Pezseg az élet a népművészeti táborban: külföldről is érkeznek vendégek Harangodra

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Pezseg az élet a népművészeti táborban: külföldről is érkeznek vendégek Harangodra

Tizenhétféle kézműves mesterséget próbálhatnak ki vagy sajátíthatnak el azok az érdeklődők, akik kilátogatnak a szombaton kezdődő 36. Téka Népművészeti Táborba Nagykálló-Harangodra. A táborozók az egyhetes tábor ideje alatt elsajátíthatják például az agyagozás, a beregi keresztszemes hímzés, a bőrművesség, a csipkeverés, a csuhézás, a fafaragás, a kosárkötés, a kovácsmesterség, a nemezelés és a szövés rejtelmeit, de citera- és énekoktatáson is részt vehetnek. A gyakorlott néptáncosok kalotaszegi, szilágysági, garamközi és méhkeréki táncokat tanulhatnak, a kezdők pedig nyírségi és mezőségi tánclépéseket sajátíthatnak el a Bürkös, a Bakator, a Zöldsátor és a Silvatica zenekarok segítségével.

A hagyományosan a kézműves mesterségek és a néptánc köré épülő rendezvény az utóbbi években számos kísérőprogrammal várta a résztvevőket, ilyen volt például egy nyírségi lakodalom bemutatása, de aratónapot és maratoni táncházat is tartottak már a harangodi tánccsűrben és környezetében.

A táborozók az egyhetes tábor ideje alatt elsajátíthatják például az agyagozás, a beregi keresztszemes hímzés, a bőrművesség, a csipkeverés, a csuhézás, a fafaragás, a kosárkötés, a kovácsmesterség, a nemezelés és a szövés rejtelmeit, de citera- és énekoktatáson is részt vehetnek.

Az idei Téka szerdai tematikus napján a Fonó Budai Zeneházzal közösen Fonó-napot tartanak, a régiek hiedelmeiről és az erdélyi paraszti világ szokásairól szóló előadások mellett gólyalábasok szórakoztatják a közönséget, az esti táncház előtt az Erdőfű Zenekar és Balogh Melinda lép színpadra.

A hazai táborozok mellett az Egyesült Államokból, Dél-Amerikából, Kanadából, Franciaországból, Svájcból, Ausztriából, Németországból, Erdélyből és Kárpátaljáról egyaránt várnak vendégeket Nagykálló-Harangodra.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nagykálló

harangod

tábor

hagyományőrzés

kézműves mesterségek

néptáncosok

nemzetközi