Tömegek özönlenek az eldugott magyar régióba: vajon mi a települések titka?

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Tömegek özönlenek az eldugott magyar régióba: vajon mi a települések titka?

A kiránduláshoz keresve sem találhatunk vadregényesebb helyszínt, mint az ország legnyugatibb csücskét: a Vendvidéket, avagy a Szlovén Rábavidéket. Jártatok már arrafelé? Egy karnyújtásnyira van Szlovénia és Ausztria, de még a határ innenső oldalán járunk. Sokan az Őrvidék részének gondolják, pedig csak a természetvédelmi területe tartozik ide, de nagyon más világ. A túrázáson túl, ha bírjuk a meredekebb dombokon is a fel-le tekerést, biciklivel is szétnézhetünk, de hozunk pár izgalmas látnivalót!

A koronavírus megjelenése óta sosem látott népszerűségnek örvend a természetjárás és a szabad levegőn történő aktív kikapcsolódás. Egy tavalyi felmérés szerint a világjárvány óta országosan 25-30%-kal többen kirándulnak, de egyes közkedvelt helyszínen akár kétszer-háromszor annyi turista fordul meg, mint a korábbi években. A rutinos túrázók mellett a nagyvárosban élők és egyre több család is választja ezt a fajta aktív kikapcsolódást. Az erdőjárás azért jellemzően a tavaszi és az őszi hónapokban a legnépszerűbb, de most már azok is elindultak a természetbe, akik eddig ezt sohasem tették – közölte a VG megkeresésére a Magyar Természetjáró Szövetség is.

Kik indulnak el?

Jellemzően sokkal gyakoribb a társaságban túrázás, mint a magányos vándorlás. Túráznak családok gyerekekkel, idősebbek, egyénileg, párban, csoportban, hálózsákkal nomád körülmények között, vagy profi szervezéssel szállásokon éjszakázva. A nagyvárosiak és a családok körében kifejezetten megélénkült a túrázás iránti érdeklődés.

Nehéz tud lenni egy alföldi szakasz is, hiszen hosszú órákon át egy gátkoronán haladni, pláne nyári kánikulában, bizonyos értelemben megterhelőbb, mint erdei szakaszokon vándorolni, változatos természeti környezetben

– közölte a Magyar Természetjáró Szövetség.

Egyre többen keresik az ismeretlen, vadregényes tájakat is

A termeszetjaro.hu oldalon található közel 700 túraútvonal közül 2020-ban a legnépszerűbbek között volt az Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra. Az egynapos kirándulások közül a Budai-hegység, a Pilis és a Visegrádi-hegység bizonyult kedvelt célpontnak, de népszerűnek számított a Bakony, a Balaton környéke, a Mátra, Mecsek és a Gerecse is.

A tavaszi túraszezonban azonban - írta az Index - az eddig ismeretlen terepek, úti célok felé fordultak a kirándulók, elkerülendő a zsúfoltságot és a tömeget. Sokan választották a több generációnak is alkalmas túrákat, ahol a nagyszülők és az unokák szabad levegőn, de együtt lehetnek, biztonságban.

Az idei év eddigi legkedveltebb „szóló” túrái között szerpel: a Hárshegy-kör két kilátóval, a Pilis-tető-kör, a Budai-hegység legmagasabb pontja, a Panorámakör a Vértes szegélyén, a Spartacus-vadászösvény és Hűvösvölgy – Rozália téglagyár is.

Mi érdemes még az őszben felfedezni?

Számtalan csodaszép hely van még Magyarországon, ilyen például a kevésbé felkapott, természeti értékekben viszont annál gazdagabb Vendvidék. A bakancsos turizmusnak kedvez, hogy a sok évtizedes kényszerű határzár miatt, más magyar vidékekhez képest is jóval érintetlenebb a táj. Alig párszáz fős falvakat, összefüggő nagy erdőségeket találunk, de itt kanyarog Magyarország legvadregényesebb folyója, a Rába is. A táj önmagában is megér pár napot: a dombokon egy-egy különálló ház, körülöttük szántók, kaszálók, gyümölcsösök és rétek, mintha állna az idő, idilli.

