Hihetetlen lelet: 1700 éves kincsek kerültek elő a földből Baranyában

MTI   
  Megosztom
Hihetetlen lelet: 1700 éves kincsek kerültek elő a földből Baranyában

Több mint kétezer darab, negyedik századi, római kori, bronz pénzérmét talált egy önkéntes, fémkeresős lelőhely-felderítő Baranya megye déli részén - tájékoztatott a Janus Pannonius Múzeum (JPM).

Az intézmény közlése szerint a kisméretű érmék eszmei és tudományos értéke azért igazán kiemelkedő, mert ismert lelőhelyen, leletösszefüggések ismeretében került elő a kincs. Gábor Olivért, a múzeum régészét idézve a közleményben kitérnek rá: ilyen mennyiségű pénzkincsre ritkán lehet ráakadni, bár az adott lelőhelyen valószínűsíthetőek voltak római kori leletek.

Az érméket egy önkéntes lelőhely-felderítő találta meg, aki a Janus Pannonius Múzeummal szerződéses kapcsolatban álló etikus fémkereső, amatőr kutató. Ez azt jelenti, hogy a kutatást kormányhivatali engedéllyel végezheti, és a lelőhely pontos megjelölésével a megtalált leleteket a múzeumnak átadja.

A közleményben jelezték: a JPM több mint egy tucat fémkeresős önkéntes lelőhely-felderítővel működik együtt folyamatosan. A tervek szerint az általuk megtalált kincsekből időszaki tárlatot is rendeznek jövőre a többi között a most meglelt római kori érmék bemutatásával.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

baranya

pénz

lelet

római

bronz

kincs