Misztikus próféciák: Ezek voltak Nostradamus jóslatai Magyarországról és a világ végéről

HelloVidék   
  Megosztom
Misztikus próféciák: Ezek voltak Nostradamus jóslatai Magyarországról és a világ végéről

Nostradamus jóslatai világvége és más misztikus események kapcsán: ezek voltak Nostradamus jóslatai Magyarországról. Tudd meg, ki volt Nostradamus és mit hagyott az utókorra!

Életünk során legalább egyszer biztosan találkoztunk már a híres és egyben misztikumokkal övezett személy, Nostradamus nevével. Na de ki volt ő és miért emlegetjük Nostradamus jóslatait majdnem fél évezred elteltével is? Mit tartalmaznak Nostradamus jóslatai világvége jövendölései során és mit mondanak Nostradamus jóslatai Magyarország kapcsán? Miért foglalkoztak az emberek a történelem során annyit a világ végével, miért hisszük azt, hogy egyszer mindenképp megszűnik az élet?

A világ vége: elkerülhetetlen sors, vagy találgatás?

A világ vége, mint jóslat, bekövetkezendő esemény a történelem során számtalan alkalommal jelent meg nem csak a Biblia hatására a keresztény kultúrában, hanem más mitológiai, vallási történetekben is. Gondoljunk csak a viking Ragnarökre, a világot többségében elpusztító, végső csatára, vagy az ősi aztékok által megjövendölt pusztulásra, majd a Föld újra benépesülésére. A világ vége valamilyen drasztikus, vagy kevésbé végleges formában minden kultúrában megjelenik, legtöbb esetben valamilyen spirituális, mitikus esemény bekövetkezésével.

Habár a történelem során a világ végéről szóló jóslatokat mindig valamilyen misztikus hangulat lengte körül, ma már, legfőképpen a modern tudományoknak és felfogásnak köszönhetően teljesen máshogy gondolkodunk erről az eseményről. A világvége kapcsán minden elméletnek megvannak a maga hívei: egyesek szerint egy, az űr távoli szegletéből a Föld felé száguldó meteor fog végezni társadalmunkkal, mások szerint az emberiség saját magát fogja elpusztítani a bolygó erőforrásainak kimerítésével és a mérhetetlen környezetszennyezéssel.

Az emberiség jelenlegi tudása szerint nincs olyan konkrét, előrejelezhető esemény, amely biztosan az emberiség, sőt a világ végét jelenti. Jelenleg racionálisan gondolkozunk, mérlegeljük a lehetőségeket és félre tesszük a misztikumot – azonban az ősi időkben és a középkorban az emberek nem így vélekedtek. Évszázadokkal ez előtt a próféták, a jövő hírnökei olyan kijelentéseket tettek, amelyeket mind a mai napig emlegetünk, közülük is az egyik legmeghatározóbb jós a híres Nostradamus volt. Nostradamus jóslatai világvége, pusztulás és más meghatározó események esélyét terjesztették a nyilvánosság elé, némelyik jóslata pedig olyan izgalmas, hogy a mai napig emlegetjük.

Nostradamus arcképe
Nostradamus arcképe

Ki volt Nostradamus?

Nostradamus, eredeti nevén Michel de Nostredame 1503-ban született, a franciaországi Saint-Rémy-de-Provence-ban. Nostradamus családja kikeresztelkedett katolikus, egyébként zsidó származású felmenőkkel büszkélkedik, családjában apai és anyai ágon is nagytiszteletű orvosokat, tudósokat tartunk számon. Nostradamus saját bevallása szerint hithű katolikusként élt és nevelkedett fel, majd a montpellieri orvosi egyetemen tanult. Filozófiájára nagy hatással volt asztrológus, csillagász nagyapja, aki megismertette őt a bolygómozgások és a csillagok tudományával.

Az 1500-as években Európát a fekete halál sújtotta, így hát Nostradamus vállalta a nagy bátorságot igénylő, pestisdoktori szerepet. Mindenki számára ismerős lehet a furcsa, madárcsőr alakú maszkot viselő gyógyító vészjósló alakja. Akkoriban még az orvosok, tudósok sem tudták, pontosan mi okozza a pestist, ezért próbálkoztak a csőrben elhelyezett, fertőtlenítő hatásúnak gondolt gyógynövényekkel vagy illóolajokkal, porokkal. Egyébként a maszkhoz tartozó védőruha viszonylag hasznosnak bizonyult, hiszen majdhogynem teljes hermetikus lezárást nyújtott az orvosnak a külvilággal szemben (a mai orvosi szkafander elődje).

Nostradamus jóslatai, filozófiai és asztrológiai munkássága később kezdődött, miután elvesztette feleségét és családját, megjárta Olaszországot, orvosi könyveket írt, majd letelepedett Salon-de-Provence-ban. Nappali munkája mellett éjjelente hódolt a csillagászatnak és az asztrológiának. Életrajzi adatai szerint Nostradamus ez idő alatt „elragadtatott” tudatállapotba került, képek és látomások jelentek meg szemei előtt, amelyeket ő a jövőről szóló híradásoknak tartott. Nostradamus feltétlenül hitt ezekben a jóslatokban és annak szentelte az életét, hogy az asztrológia segítségével kitalálja, mikor és hol fognak ezek az események bekövetkezni. Nostradamus jóslatai elsőként A próféciák c. művében jelentek meg, verses formában – ekkor már nagyhírű jós, próféta volt.

