleg már nyolc fősre bővült az intézmény lámacsapata.

A vadon élő guanakóból háziasított láma a legnagyobb termetű dél-amerikai teveféle. Eredetileg az Andokban élő őslakosság tartotta, mára pedig a kontinens keleti részén, illetve Észak-Amerikában, Európában és Ausztráliában is elterjedt haszonállat. Húsuk, tejük és gyapjuk egyaránt kelendő, emellett eredeti élőhelyükön a mai napig teherhordásra is használják őket. Érdekesség, hogy éber természetük, robusztus termetük és éles hangjuk miatt az Egyesült Államokban juhok, kecskék vagy baromfik őrzőjeként is alkalmaznak lámákat, rendszerint a jószágokra ártalmatlan fiatal nőstényeket.

A megfelelő környezetben nevelkedett láma barátságos és kíváncsi, a közhiedelemmel ellentétben pedig szinte kizárólag fajtársait köpi le, és őket is főként dominanciaharcok során, így nincs mitől tartaniuk a látogatóknak.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

láma

debreceni állatkert

debrecen