Világhír kapujában: Kínában és Kanadában is imádják a hollókői gyékényfonó munkáit

HelloVidék   
  Megosztom
Világhír kapujában: Kínában és Kanadában is imádják a hollókői gyékényfonó munkáit

A hollókői Kiss Tünde gyékényfonó mester, a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének a tagja, annak 2017-től alelnöke, az elmúlt év de­cemberében megkapta a népi iparművész elismerést - írja a nool.hu.

Beleszülettem a kézművességbe, asztalos édesapám intarziaképeket készített, édesanyám hímzett, horgolt, kötött, varrt. Kisdiák koromban már tudtam horgolni, hímezni, kötni, varrni, s mindez a családi légkörben ivódott belém. Érdekelt, hogy a körülöttünk lévő természetes anyagból milyen tárgyakat lehet készíteni. A csuhéjjal kezdtem el foglalkozni, később rátértem a gyékény használatára, ami részemről több volt, mint ráérzés, egyszerűen beleszerettem

- meséli Kiss Tünde.

Mint mondja még 2008-ban nyitották meg a kézművesműhely alkotóházat Hollókőn. Itt alkotott, csoportokat fogadott és gyékényfonásra tanította a gyermekeket. Ma már ugyan nincs meg ez a műhely, azóta otthon dolgozik, de munkáit folyamatosan zsűrizteti és kiállításokon mutatja be. Az alapanyagot a környéken szerzi be, a gyékényt Rimócon, a kákát az Ipoly menti árterületen gyűjti.

Tünde, valódi megszállottja munkájának, örömmel alkot, jó érzés tölti el, amikor egy-egy alkotással elkészül és azt a nagyközönség is elismeri vagy a szakma díjazza. Kézművesként sokfelé járt már a világban, több nemzetközi fesztiválon vett részt. Kanadában kézművestábort tartott az ott élő magyar fiataloknak. A Pekingi Magyar Kulturális Intézet két alkalommal is meghívta Kínába, ahol kiállították alkotásait és foglalkozást tartott a gyermekeknek. Járt Svájcban és még jó néhány európai országban

- írja a portál.

Azt mondhatom, a gyékényfonásban megtaláltam önmagamat. Számomra ez a tevékenység nem munka, hanem hobbi, a családom és a gyékényfonás ad igazi értelmet az életemnek

- mesélte a művész, aki kitért arra is, hogy tervei között szerepel egy műhely kialakítása is, hiszen, mint fogalmazott, jelenleg a lakás minden zugában dolgozik.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyékény

gyékény művész

hollókő

palóc

palócföldi népi iparművészek egyesület