Felcsillant a remény: vajon mégis lehet gyógyvizes szabadstrand Hévízen?

HelloVidék   
  Megosztom
Felcsillant a remény: vajon mégis lehet gyógyvizes szabadstrand Hévízen?

Véget vetne az „undergrand fürdőkultúra” (sic!) több évtizedes időszakának egy keszthelyi képviselő, és a város önkormányzatához benyújtott petíciójában azt javasolja: legyen Hévíznek egy egész évben látogatható, ingyenes, barátságos hangulatú, gyógyvizes strandja.

Molnár Tibor keszthelyi önkormányzati képviselő azt kérte a Hévíz és Keszthely polgármesterének eljuttatott beadványában, hogy intézkedjenek: a Hévízi-tóból kifolyó csatorna zsilip alatti szakaszán hivatalos szabadstrand működhessen, számol be róla a napi.hu.

Már a Festetics hercegek idejében is oda jártak le a cselédek, a szegényebbek fürdeni. Az elmúlt fél évszázad, de különösen az utolsó két évtized során pedig kialakult egy olyan nem hivatalos fürdőkultúra, amely szájhagyomány, majd turisztikai blogok útján terjedt.

Tavaly a járványhelyzetre, idén pedig környezetvédelmi okokra hivatkozva tiltotta meg Hévíz polgármestere a fürdőzést a kifolyón, pedig az Keszthely közigazgatási területén fekszik, tulajdonosa a magyar állam, kezelője a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Papp Gábor hévízi polgármester sajtónyilatkozatában arra hivatkozott, hogy köztisztasági és közszemérem elleni vétséget követ el az ott fürdőzők egy része.

A tiltó rendelkezés sokakat fosztott meg a kedvelt fürdőhelyétől, és még többektől vette el annak a lehetőségét, hogy megismerjék ezt a hazánkban egyedülállónak mondható termálvizű szabadstrandot. Megfelelő biztonsági intézkedések megtételével, minimális infrastruktúra kialakításával a sokak számára kedves Hévízi-kifolyó végre legális szabadstranddá válhatna. Ez megnyitná az utat különböző vendéglátó és idegenforgalmi szolgáltatóknak is ahhoz, hogy itt működhessenek, adóbevételt generálva Hévíznek és Keszthelynek

– fogalmazott beadványában az önkormányzati képviselő, ami még szeptember 21-én kelt. Az illetékes városstratégiai bizottság azért tárgyalta több hónapos késéssel a beadványt, mert állásfoglalást kért az illetékes szervektől, így a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságától.

A napi.hu információi szerint közben a Hévízi Szobakiadók Közössége évek óta azt látja, hogy az illegális lefolyói gyógyfürdőzés átrajzolta a város magánszálláshelyi térképét.

Az ingyenes strandolás lehetősége a jól fizető, igényes vendégek egy részét is átcsábította a lefolyóhoz közel eső, kevésbé komfortos szálláshelyekre. Az egyre népszerűbb, illegális fürdőzőhely pedig már a szemfüles strandi büfések figyelmét is felkeltette

- írja a portál.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hévízi-csatorna

hévíz

lefolyó

gyógyvíz

strand