Külföldi nyaralást tervezel? Ilyen árakra számíts a koronavírus-járvány miatt

Pénzcentrum   
  Megosztom
Külföldi nyaralást tervezel? Ilyen árakra számíts a koronavírus-járvány miatt

A legnépszerűbb nyaraló úti célok várhatóan az elmúlt évekhez hasonlóan Horvátország, Görögország, Törökország, Bulgária, Egyiptom és Tunézia lesznek.

Habár ez a nyarunk feltehetően egészen más lesz, mint azt eredetileg elterveztük, úgy tűnik, sokakat nem tántorít el a semmiféle járvány, és szívesen utaznak ne csak itthon, de akár külföldre is. A Pénzcentrum megkereste a Magyar Utazási Irodák szövetségét, és több utazási irodát is, és úgy tűnik, a magyarok bátrabbik fel ismét készen áll a határon túli vidékek felfedezésére.

Ezekben a pillanatokban kezd éledezni a belföldi turizmus, a különféle felmérésekben a megkérdezettek nagyobb része hazai kikapcsolódás tervez, de azért vannak szép számmal, aki idén is távolabb, akár a tenger mellett töltenék el a szabadságukat. Egységes európai álláspont híján sok a bizonytalanság, ami nehezen követhető helyzetet eredményez. Ám sorra nyílnak meg a határok, tegnap óta már azt is tudjuk például, hogy hogy június 12-től már a Horvátországból hazatérőknek sem kell karanténba vonulniuk.

Sokan aggódtak azok közül, akik még a járvány európai kitörése előtt fizették be utazási irodán keresztül a nyaralásukat, ám úgy döntöttek, mégsem utaznak: mi lesz a pénzükkel? Korábban egy hibás sajtóértelmezés miatt keringett egy téves információ, miszerint ők visszaigényelhetik a befizetett előleget készpénzben, ám ez valójában nem így van.

Valójában nem változott az utas által kezdeményezett lemondás szabálya. Ilyen esetben továbbra is csak akkor köteles teljes mértékben visszafizetni a befizetett előleget az utazásszervező, ha az adott országot a Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt kategóriába sorolja. Minden egyéb esetben az utazásszervező saját általános szerződési feltételei irányadóak. Az utazásszervezők ilyen esetben is felajánlhatnak utazási utalványt az utasoknak

- nyilatkozta Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője. Ám hozzátette, hogy törlésekre, lemondásokra inkább a húsvét előtti időszakban került sor, azóta jóval kevesebbet tapasztalnak.

Jelenleg is több 10 ezer főnyi foglalásállománnyal rendelkeznek a hazai utazási irodák, és megindultak az érdeklődések, korlátozott mértékben a foglalások is. Az utazási irodák az egészségügyi és adminisztratív szabályokat figyelembe véve, július elején tervezik elindítani a közvetlen charterjáratokat a mediterrán tengerparti üdülőhelyekre.

Mindazonáltal a szakember azt javasolja, hogy érdemes nézni az irodák kínálatát, az érdeklődők biztosan találnak kedvező utazási ajánlatokat. A legnépszerűbb nyaraló úti célok várhatóan az elmúlt évekhez hasonlóan Horvátország, Görögország, Törökország, Bulgária, Egyiptom és Tunézia lesznek.

A teljes cikket itt lehet elolvasni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

turizmus

utazás

külföld