Lebontás lehet a győri színház sorsa: a polgármester szerint csak rontja a városképet

HelloVidék   
  Megosztom
Lebontás lehet a győri színház sorsa: a polgármester szerint csak rontja a városképet

Dézsi Csaba András egy interjúban beszélt arról, hogy tapasztalata szerint a nemzeti színház ormótlan épületét nem annyira szeretik a helyiek. Az épület szerinte energetikailag katasztrofális, és ha megújítják, akkor is az marad, de vannak új víziói.

Győr polgármestere, Dézsi Csaba András interjút adott a Kisalföldnek, amiben többek között a jövőbeli városfejlesztésekről is beszélt. A cikkből kiderül, hogy megjelent a kormányhatározat a Magyar Közlönyben, ami a Modern Városok Programját érinti. Az állatkert a 2 milliárd forint központi támogatáson túl 880 millió többletforrást kap új konferenciaterem építésére, egy másik határozat pedig a Győri Nemzeti Színház komplex megújítására vonatkozik - utóbbinak lehetőségeit Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének kell megvizsgálnia, az önkormányzat bevonásával pedig felmérnie egy új hangversenyterem építésének, fenntartásának lehetőségét és forrásigényét.

A politikus azt mondta, át kell gondolni az egész városi stratégiát, mert az ő logikája más, mint volt az eddigi városvezetésben. Új víziói vannak.

...azt tapasztalom, hogy a színház ormótlan épületét nem annyira szeretik a győriek. Felmerül a kérdés, hogy mennyire érdemes toldozni-foldozni így egy színházat rengeteg pénzért, ami ezáltal még vagy ötven évig rontaná a városképet. Szerintem érdemes lenne egy új kulturális központot létrehozni Győr városában. Az Árkád mellett van a Rába-gyár tulajdonában lévő nagy, üres állami terület, a Mosoni-Duna partján, gyönyörű természeti környezetben. Ott meg lehetne építeni egy hangverseny- és konferenciatermet, ami nagyon kellene már Győrnek, egy vadonatúj, modern színházat és egy rockkoncertekre is alkalmas ifjúsági és művészeti közösségi teret kiállítótermekkel, próbatermekkel, klubokkal. Nem utolsósorban elegendő parkolóval. Így a színházat és a balett-társulatot sem kellene ideiglenesen, áldatlan körülmények közé évekre kitelepíteni

- nyilatkozta. Arról is beszélt, hogy meg kell vizsgálni a színházépület lebontásának lehetőségét is.

Helyette egy nagy zöld parkot hoznánk létre a belvárosban, ami alatt van három szint garázs. Az egész projekt így zöldmezős beruházásként nem kerülne többe, mint a színháznak a felújítása, ami soha nem lenne tökéletes

- mondta. A jelenlegi épület szerinte energetikailag katasztrofális, és ha megújítják, akkor is az marad.

Dézsi Csaba András bízik abban, hogy hamar beindul Győrben a gazdaság. "Vannak olyan beruházások a Modern Városok Programban, amik olyan stádiumban vannak, hogy eldőlt: épülnek. Az egyik ilyen az élményfürdő, ott már lezajlott a pályázat az építkezésre. Nincs benne döntési lehetőség. Most már csak attól függ, hogy a pénz megérkezik-e az önkormányzat számlájára. Erre jelentősebb saját forrást nem kívánok áldozni", tette hozzá.

Címkép: Wikipedia

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

győr

színház

polgármester

felújítás

magyar városok program

győri nemzeti színház

dézsi csaba andrás