Párt kapott a Debreceni Állatkert egzotikus ritkasága: fotón mutatjuk az új lakót

HelloVidék   
  Megosztom
Párt kapott a Debreceni Állatkert egzotikus ritkasága: fotón mutatjuk az új lakót

A Debreceni Állatkert várva várt és jelentős gyűjteményi gyarapodásról adhat hírt, miután augusztus 9-én egy fiatal hím luzoni kéregpatkányt fogadott a csehországi Ostrava állatkertjéből a faj Európai Törzskönyvi Programjának (EAZA ESB) keretében - olvasható az állatkert közelményében.

A Kisragadozó-kifutósoron már megtekinthető jövevényt a remények szerint elfogadja majd párjának a tavaly érkezett nőstény, és az intézmény a fajmegőrzési programhoz hozzájáruló sikeres szaporulatról is beszámolhat a jövőben.

A Fülöp-szigetek legnagyobb tagjának északi részén endemikus luzoni kéregpatkány (Phloemys pallidus) viszonylag nagytermetű, éjjel aktív rágcsálófaj. Mint arról neve is árulkodik, idejének legnagyobb részét a lombkoronaszinten tölti, erős karmaival kiválóan kapaszkodik a fák kérgébe. Párban él, a nőstények évente egy, esetleg két utódot hoznak a világra faodúban vagy földbe ásott üregben kialakított fészkükben. Különféle növényi részeket fogyaszt, az élőhelyének szűkülése következtében azonban a környező földeken termesztett rizst is megdézsmálja, ami miatt sok helyen kártevőként tartják számon.

Az élőhelyvesztés és az ember-állat konfliktusok mellett az élelmezési célú vadászat is fenyegeti, így a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. A hazai állatkertek körében igazi ritkaságnak számít, mivel a debreceni kert mellett kizárólag a Fővárosi Állat- és Növénykertben találkozhatunk vele.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

debrecen

debreceni állatkert

uzoni kéregpatkány