Egyre nagyobb gondot jelentenek a medvék: segítséget kért Románia az Európai Parlamenttől

MTI   
  Megosztom
Egyre nagyobb gondot jelentenek a medvék: segítséget kért Románia az Európai Parlamenttől

Az Európai Parlamenthez intéznek petíciót a túlszaporodott romániai medveállomány ügyében a leginkább érintett Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megye vezetői. Ezt a négy megye elöljárói jelentették be a Sepsiszentgyörgyön tartott közös keddi sajtótájékoztatójukon, melyről az Agerpres hírügynökség közölt tudósítást.

Az adatok a medvék túlszaporodását jelzik. Tudomásunk szerint eddig hét ember halt meg idén medvetámadás következtében Romániában, mindennaposak az országúti, vasúti medvegázolások és a gazdák által tett kárbejelentések. Utóbbiak idei száma a négy megyében elérte az ezret

- mondta el a sajtótájékoztatón Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke. Kitért arra is, hogy szerinte a romániai környezetvédelmi minisztériumnak jót tenne, ha Brüsszelből is intenék a beavatkozásra, hiszen Románia az EU-csatlakozáskor vállalta a medveállománya megőrzését. Borboly szerint a jelenlegi rendszer, amelyben a minisztérium adhat engedélyt a veszélyes egyedek kilövésére vagy áthelyezésére, a nagy bürokrácia miatt nem működőképes. Úgy vélte, a rendszer akkor válna operatívvá, ha a helyi hatóságok kapnának jogosultságot a fellépésre.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke kétségbe vonta, hogy valósak lennének a medveállományra vonatkozó számok.

Ha tízezer medve van Romániában, akkor az állomány nyolcvan százaléka a négy megyében él. Ismét engedélyezni kell a populációszabályozás érdekében történő vadászatot, és emellett kell lehetőséget teremteni a veszélyes egyedek kilövésére. Ugyanakkor gondoskodni kell a medvék által okozott anyagi károk gyors megtérítéséről is

- modta az elnök.

A 2000-es évek eleje óta okoznak gondot Brassó városban és a megyében a medvék, de akárhányszor kértük a központi hatóságok segítségét a probléma megoldásához, Bukarest ezzel mindig adós maradt

- mondta Alexandru Adrian Gabor, a Brassó megyei önkormányzat alelnöke.

A megyénkben két embert öltek meg idén a medvék, és Szováta fürdővárosban már nem mernek este kimenni az utcákra az emberek, mert nagy az esélye annak, hogy medvével találkoznak

- mondta Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke. A politikus szerint a helyzet tarthatatlan, sürgős intézkedésekre van szükség.

A sajtótájékoztatóban az interneten keresztül kapcsolódott be Vincze Lóránd EP-képviselő, aki a petíció brüsszeli képviseletét vállalta.

Romániában azt követően szaporodott túl a medveállomány, hogy 2016-ban a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a környezetvédelmi minisztérium évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt. A környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített állománybecslés szerint az országban 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma. A medvepopuláció megőrzésére vonatkozó, tavaly kibocsátott akcióterv szerint a nagyragadozók romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

medve

románia

hargita megye

kovászna megye

maros megye

brassó megye

medvék

túlszaporodás

sepsiszentgyörgy