100 éves Debrecen ékköve: program dömpinggel várják az érdeklődőket

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
100 éves Debrecen ékköve: program dömpinggel várják az érdeklődőket

Száz évvel ezelőtt helyezték el a Déri Múzeum alapkövét, a centenáriumról sajtótájékoztató keretében emlékeztek meg hétfőn az intézményben.

Papp László polgármester Debrecen kulturális élete zászlóshajójának nevezte a múzeumot. Felidézte, hogy az 1923. szeptember 23-án megtartott alapkőletétel országos eseménnyé vált, abban az időben, ugyanis kevés kulturális beruházás zajlott az országban. Déri Frigyes támogatása nemcsak a gyűjteménye odaajándékozására terjedt ki, a múzeum felépítésére is jelentős összeget különített el. Sajnos a helyszín kijelölése elhúzódott, és eközben az építkezésre szánt pénz elértéktelenedett, így végül Debrecen városa vállalta magára a múzeum felépítését - idézték fel a tájékoztatón.

Magyarország akkori legkorszerűbb múzeuma végül 1930. május 25-én nyílt meg, Déri Frigyes már nem érte meg az avatást, álmai mégis valóra váltak, mivel nagyszerű gyűjteménye Debrecen kulturális életének szerves részévé vált. Az egyik legfontosabb értéke a múzemumnak talán Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája, amely immár "örök időkre" Debrecenben látható, de az elmúlt években megtekinthették az érdeklődők Bocskai fejedelem jogarát, Románia aranykincseit, ez év nyarától pedig a Cívisek világa című új helytörténeti kiállítás nyújt új élményeket a látogatóknak. Novák Ádám történész-muzeológus a sajtótájékoztatón jelezte: a Cívisek világa állandóan változó kiállítás, újabb és újabb elemekkel bővül.

Novemberben például Debrecen és az Erdélyi Fejedelemség pénzeit bemutató érmefalat adnak át, könyv készül a múzeum numizmatikai gyűjteményéből, bemutatják a cívis ötvösséget, Az én mesém című meseillusztrációs kiállítást, Egy az Úr, egy a hit címmel pedig a Debreceni Református Egyházmegye és a debrecen-nyíregyházi római katolikus egyházmegye gyűjteményes anyagából rendeznek kiállítást - hangzott el az eseményen.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

debrecen

déri múzeum

kiállítás

évforduló

hellóvidék