Ebben a korban veszélyes volt a jóslás, hiszen a katolikus egyház mindenféle mágikus tevékenységet rossz szemmel nézett. Nostradamus jóslatai régóta eretnek tudománynak számítottak, a prófétának azonban szerencséje volt, ugyanis II. Henrik francia király és felesége, a humanista-reneszánsz gondolkodású Medici Katalin személyében támogatókra lelt. Nostradamus egy II. Henrik udvarában rendezett lovagi tornán szerzett sérülés következtében halt meg, 1559-ben.

Nostradamus jóslatai

Nostradamus jóslatai között számtalan feljegyzéssel találkozhatunk. Az események között vannak hiteles történelmi forrásból származó információk és legendák is, amelyekről nincsenek stabil bizonyítékaink. Nostradamus jóslatai közül az egyik leghíresebb a korban a Medici Katalinnak szóló jövendölése volt, amelyben a próféta azt állította, hogy a királyi pár három fia mind uralkodókká fognak válni – azonban könnyen lehet, hogy a királyfik uralkodásának tragikus vége lehet. Nostradamus jóslata tényleg valóra vált, egy rövid ideig mindhárom fiuk uralkodó volt.

Egy másik feljegyzés - inkább legenda - szerint Nostradamus jóslatai közül egy másik is valóra vált. A leganda szerint az utazó Nostradamus Itáliában letérdelt egy szerzetes előtt és Őszentségének szólította. A szerzetest 45 évvel később pápává választották, V. Szixtusz néven. Egyes feljegyzések szerint Nostradamus a saját és mások halálát is megjövendölte. Az asztrológia és a misztikumok hívei többé-kevésbé egyet értenek abban, hogy Nostradamus jóslatai a következő eseményeket ténylegesen megjövendölték:

  • a francia forradalom kitörése;
  • Napóleon felemelkedése;
  • Hitler fellépése;
  • Diana hercegnő halála;
  • az első és a második világháború kitörése;
  • az atombomba felfedezése;
  • a Hirosima és Nagaszaki elleni atomtámadások;
  • Louis Pasteur munkássága (a veszettség elleni védőoltás feltalálója);
  • a holdra szállás;
  • a Challenger-katasztrófa.

Nostradamus jóslatai világvége

Nostradamus jóslatai többféle jövőképet is vázolnak az utókor számára, miszerint a 20. század elején egy újabb, harmadik világháború fog bekövetkezni, ezzel felforgatva a kialakult békét. A harmadik világháború után Nostradamus jóslatai szerint újra béke és jólét következik, ami hosszan tart, majd eljön az „Antikrisztusok kora”, amikor is véreskezű diktátorok fogják uralni a világunkat.

Nostradamus jóslatai szerint a világvége igenis el fog jönni, azonban a jövendőmondó ennek bekövetkeztét jóval távolabbi időpontra teszi. Nostradamus számításai szerint a világvége valamikor a 3. évezred vége felé fog bekövetkezni, azonban a dátum elég képlékeny, hiszen maga az asztrológia is egy olyan spirituális tudomány, amely nem tudja előre megjósolni, hogy milyen esemény pontosan hogyan fog bekövetkezni – éppen ezért kétes is Nostradamus megítélése.

Nostradamus jóslatai Magyarországról

A történészek szerint Nostradamus jóslatai Magyarországról is szólnak néhány sor erejéig, még pedig a következők:

„A nagy Germánia egy kapitánya

Jön színlelt segítségül,

A királynak királyoktól segítség Pannóniában,

Hogy annak lázadása nagy vérontássá legyen.”

Magyar történészek értelmezése szerint Nostradamus jóslatai Magyarország, egész pontosan az akkori Osztrák-Magyar monarchia eseményeiről szólnak, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején. Az elemzők állítása szerint a vers Görgey Artúrról szól, akit politikai ellenfelei árulással vádoltak. A magyar Nostradamus jóslat érdekessége, hogy Nostradamus igen ritkán nyilatkoztatott ki olyan jövőképeket, amelyek nem Franciaország területére vonatkoztak.

Nostradamus megosztó személye

Nostradamus jóslatai és a próféta élettörténete fennmaradtak az utókor számára és mind a mai napig foglalkoztatják a misztikumok hívőit – vagy éppen az ellenzőit. A történelmi feljegyzések alapján Nostradamus mint önjelölt próféta ténylegesen létezett, Nostradamus jóslatai viszont kételyt ébresztenek számos történészben és laikusban egyaránt. Sokan úgy gondolják, Nostradamus jóslatai utókori hamisítványok, vagy éppen a filozófus próféta maga kitalált személy. Nostradamus jóslatai világvége, vagy teljes pusztulás hírét úgy tűnik, egyelőre nem adják, tehát nem kell attól tartanunk, hogy a középkori jóslatok fenyegetik az emberiség és a világ fennmaradását.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

nostradamus

jövő

világ vége

prófécia

történelem

asztrológia

csillagászat