Környezetbarát és gazdaságos: megérkezett a Volánbuszhoz az első elektromos jármű

HelloVidék   
  Megosztom
Környezetbarát és gazdaságos: megérkezett a Volánbuszhoz az első elektromos jármű

Ünnepélyes keretek között vehette át az első, saját tulajdonú, tisztán elektromos meghajtású autóbuszát a Volánbusz. A BYD K9 típusú, zöld technológiával hajtott autóbusz Komárom és Komárno közötti helyi közlekedésben teljesít szolgálatot, megkönnyítve az utasok számára a közszolgáltatások, munkahelyek és a turisztikai desztinációk biztonságos elérését a határ két oldalán. A projekt teljes költsége 999 766 euro, az új jármű a két város környezeti védelmének érdekében hozzájárul a korom-, a nitrogén-oxid- és a szénhidrogén-kibocsátás csökkentéséhez, valamint csendesebb üzemmódban közlekedik, aminek köszönhetően nyugodtabbá válik az itt lakók élete.

A BYD K9UB típusú, városi, kétajtós, alacsony belépésű, nem csuklós, elektromos meghajtású autóbusz beszerzéséről szóló szerződést tavaly novemberben írták alá a Volánbusz Zrt., az Eurotrade Kft. és BYD Europe B.V. képviselői. A projekt teljes költsége 999 766 euro, finanszírozása 85 százalék erejéig az Európai Régiófejlesztési Alapból (849 801 euró) valamint szlovák és magyar állami keretből valósult meg (73 287 euró).

Az új, környezetkímélő jármű beszerzésének támogatására Komárom és Kormárno önkormányzata, valamint a Volánbusz Zrt. az Interreg V-A SKHU (Szlovákia-Magyarország) Együttműködési Program keretében a „Kn-Kn Impro Trans - Határon átnyúló közösségi közlekedési szolgáltatások javítása Komárom (SK) és Komárom (HU) között” elnevezésű projektben közösen pályázott.

A korszerű fűtő- és hűtőberendezéssel felszerelt típus alacsony belépésű kialakítású, ami elsősorban az idősek, a babakocsival vagy kerekesszékkel utazók, valamint a mozgásukban korlátozott utasok számára jelent nagy segítséget. A járműben 36 ülés található, teljes befogadóképessége 76 fő.

Az elektromos autóbusz Magyarországon, a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. telephelyén készült. A projektnek köszönhetően Komárom és Komárno településén egyaránt megújulnak az autóbusz-megállók és a végállomások. A buszmegállókba informatív okos-panelek kerülnek, amelyekről az utasok friss és aktuális információkat kaphatnak a járatokról. A lakosok részére a projektet bemutató weboldal, valamint ahhoz kapcsolódó mobil applikáció is készül, amely tovább könnyíti a tájékozódást.

A Volánbusz tulajdonába kerülő járművet a közlekedési társaság üzemelteti a jövőben az északi országhatáron átívelő program részeként, amelynek célja a két Komárom közötti, határon átnyúló közösségi buszközlekedés minőségének, feltételeinek a javítása, fejlesztése. Az új jármű a két város környezetének védelmének érdekében hozzájárul továbbá a korom, a nitrogén-oxid és a szénhidrogén kibocsátás csökkentéséhez, valamint csendesebb üzemmódban közlekedik, melynek köszönhetően nyugodtabbá válik az élők élete.

Komárom polgármestereként kollégáimmal évek óta meggyőződéssel dolgozunk azon, hogy a környezetvédelem fontosságának, természeti értékeink védelmének gondolatát, a zöld szemléletet, a zöld szellemiséget meghonosítsuk a városunkban! Az a tény, hogy a helyi ipari parkban gyártott elektromos busz fog közlekedni a Duna két partja között, nem csupán egy környezetbarát fejlesztés, hanem az új Monostori híddal együtt Észak- és Dél-Komárom összetartozásának egy újabb szép, minden tekintetben XXI. századi szimbóluma is!

- Dr. Molnár Attila, Komárom Város polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta

Fenntarthatósági stratégiáját követve a MÁV-Volán-csoport konkrét és közvetlen lépéseket tesz az éghajlatra és a környezetre gyakorolt káros hatások minimalizálása érdekében. A pályázatok és a beszerzési eljárások eredményessége esetén a hat érintett megyeszékhely mintegy 570 ezer lakója mellett a budapesti agglomeráció 81 településén élő több mint 2,5 millió lakosnak is magasabb színvonalú személyszállítási szolgáltatást, tisztább levegőt és élhetőbb környezetet biztosíthat a vállalat.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

volánbusz

elektromos busz

közlekedés

klímabarát

klímasemlegesség

fejlesztés

projekt

pályázat

komárom

környezetvédelem