Párt kapott a Debreceni Állatkert egzotikus ritkasága: fotón mutatjuk az új lakót

HelloVidék   
  Megosztom
Párt kapott a Debreceni Állatkert egzotikus ritkasága: fotón mutatjuk az új lakót

A Debreceni Állatkert várva várt és jelentős gyűjteményi gyarapodásról adhat hírt, miután augusztus 9-én egy fiatal hím luzoni kéregpatkányt fogadott a csehországi Ostrava állatkertjéből a faj Európai Törzskönyvi Programjának (EAZA ESB) keretében - olvasható az állatkert közelményében.

A Kisragadozó-kifutósoron már megtekinthető jövevényt a remények szerint elfogadja majd párjának a tavaly érkezett nőstény, és az intézmény a fajmegőrzési programhoz hozzájáruló sikeres szaporulatról is beszámolhat a jövőben.

A Fülöp-szigetek legnagyobb tagjának északi részén endemikus luzoni kéregpatkány (Phloemys pallidus) viszonylag nagytermetű, éjjel aktív rágcsálófaj. Mint arról neve is árulkodik, idejének legnagyobb részét a lombkoronaszinten tölti, erős karmaival kiválóan kapaszkodik a fák kérgébe. Párban él, a nőstények évente egy, esetleg két utódot hoznak a világra faodúban vagy földbe ásott üregben kialakított fészkükben. Különféle növényi részeket fogyaszt, az élőhelyének szűkülése következtében azonban a környező földeken termesztett rizst is megdézsmálja, ami miatt sok helyen kártevőként tartják számon.

Az élőhelyvesztés és az ember-állat konfliktusok mellett az élelmezési célú vadászat is fenyegeti, így a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. A hazai állatkertek körében igazi ritkaságnak számít, mivel a debreceni kert mellett kizárólag a Fővárosi Állat- és Növénykertben találkozhatunk vele.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

debrecen

debreceni állatkert

uzoni kéregpatkány