Világhír kapujában: Kínában és Kanadában is imádják a hollókői gyékényfonó munkáit

HelloVidék   
  Megosztom
Világhír kapujában: Kínában és Kanadában is imádják a hollókői gyékényfonó munkáit

A hollókői Kiss Tünde gyékényfonó mester, a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének a tagja, annak 2017-től alelnöke, az elmúlt év de­cemberében megkapta a népi iparművész elismerést - írja a nool.hu.

Beleszülettem a kézművességbe, asztalos édesapám intarziaképeket készített, édesanyám hímzett, horgolt, kötött, varrt. Kisdiák koromban már tudtam horgolni, hímezni, kötni, varrni, s mindez a családi légkörben ivódott belém. Érdekelt, hogy a körülöttünk lévő természetes anyagból milyen tárgyakat lehet készíteni. A csuhéjjal kezdtem el foglalkozni, később rátértem a gyékény használatára, ami részemről több volt, mint ráérzés, egyszerűen beleszerettem

- meséli Kiss Tünde.

Mint mondja még 2008-ban nyitották meg a kézművesműhely alkotóházat Hollókőn. Itt alkotott, csoportokat fogadott és gyékényfonásra tanította a gyermekeket. Ma már ugyan nincs meg ez a műhely, azóta otthon dolgozik, de munkáit folyamatosan zsűrizteti és kiállításokon mutatja be. Az alapanyagot a környéken szerzi be, a gyékényt Rimócon, a kákát az Ipoly menti árterületen gyűjti.

Tünde, valódi megszállottja munkájának, örömmel alkot, jó érzés tölti el, amikor egy-egy alkotással elkészül és azt a nagyközönség is elismeri vagy a szakma díjazza. Kézművesként sokfelé járt már a világban, több nemzetközi fesztiválon vett részt. Kanadában kézművestábort tartott az ott élő magyar fiataloknak. A Pekingi Magyar Kulturális Intézet két alkalommal is meghívta Kínába, ahol kiállították alkotásait és foglalkozást tartott a gyermekeknek. Járt Svájcban és még jó néhány európai országban

- írja a portál.

Azt mondhatom, a gyékényfonásban megtaláltam önmagamat. Számomra ez a tevékenység nem munka, hanem hobbi, a családom és a gyékényfonás ad igazi értelmet az életemnek

- mesélte a művész, aki kitért arra is, hogy tervei között szerepel egy műhely kialakítása is, hiszen, mint fogalmazott, jelenleg a lakás minden zugában dolgozik.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 1 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 093 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen Bank nyújtja (THM 7,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 20 126 forintos törlesztőt (THM 7,64%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyékény

gyékény művész

hollókő

palóc

palócföldi népi iparművészek egyesület