Elképesztő áron adják ezeket a könyveket: több mint kétmillió forintért kelt el egy József Attila kötet

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő áron adják ezeket a könyveket: több mint kétmillió forintért kelt el egy József Attila kötet

A vasárnap este könyvaukción ezúttal is József Attila volt a listavezető. A Medvetánc című kötetet maga a költő maga állította össze, és ez (is) teszi a Medvetáncot a József Attila egyik legjelentősebb kötetévé. Az Antikvárium.hu árverésén ezúttal amit – két millió tízezer egy (2.010.001) forintot fizetett a győztes licitáló.

Az 1934 végén megjelent, az aukción szereplő kötet példányába a költő L. Gerő Erzsi színésznőnek dedikálta. József Attila egyébként máskor is dedikált színésznőknek: Fedák Sári, Gombaszögi Frida és Honthy Hanna is kapott a költőtől névre szóló ajándékot. Hozzájuk csatlakozott Gerő Erzsi.

Vörösmarty Mihálytól ritkán bukkan föl kézirat, nemcsak az aukciókon, hanem a Vörösmarty-kutatásban is. A most aukcióra kerülő, saját kezű levélke végül heves licit (82 licitálás) után egymillió 220 ezer forintot ért meg a győztesnek.

Vörösmarty Mihály levélkéjét az Akadémia drámapályázatának másik bírálótagnak írta – Fáy Andrásnak. A Vörösmarty-levél most kerül először virtuális árverési kalapács alá, a másféle kapcsolat pedig címzett és írója között nem véletlen: Fáy 1832-ben vette meg szőlejét a Fóton, ahol biztatására Vörösmarty is vásárolt egy-egy darabot. Fáy szüretjei itt Fóton igazi eseménynek számítottak, ahol a reformkor nagyjai jöttek össze – a fóti szőlőhegyhez kapcsolódik az a legenda is, ami állítólag a Jedlik Ányos-féle szikvíz megszületéséről szólt.

A legenda szerint 1842ben Fáy fóti szőlejébe hívta szüretelni barátait, köztük Vörösmartyt és Jedlik Ányost is, aki állítólag ekkor vitte magával az általa kikísérletezett szódásüveget is. Jedlik az új italt – szintén állítólag – németesen spriccnek nevezte el, a jelenlévő Vörösmartynak ez viszont nem tetszett, ő a fröccs szót javasolta. Szép történet, kár, hogy aligha igaz. Jedlik talán nem is volt ott akkor, Vörösmarty gyakran járt ugyan Fótra, de a fröccs szó elterjedése későbbi. Írt viszont Vörösmarty egy Fóti (bor)dalt – egy évvel a most felbukkant levélkéje után ezzel a híressé vált bordalával és kéziratával zsebében indult Fáy fóti szüretjére.

A harmadik helyre Mikszáth Kálmán 1882-es novelláskötete, a Jó palócok került, amiért 530 ezer forintot fizettek. És félmillió (510 ezer) forint fölé ért a licitálás egy különleges sportrelikvia, egy 2009-es, történelmi Milán mez, amit egy Puskás Ferenc Stadionban rendezett gálameccsen majdnem az egész csapat aláírt. Az AC Milan 5-2-re győzött a magyar labdarúgó ligaválogatott ellen, erre már kevesen emlékeznek, a világklasszis futballisták névsora azonban a mezen megmaradt: David Beckham; Ronaldinho; Kaká; Ambrosini; Thiago Silva; Andriy Shevchenko; Clarence Seedorf.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

józsef attila

licit

kötet