Különleges alkotásokból nyílt tárlat a vidéki településen: mutatjuk a részleteket

MTI   
  Megosztom
Különleges alkotásokból nyílt tárlat a vidéki településen: mutatjuk a részleteket

Szakköri keretek között készült, Magyar népmesék ihlette alkotásokból nyílt tárlat a Nemzeti Művelődési Intézetben, Lakiteleken kedden.

Novák Irén, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője az "Egyszer volt, hol nem volt..." - a magyar népmesék varázslatos világa című alkotópályázat eredményhirdetésén felidézte: a magyar népmese 2020. október 15-e óta hungarikum, de a magyaroknak ősidők óta az életük része. Az ügyvezető emlékeztetett: a 70-es években a Magyar népmesék című televíziós sorozat révén sokak számára összeforrtak a történetek a Kaláka együttes főcímzenéjével és Szabó Gyula hangjával.

Azt azonban már kevesebben tudják, hogy Jankovics Marcell rendezőnek az is célja volt, hogy minden epizódban megmutassák egy-egy táj jellegzetes népművészeti motívumkincsét. Ezért is érdemes felnőttként újra megnézni a részeket, amelyek minden korosztály számára tartogatnak mondanivalót

- tette hozzá Novák Irén.

Az érdeklődők a Nemzeti Művelődési Intézet 2023 decemberében meghirdetett felhívására, A Szakkör Program Kárpát-medencében elindult szakköreiben készített alkotással pályázhattak, amelyet a népmesék világa ihletett. Novák Irén elmondta: "kreatív és igényes alkotások születtek" a felhívásra.

A pályamunkák egyebek mellett A kismalac és a farkasok, a Macskacicó, A só, az Életfa, A királykisasszony jegyei, a Király Kis Miklós, A háromágú tölgyfa tündére, Az aranyszőrű bárány, A kiskakas gyémánt félkrajcárja, a Mátyás király és az igazmondó juhász, illetve Az égig érő fa című mesékből merítettek. A beküldött alkotások közül a zsűri tizenkettőt oklevéllel jutalmazott. A tárlatmegnyitón közreműködött Berecz András énekes, mesemondó, népmesegyűjtő, folklórkutató és előadóművész.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

lakitelek

népmese

program