Szentgotthárdtól nyugatra járunk, a Vendvidék legnyugatibb pontja Felsőszölnök község, azon belül is a Hármashatárkő, melyet a trianoni döntés után állítottak fel közvetlenül az osztrák, szlovén és magyar határ találkozásánál. Tudtátok, hogy Magyarországon itt kel fel a legkésőbb a nap? (Viszonyításként: az ország legkeletibb pontján 27 perccel korábban, mint Felsőszölnökön).

Vendeknek való vidék

A történelmi Vendvidék teljes területe a Rábavidék mellett a Muravidéket is magába foglalta, amely a trianoni békeszerződés óta Szlovénia része. (A Muravidék ma Szlovénia legészakibb történelmi régiója, központja Muraszombat, ami 1920 előtt szintén Magyarországhoz tartozott. A régió területe 910 négyzetkilométer.) A megmaradt magyarországi terület nem túl nagy, két nap alatt keresztül kasul bebarangolható: mindössze 94 km². A vidék lakosairól, a magyarországi szlovénekről kapta a nevét, akiknek hagyományos magyar neve a vendek. (A vend egyébként az jelenti: tót)

Sokan ezért is, mind a mai napig Vendvidéknek hívták ezt a tájegységet (mi is így szoktuk meg). A szlovén nemzetiségű idősebb lakosok, ha rákérdeznek nemzeti hovatartozásukra, vendeknek nevezik magukat. Ők ezt szokták meg, évtizedeken át, az „átkosban” ez volt anyanyelvként beírva a személyi igazolványukba. De a fiatalabbak, és határ másik oldalán, Szlovéniában nem szeretik a „vendezést” (történelmi okokból), inkább a „Szlovén Rábavidék vagy Rábamente” a bejáratott elnevezés. Manapság emiatt is egyre inkább hanyagolják a magyar oldalon is a Vendvidék kifejezést, helyette a Mura-Rába vidéket használják.

A szlovén nemzetiségű magyarok többsége mind a mai napig itt él

A Rábavidéken hat községben (Felsőszölnök, Apátistvánfalva, Alsószölnök, Kétvölgy, Orfalu, Szakonyfalu) és Szentgotthárdon élnek szlovén nemzetiségűek, számuk 3000 fő körül van. (A Rábamentén kívül a megyeszékhelyen, Szombathelyen, Mosonmagyaróváron, Budapesten, Somogy megyében (somogyi szlovének) Taranyban is élnek még szlovén kisebbségiek, így becsült számuk összesen 5000 fő lehet.)

Az aktív turizmus egyik hazai fellegvára lehetne

Turisztikailag is roppant izgalmas térség, a szocializmus ideje alatt ugyanis határsávként, zárt terület volt, így jórészt elkerülte az államosítás és a téeszesítés. Ma az Őrségi Nemzeti Park részeként természetvédelmi oltalom alatt áll. Az aktív turizmus egyik hazai fellegvára lehetne, hiszen a sok évtizedes elzártság miatt viszonylagosan érintetlenül maradtak a falvak, a népi építészet és a táj.

A túrázásokon túl, ha bírjuk a tekerést, biciklivel is szétnézhetünk, a tél beálltáig pedig a Rábán is gyakorolhatjuk a vadvízi evezést. De nézzük hát, he erre járunk, mit érdemes mindenképpen útba ejtenünk!

Szerzetesek nyomában Szentgotthárdon

A határmenti Szentgotthárd is megér egy sétát. A Vas megyei kisvárosban számos ciszter örökséget, érdekes attrakciót találunk, mint a Nagyboldogasszony templomot, vagy a mellette lévő, ciszter szerzetesek lakta kolostorépületet, mögötte pedig a várkertben is tehetünk egy laza sétát.

