Európai év fája verseny: szavazz te is, hogy a mélykúti júdásfa legyen a győztes

MTI   
  Megosztom
Európai év fája verseny: szavazz te is, hogy a mélykúti júdásfa legyen a győztes

Február 28-ig lehet szavazni az Európai év fája elnevezésű verseny jelöltjeire, köztük a Magyarországot képviselő mélykúti júdásfára

A tizenegyedszer meghirdetett európai megmérettetésben a hagyományok szerint két fára szavazhat mindenki. A szavazatok számának alakulását folyamatosan lehet követni, de az utolsó héten a szavazás titkossá válik, az eredményt a március közepén esedékes brüsszeli díjátadón hozza nyilvánosságra a szervező Environmental Partnership Association (EPA).

A jelöltekre, köztük a mélykúti templomdombon álló mintegy 250 éves júdásfára a hivatalos internetes oldalon voksolhatnak hétfőtől a résztvevők.

A magyarországi versenyt szervező Ökotárs Alapítvány korábbi tájékoztatása szerint a júdásfa tavaly októberben 5091 szavazattal lett a magyarországi Év fája cím birtokosa, így indulhatott az Európai év fája versenyben, ahol idén 14 ország fái vetélkednek egymással.

A mélykúti júdásfát - valószínűleg - a vajdasági Szabadkáról érkezett, Mélykúton szolgálatot teljesítő Ferences-rendi szerzetesek hozták magukkal, és ültették el a településen a Grassalkovich család által építtetett templom északi oldalán az 1760-70-es években.

A néphit szerint a júdásfa virágai "Krisztus Urunk vérét" szimbolizálják, a lapos magvak pedig a júdáspénzre utalnak. Kisebb csoda, hogy ez a mediterrán növény a templom északi, időjárásnak, hidegnek jobban kitett oldalán egyáltalán megmaradt, és mind a mai napig megvan.

Érdekesség, hogy a júdásfa a közel ötezer lelkes kisváros, Mélykút mértani középpontján helyezkedik el. A templomdomb az általános iskola közelsége és a templom központisága miatt kedvelt pihenő és játszóhelye a település lakóinak.

Tavaszi virágzását mindenki megcsodálja, a település jelképévé vált. Számtalan magonca sok Mélykútról elszármazott ember kertjében él tovább, ezzel összekötve a múltat a jelennel, és a település egykori lakóit egymással szerte a világban

- olvasható a döntős fa történetéről a felhívás honlapján.

Magyarország eddig négyszer nyerte el az Európai év fája címet valamely különleges történetű fájával. Legutóbb, 2019-ben, a 135 éves, csavart törzsű pécsi havihegyi mandulafa győzött.

2020-ban a cseh résztvevő, a Cseh-Morva-fennsíkon egy sziklanyúlványon élő erdei fenyő győzött az Európai év fája versenyen 47 226 szavazattal. A magyar résztvevő, a kaposvári Szabadságfa 16 ezer vokssal a nyolcadik lett 16 ország egy-egy különleges fája között.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

európai év fája

év fája

mélykút

júdásfa

szavazás

jelölt

magyarország