Digitalizálódik az olvasás: 15 ezer könyv válik ingyenesen elérhetővé a koronavírus miatt

HelloVidék   
  Megosztom
Digitalizálódik az olvasás: 15 ezer könyv válik ingyenesen elérhetővé a koronavírus miatt

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet nem csak az oktatásra volt hatással. A magyar kultúra több szegmensében is átálltak a digitális működésre. 12 kiadó közel 15 ezer könyvét teszik ingyenesen elérhetővé egy hónapra, amely a tanulásban, kutatásban és az oktatásban is segíthet - írja az Index.

A portál szerint a járvány helyzetben nemcsak az oktatás állt át digitálisra, hanem a folyamat kiterjedt az egész magyar kulturális rendszerre. A koronavírus járvány miatt online színházak, koncertek, kiállítások születtek, amiről korábban mi is írtunk, valamint a bezárt könyvtárak is digitális működésre álltak át.12 kiadó közel 15 ezer könyvét teszik hétfőtől elérhetővé. Korábban nem volt rá példa, hogy ilyen gazdag kínálatból lehessen válogatni legálisan az interneten a friss magyar nyelvű szakkönyvek közül.

Az eddig nehezen vagy egyáltalán nem elérhető idegen és magyar nyelvű szakkönyveket, szakirodalmakat hozza kattintásnyi távolságra az Arcanum által működtetett Szaktárs platform, amelyen hétfőtől egy hónapig ingyenes lesz 12 magyar könyvkiadó összes kiadványa.

Egy héttel ezelőtt az Arcanum már ingyenessé tette az újság- és folyóirat archívumát, több ezer periodikát, amelyek sokaknak az oktatásban, tanulásban, kutatásban nélkülözhetetlenek. A 2018 óta létező Szaktárs adatbázisa eddig csak intézményi előfizetéssel rendelkező helyeken volt elérhető, ám most ez a platform is megnyílik az említett egy hónapra. Fontos, hogy a tartalmakat letölteni nem, csak olvasni lehet. A Szaktárs adatbázisportál célja, hogy egy felületen gyűjtse össze a magyar szakkönyvkiadók műveit.

A szolgáltatás közel 15 ezer kötetet kínál 12 kiadótól:

 • Akadémiai Digitális Archívum
 • Attraktor
 • Balassi
 • Gondolat
 • L'Harmattan
 • Kalligram
 • Kortárs
 • Kronosz
 • Mentor
 • Napvilág
 • Osiris
 • Szaktudás Kiadó Ház

A portál információi szerint a következő hetekben újabb kiadók csatlakoznak: a Kriterion, a Múlt és Jövő, a Szent István Társulat és a Tinta Könyvkiadó.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

könyv

könyvkiadó

koronavírus

koronavírus-járvány

ingyenes