Így lett szennyezett a Bene-patak: súlyos büntetés vár az elkövetőkre

HelloVidék   
  Megosztom
Így lett szennyezett a Bene-patak: súlyos büntetés vár az elkövetőkre

Július végén bűzös, habos víz folyt a Bene-patakban napokon át Detknél. Mint kiderült, a vizet feketére festő szennyezés a Mátrai Erőmű ipari parkjában működő Viresol Kft.-ből eredt. A településen halpusztulást nem tapasztaltak, ám a patak jászdózsai szakaszánál már találtak vélhetően a szennyezés miatt elpusztult haltetemeket - írja a heol.hu.

Ahogy a portál írja, Pintér Sándor belügyminiszter adott választ arra a kérdésre, hogy mi történt a patakkal. A miniszter írásbeli tájékoztatás szerint a hatósági bejárást követően tett megállapítások alapján a szennyezés a Mátrai Erőmű Zrt. területéről, az üzemeltetésében lévő Őzse-völgyi tározóból ered. Az is kiderült, hogy a cég a tározóba vezeti ipari szennyvizét, továbbá a telephelyén összegyűlt csapadékvizét az ügyben szintén érintett Viresol Kft is.

Mint mondta, a mintavételek egyértelmű szennyezettséget mutattak, ezért a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vízvédelmi hatósági eljárást indított. Emellett a hatósági ellenőrzés során feltárt szabálytalan hulladéktárolás miatt a Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatala a hulladékok azonnali elszállítására kötelezte a Viresol Kft.-t.

Kiemelte azt is, hogy miután a szakemberek észlelték a szennyezést azonnal elrendelték a vízminőség-védelmi fokozatot, valamint intézkedéseket tettek a bekövetkezett károk mérséklésére és a további károk megelőzésére is.

A portál felvette a kapcsolatot a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, hogy megtudják, mit lehet tudni az ügyről. Az igazgatóság válaszában kifejtette, hogy az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉMVIZIG) bejelentése útján július 22-én értesültek a Nyiget-patakon észlelt vízszennyezésről és halpusztulásról. Ezután az ÉMVIZIG szakemberei a felderítés során a Mátrai Erőmű Zrt. üzemeltetésében lévő Őzse-völgyi ipari víztározót azonosították a szennyezés forrásaként. A Nyiget-patak szennyezését a víztározóból leeresztett, magas szervesanyag-tartalmú víz okozta és ennek hatása jelenhetett meg a Nyiget-patak vizét befogadó Bene-patakban is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bene-patak

patak

szennyezés

vízszennyezés

mátra

katasztrófavédelem