Befejeződött a munka: így újultak meg a Duna-Dráva Nemzeti Park barlangjai

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Befejeződött a munka: így újultak meg a Duna-Dráva Nemzeti Park barlangjai

Befejeződött a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi kezelésében lévő több barlang, köztük az országosan is igen népszerű Abaligeti-barlang és az alkalmanként kulturális programoknak is otthont adó Tettyei-mésztufabarlang, valamint földtani alapszelvények fejlesztését célzó projekt megvalósítása. A jövőben a Dél-Dunántúl tanösvénytáblái is megújult, frissített tartalommal várják a természeti környezet szerelmeseit.

Egyre népszerűbb az 1982 óta fokozottan védett természeti értéknek számító Abaligeti-barlang, amely a Mecsek leghosszabb, patakos barlangja. A barlang és egyhektáros felszíni területe nem véletlenül kedvelt célpont a turisták körében: 2018-ban több mint 53 ezer látogatót fogadott. Népszerűségét egyrészt érdekes formavilágú képződményeinek (megtalálhatjuk itt a Pisai ferde tornyot, a Niagara-vízesést, a Karthágó romjait és az Elefántfejet) köszönheti, másrészt annak, hogy az állandó 12,6 fokos levegője és a magas, 97 százalékos páratartalma gyógyhatású. Évtizedek óta kezelnek itt embereket, 2000-ben nyilvánították gyógybarlangnak: a pormentes levegő a légúti, allergiás, asztmás megbetegedéseket enyhítheti.

Az Abaligeti-barlang az Igazgatóság legnagyobb látogatottságú turisztikai objektuma, amely országosan is nagy népszerűségnek örvend. A barlangban most a világítási rendszer korszerűsítésére, a szükséges kőzetállékonysági megerősítésekre, valamint a barlangi patakot, a barlang levegőjét, élővilágát nyomon követő monitoring rendszer kiépítésére került sor. A beépített eszközök folyamatosan rögzítik az adatokat, amelyek fontos információkkal szolgálhatnak a kutatók részére – mondta a HelloVidék kérdésére Gerendás Róbert projektmenedzser.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében jelenleg több mint kettőszáz barlang van, ezek közül azonban csak néhány látogatható, a többség viszont csak barlangászok számára bejárható. Az elmúlt időszakban az élettelen természeti értékekkel kapcsolatos fejlesztések valósultak meg. Az élőhelyek és fajok természetvédelmi helyzetének javítása, a természetvédelmi kezelés és bemutatás infrastruktúrájának fejlesztése című konstrukció keretein belül megvalósított projekt eredményeként közel 350 ha kiterjedésű élőhely került jobb védettségi állapotba.

Tavaly közel 13 ezer látogatót fogadott a Tettyei-mésztufabarlang, ahol ugyancsak korszerűsítettük a világítási rendszert, valamint átadtunk egy új, interaktív kiállítást is, amely 2018-ban elnyerte az Év digitális ökoturisztikai élménye díjat. A tárlaton végigkövethetjük a víz útját, a Tettye történetét, valamint bepillantást kapunk a természetvédelem és a természeti jelenségek rejtelmeibe. Az egyedülálló geológiai képződmény 1900-as évek óta igazi turista-attrakció, akkoriban a „pokol kapujaként” is emlegetették, belsejében egy félelmetes sárkánnyal – tette hozzá a szakember.

Ugyancsak a projekt részeként lezártak a Mecsek és a Villányi-hegység területén tizenegy barlangot és kisebb üreget, valamint a Szársomlyón három egykori bauxittárót. A lezárások célja a denevérek élőhelyének védelme és a személyi biztonság megteremtése volt, miközben a nemzeti park munkatársai megszüntették a terület illegális szemétlerakóit is. A területen élő denevérállomány mozgását az elvégzett tevékenységek nem korlátozzák.

A dunántúli természeti kincsek iránt rajongó turisták számára újabb jó hír, hogy a védett földtani értékek közül a cserkúti Czana-dombot, a magyaregregyi Vár-völgy tanösvényt, valamint a villányi Templom-hegyen található földtani alapszelvényeket is érintette a projekt. A Jakab-hegyi homokkő formáció közel egy hektáros területén kiirtották az inváziós fajokat, a magyaregregyi Vár-völgyben a kor igényeinek megfelelően aktualizálták a tanösvény táblák tartalmait, míg a villányi Ammonitesz e-tanösvényhez (országos kék túravonal is ezen húzódik át) kapcsolódóan parkoló épült, kicserélték a biztonsági korlátot, továbbá a tanösvény állomásai között pihenőpontokat alakítottak ki a turisták számára. A projekt keretében megújult, frissített tartalommal ellátott tanösvénytáblák több helyszínen a természeti értékek alaposabb megismerését teszik lehetővé.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

fejlesztés

duna-dráva nemzeti park

barlang

abaligeti-barlang

tettyei-mésztufabarlang

dél-dunántúl

tanösvény

gerendás róbert

mecsek

villányi-hegység

czana-domb

jakab-hegy

tanösvény