100 éves Debrecen ékköve: program dömpinggel várják az érdeklődőket

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
100 éves Debrecen ékköve: program dömpinggel várják az érdeklődőket

Száz évvel ezelőtt helyezték el a Déri Múzeum alapkövét, a centenáriumról sajtótájékoztató keretében emlékeztek meg hétfőn az intézményben.

Papp László polgármester Debrecen kulturális élete zászlóshajójának nevezte a múzeumot. Felidézte, hogy az 1923. szeptember 23-án megtartott alapkőletétel országos eseménnyé vált, abban az időben, ugyanis kevés kulturális beruházás zajlott az országban. Déri Frigyes támogatása nemcsak a gyűjteménye odaajándékozására terjedt ki, a múzeum felépítésére is jelentős összeget különített el. Sajnos a helyszín kijelölése elhúzódott, és eközben az építkezésre szánt pénz elértéktelenedett, így végül Debrecen városa vállalta magára a múzeum felépítését - idézték fel a tájékoztatón.

Magyarország akkori legkorszerűbb múzeuma végül 1930. május 25-én nyílt meg, Déri Frigyes már nem érte meg az avatást, álmai mégis valóra váltak, mivel nagyszerű gyűjteménye Debrecen kulturális életének szerves részévé vált. Az egyik legfontosabb értéke a múzemumnak talán Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája, amely immár "örök időkre" Debrecenben látható, de az elmúlt években megtekinthették az érdeklődők Bocskai fejedelem jogarát, Románia aranykincseit, ez év nyarától pedig a Cívisek világa című új helytörténeti kiállítás nyújt új élményeket a látogatóknak. Novák Ádám történész-muzeológus a sajtótájékoztatón jelezte: a Cívisek világa állandóan változó kiállítás, újabb és újabb elemekkel bővül.

Novemberben például Debrecen és az Erdélyi Fejedelemség pénzeit bemutató érmefalat adnak át, könyv készül a múzeum numizmatikai gyűjteményéből, bemutatják a cívis ötvösséget, Az én mesém című meseillusztrációs kiállítást, Egy az Úr, egy a hit címmel pedig a Debreceni Református Egyházmegye és a debrecen-nyíregyházi római katolikus egyházmegye gyűjteményes anyagából rendeznek kiállítást - hangzott el az eseményen.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

debrecen

déri múzeum

kiállítás

évforduló

hellóvidék