Itt a bejelentés: fontos fejlesztés jön a Balatonnál, régóta vártak erre a családok

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Itt a bejelentés: fontos fejlesztés jön a Balatonnál, régóta vártak erre a családok

Még mindig jóval több belföldi vendég hajókázik a Balatonon, mint külföldi turista. A legtöbben a fővárosból és Pest megyéből érkeztek a magyar tengerre idén, de meghatározó küldőterület a Balaton környéke. Elsősorban Somogy, Veszprém és Zala megyéből keresik fel a balatoni régiót, és ha külföld, akkor Németországból, illetve egyéb német nyelvterületről. Bár a 173. hajózási szezon hivatalosan csak 2019. október 23-án ér véget a Balatonon, azért több számot már lehet látni most is. Ahogy azt a HelloVidék megtudta a Balatoni Hajózási Zrt-től, várhatóan az elmúlt három évhez hasonlóan 2019-ben is 700 ezer fölé emelkedik a személyhajókkal szállított utasok száma.

A legforgalmasabb útvonalakon hétvégente továbbra is közlekednek a hajójáratok, és négy kikötőben van még lehetőség a sétahajózásra a 173. hajózási szezonban, amely hivatalosan október 23-án ér véget a Balatonon. Az eddigi tapasztalatok szerint folytatódott az elmúlt években már megfigyelhető idegenforgalmi tendencia.

Az utasok döntő többsége belföldről érkezett, a legtöbben a fővárosból és Pest megyéből, de szintén sokan választották a balatoni hajózást Somogy, Veszprém és Zala megye területéről. Ellenben az alig 10 százalékot meghaladó mértékű külföldi turisták főként Németországból, illetve más, német nyelvterületről utaztak a magyar tengerhez.

A hajózási szolgáltatásokat a legtöbben alapvetően kirándulási céllal vették igénybe a Balaton-parti települések látnivalóinak, programjainak felkereséséhez. Az általunk végzett elégedettségi kérdőívek kitöltése során kiderült, hogy sokan jellemzően évente csak egyszer hajóznak, de sokan jelezték azt is, hogy idén hajóztak először a Balatonon

– tájékoztatta a HelloVidéket a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART).

Megtudtuk azt is, hogy az utazók egyre inkább tudatosan tervezik meg a hajós utazásukat, kirándulásukat és a Balatont már nem csupán a stranddal és a fürdéssel, hanem a hajózással is azonosítják. Nem véletlen, hogy az immár ötvennyolc napos hajózási főidény egészen szeptember 1-ig tartott, amely alatt több mint négyezer alkalommal, tizenöt útvonalon indultak a BAHART települési menetrendi járatai.

A személyhajókon szállított utasok száma meghaladta a 657 ezer főt, a nyári hónapok közül különösen a június és az augusztus hozott erős forgalmat, amikor az egyébként tíz éves rekordforgalmat megdöntő 2018-as év utasszámait is sikerült felülmúlni. Az év legforgalmasabb napját augusztus 15-én regisztráltuk, amikor összesen 14 518-an szálltak fel a Balatoni Hajózási Zrt. hajóira

– mondta el a társaság kérdésünkre.

Szántód és Tihanyrév között főidényben kiemelkedő forgalmat bonyolítottak: ez azt jelenti, hogy idén 1,109 millió utast szállítottak a kompok a két révkikötő között, ami 33 ezer utassal több, mint a tavalyi évben. A nyár végével azonban nem ért véget a hajózási szezon, hiszen egészen október 23-ig közlekednek a településeket összekötő menetrendi hajók, illetve a nagyobb kikötőkből a sétahajók.

A hétvégi napokon ehhez párosul még, hogy a Balaton nyugati medencéjében újra elérhető a közkedvelt kerékpáros járat is, mely Balatonmáriafürdő, Balatongyörök, Szigliget, Badacsony településeket köti össze. A kompok azonban az időjárástól függően az év valamennyi napján indulnak, és a BAHART egészen november 3-ig fenntartja a 40 percenként történő járatindítást.

Közben komplex fejlesztések kezdődhetnek hamarosan a balatoni hajózásban: a BAHART hajóflottája megújulhat, ennek részeként négy új kompot állítanak szolgálatba Szántód és Tihany között, valamint modernizálják a személyszállító hajókat is. A fejlesztési célok között elkezdődik az akadálymentesítés, a kikötők, mosdók teljes megújítása, a menetrend ütemesebbé tétele, valamint a dinamikus árképzés bevezetése.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

bahart

hajózás

balatoni hajózás

magyar tenger