Sátoraljaújhelyen valósult meg a múzeumpedagógusok álma: megnyitott a Zempléni Természettár

HelloVidék   
  Megosztom
Sátoraljaújhelyen valósult meg a múzeumpedagógusok álma: megnyitott a Zempléni Természettár

A Zemplén területére jellemző állatvilágot bemutató új természettudományi látványtár és korszerű múzeumpedagógiai foglalkoztató került kialakításra a Kazinczy Ferenc Múzeumban. A Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi tagintézményében a fejlesztés pályázati úton, az EFOP támogatásával valósult meg.

A természettudományi látvány- és tanulmánytár, valamint múzeumpedagógiai helyiség kialakításával a cél a Kazinczy Ferenc Múzeum közoktatást támogató tevékenységének bővítése volt: a korábban ki nem állított gyűjteményi anyag tudományos és ismeretterjesztő feldolgozásával az új tér a műtárgyak széleskörű hasznosítását szolgálja. A két tevékenységtípus kombinálásával olyan, iskolai csoportok befogadására is alkalmas foglalkoztató került kialakításra, amely megfelel a közönségfogadást szolgáló infrastrukturális igényeknek.

A korábban kihasználatlan gépészeti és raktárhelyiségből a múzeumpedagógusok álma lett: a korszerű, iskola- és környezetbarát szemlélettel kiépített oktatóteremben differenciált ismeretközvetítés valósítható meg az egyes korosztályoknak megfelelő módszerekkel. A közel 31 négyzetméteren látványtári vitrinek, foglalkoztató és szemléltető eszközök tárolására alkalmas szekrények, könyves és sarokpolcok, foglalkoztató asztalok és székek kerültek beszerelésre. A vitrinekben elfoglalták helyüket a Zemplén területére jellemző állatok preparátumai, melyek eddig éveken keresztül a gyűjteményi raktár mélyén tengődtek, a fiókokban pedig újonnan létesített rovardobozok tárják az érdeklődők elé a környék rovarvilágát. A foglalkozásokhoz, kézműves programokhoz szükséges kellékek a teremben rendszerezve kaptak helyet, a projekt keretében beszerzésre került infokommunikációs (IKT) eszközök pedig lehetővé teszik, hogy a kivetítővel egybeépített mikroszkópi kamerák segítségével mikroszkopikus élőlényeket is be lehessen mutatni. Az előtérben a ruhatár mellett teakonyha került kialakításra, mely tematikus programok során gyógynövényteák készítésére is alkalmas.

A Petőfi Irodalmi Múzeum A múzeumi és levéltári intézményrendszer tanulást segítő infrastrukturális fejlesztései tárgyú felhívásra adta be pályázatát még 2016-ban, mely az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) támogatásával valósult meg az intézmény sátoraljaújhelyi filiáléjában, nettó több mint 42 millió forintos összeg felhasználásával. A Zempléni Természettár 2020. szeptemberétől várja a foglalkozásra érkező tanulókat, oktatókat és minden kíváncsi érdeklődőt.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

múzeum

sátoraljaújhely

zemplén

kazinczy ferenc múzeum

zempléni természettár