Tenyésztői siker: különleges macskafajta született a Debreceni Állatkertben

HelloVidék   
  Megosztom
Tenyésztői siker: különleges macskafajta született a Debreceni Állatkertben

A cívisvárosi intézmény 2018 novembere után ismét örömteli hírről számolhat be a Palawan-szigeteki leopárdmacska-tenyészpár háza tájáról, miután a nőstény február 28-án újabb egészséges utódnak adott életet.

A hathetes, egyelőre anyja gondoskodását élvező kis hím szépen cseperedik – immár 660 grammot nyom –, és a mai napon megkapta élete első oltását is. Az országban kizárólag Debrecenben gondozott leopárdmacskák immár négyfős családját az intézmény Kisragadozó-házában tekintheti majd meg a nagyközönség az újranyitást követően.

Mint arról 2017 decemberében hírt adtunk, a Debreceni Állatkert három másik európai állatkerttel közösen alapította meg a Palawan-szigeteki leopárdmacska (Prionailurus bengalensis heaneyi) európai fajmegőrzési tenyészprogramját

- írja az állatkert közleményében. Mint mondják, céljuk, hogy a faj egyedeit idővel visszatelepíthessék természetes élőhelyükre, amihez először stabil és genetikailag életképes állatkerti populációra van szükség.

Fotó: Debreceni  Állatkert
Fotó: Debreceni Állatkert

A fajt jelenleg tartó öt európai és egy vietnámi intézmény a jelek szerint jó úton halad, mivel az alapításakor mindössze 13 egyedet számláló állatkerti világállomány – részben a két debreceni szaporulatnak köszönhetően – két és fél év alatt 20 egyedre nőtt. A program iránt komoly érdeklődés mutatkozik az amerikai állatkertek részéről, így a debreceni utódok valószínűleg a tengerentúlon alapíthatnak majd családot.

Természetes élőhelyének szűkülése és az illegális kereskedelem miatt a leopárdmacska szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok Vörös Listáján és a Washingtoni egyezmény (CITES) függelékében.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

leopárdmacska

debrecen

debreceni állatkert

tenyésztő

siker