Ritka madárfajt figyeltek meg Magyarországon: itt fülelték le a sármányt

MTI   
  Megosztom
Ritka madárfajt figyeltek meg Magyarországon: itt fülelték le a sármányt

Erdei sármányt (Emberiza rustica) gyűrűztek a Fehér-tavi Ornitológiai Táborban, ez volt a második alkalom, hogy a ritka madárfajt megfigyelték Magyarországon - közölte a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportja.

A Skandináviában és Észak-Ázsiában fészkelő fajt csak nagyon ritkán látják Európa más tájain, ezért a gyűrűzést követő elengedésre jó pár ember ellátogatott a táborba, hogy megcsodálja a ritka madarat.

A verébalakúak közé tartozó, 15 centiméteres testhosszú, 16-21 grammos madár zárt erdőkben, mocsaras fenyvesekben vagy lucosokban fészkel Svédországban, Norvégiában, Finnországban és Ázsia északi részén. Telelni Délkelet-Ázsiába vonul, de kóborló példányai előfordulnak Nyugat-Európa más országaiban is. Magyarországon korábban egyszer, 2008 őszén a Zala megyei Pölöske határában fogták be egy példányát, egy fiatal tojót szintén gyűrűzés során.

A barnás színű madarak főként rovarokkal táplálkoznak, de magvakat is elfogyasztják, tavasszal négy-hat tojást raknak.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

magyar madártani egyesület

ornitológiai tábor

erdei sármány

sármány

madár

gyűrűzés