Fajsúlyos változás érik a Balatonnál: erre készülhetünk 2022-ben a magyar tengernél

HelloVidék   
  Megosztom
Fajsúlyos változás érik a Balatonnál: erre készülhetünk 2022-ben a magyar tengernél

Sok szállodai és vendéglátós szakember azt gondolja, hogy ha van pelenkázó és etetőszék a szállodában, akkor már gyerekbarát a Balaton. Ugyanakkor túlzó lenne azt mondani, hogy nem családbarát a régió, de úgy gondoljuk, hogy ezen a területen vannak a legnagyobb tartalékok. Idén több és a kor követelményeihez jobban igazodó gyerekprogram kell a turisztikai övezetbe. Ugyanakkor ezeket az aktuális vírushelyzet szabályaihoz kell majd igazítani.

Művészeti, zenei, gasztronómiai és sportfesztiválok kavalkádja várható idén is a Balaton partján. Ennek is köszönhető, hogy a térségben a vendégéjszakák száma évről évre növekszik, mindez a vírus előtti időszakban meghaladta a négymilliót. Szinte minden évben e régióban Hévíz adja a vendégéjszakák egyharmadát, amely inkább az idősebb generáció utazási aktivitásának köszönhető. A balatoni településeken megjelenő zenei fesztiválok a fiatalabb korosztályban is népszerűvé teszik a Balatont.

Ugyanakkor a gyermekes családok száma még növelhető lenne a régióban, ha számukra is lennének színvonalas programok. Ezekből meglehetősen kevés van, és azok is leginkább a nyári szünidőre koncentrálódnak. Ugyanakkor a szolgáltatók többsége sincs felkészülve az eltérő életkorú gyermekekkel érkező családok fogadására.

A legtöbb szállodában van ugyan pelenkázó és etetőszék, de ezekben a külsőségekben ki is merül a gyermekek iránti figyelem. Ráadásul a legtöbb helyen a gyermekbarát kifejezés egyenlő a bababarát szolgáltatásokkal, de az 5 és 16 év közötti gyerekek igényeivel nem foglalkoznak, a „kamaszbarát” szolgáltatás kifejezést egyáltalán nem ismerik. A legtöbb szolgáltató úgy tesz, mintha nem tudná, hogy a kamaszokat nem hozza lázba a gyerekanimáció, nem játszanak órák hosszat a légvárban

- tette hozzá Éskovács Péter.

Meg kell nézni, hogy mi érdekli ezeket a kamaszokat a hétköznapokban. Nehéz kihúzni őket a számítógépek elől, olyan sztárjaik vannak, akikről a szülők sosem hallottak. Meg kell próbálni az őket érdeklő virtuális világot a szabadba áthelyezni, és az őket érdeklő fiatalokkal szervezni programokat – mondta Éskovács Péter.

A gyerekek nyelvére le szeretnék idén is fordítani az utazással és a Covid 19 korlátozásokkal kapcsolatos szabályokat is, hiszen egy- egy utazás stresszmentesebb lehet, ha a gyerekek igényeinek megfelelően beszélünk a járványhelyzetről, az utazási szabályokról. (Pl: miért kell védettségi kártya, hogyan tartsuk a szállodában is a másfél méteres távolságot, hol és miért kell viselni a maszkot utazáskor, stb.)

Az akcióban várhatóan idén is együttműködnek majd a Balatoni Hajózási Zrt., a Balatoni Kör és a Balatoni Turizmus Szövetség szakembereivel. E mellett, számos német és osztrák játékgyártó, bank, francia naptejforgalmazó is támogatja az idei akciót.

A kampányban részt vesznek majd autós márkák és sportszövetségek is. Ugyanakkor fel szeretnék venni a kapcsolatot a Magyar Turisztikai Ügynökség által kidogozott Kajla-programmal és a Palóznaki Jazzpiknik szervezőivel is.

Címlapkép: Éskovács Péter/dorahjo

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

gyerekbarát

balaton-part

programok

fesztiválok

covid

füred kapitány