A Nagyboldogasszony templom 1748-1779 között épült letisztult barokk stílusban, ottjártunkkor, augusztus végén épp a belső terét restaurálták. A templom freskói közül kiemelkedik a keresztény seregnek a törökök feletti, szentgotthárdi győzelmét ábrázoló alkotás. Külön figyelmet érdemel a művészi faragású szószék. A sekrestye folyosóján a falba középkori és reneszánsz sírkövek lettek beépítve. A templom tornyában található Nyugat-Magyarország legnagyobb harangja, amely közel 40 mázsás.

Szentgotthárd (Fotó: Pais-H Szilvia)
Szentgotthárd (Fotó: Pais-H Szilvia)

Ha még jó idő van, akár csobbanhatunk is a Hársas-tóban

Szentgotthárd egyik nyári attrakciója a Máriaújfalu településrész szélén elterülő Hársas-tó, amit sokan azért is imádnak, mert erdő veszi körbe, és ingyenes itt a strandolás. A tavat az 1980-as évek végén hozták létre úgy, hogy az apátistvánfalvi erdőkben eredő Hársas-patak völgyét egy gáttal lezárták, a patak vize feltöltötte a völgyet és kialakult a 17,4 hektár vízfelületű, mintegy 700 méter hosszú, 2100 méter kerületű tó.

A tóparti sétány mellett épült ki az 1 km hosszú Hársas-tó tanösvény, ami a tó és környékének élővilágát, a vidék építészeti értékeit mutatja be.

Hársas-tó Szentgotthárd (Fotó: Pais-H Szilvia)
Hársas-tó Szentgotthárd (Fotó: Pais-H Szilvia)

Fekete-tó egy világvégi kis faluban

A Vendvidék legkisebb községe Orfalu, amely az Őrség és a Vendvidék határát őrzi. A falu szélén található a táj legszebb és legértékesebb természeti értéke a láppá változott Fekete-tó, ahol a legenda szerint egy templom süllyedt el.

Orfalu másik nevezetessége az 1823-ban épült kétoszlopos, alul teljesen zárt szoknyás harangláb, amely a falu központi területén található. Az eredetileg fazsindellyel, majd bádoggal, jelenleg pedig cseréppel fedett harangláb oszlopait lengésirányban két-két ferde támasz merevíti. Közelében 2000-ben felállították a község kétnyelvű millecentenáriumi emlékkövét, amelyen megörökítették a község akkori lakóinak (56 fő) névsorát.

Madártávlatból az Alpokalja

Kétvölgy legmagasabb pontján, a Katalin-dombon a 2011-ben megépült kilátóról a csodálatos panorámán túl jó időben még az Alpokat is látni. A kilátónak az önkormányzat a BŰRICZA nevet adta, amely helyi szlovén nyelvjárásban a település egykori nevére (Permise) utal. Kétvölgy természeti környezetére jellemző a szabdalt felszín, a domboldalakon rétek, kaszálók.

A szlovének emlékháza Felsőszölnökön

Ahogy írtuk már Magyarország legnyugatabbra fekvő települése Felsőszölnök, amely közvetlenül az osztrák–szlovén–magyar hármashatár mellett áll. A falu első írásos említése 1378-ból való, akkoriban a dobrai várhoz tartozott. 1640-ben a község utolsónak hódol be a töröknek, hogy elkerülje a pusztítást, ennek ellenére a falut 1664 augusztusában a szentgotthárdi csata előtt felégették, sok más Rába menti faluval együtt. Az elmenekült lakosok a csata után hazatérve a községet újra felépítették. A II. világháború után a falu a határsávba került. A 40-es évek végén a helyi lakosság megpróbálta elérni, hogy a falut Jugoszláviához csatolják, de nem sikerült nekik. A község és környékének megközelítése a rendszerváltásig kizárólag határsávengedéllyel volt lehetséges.

Érdekesség, hogy 2005-ig Felsőszölnökön az összes házszám a Fő utca alatt szerepelt. Ekkor több utcanevet hoztak létre, így a falu összes lakója egyszerre kapott (változtatott) lakcímet, amire hazánkban ezen kívül nem volt még példa.

Felsőszölnök központjában találjuk a Kühár Emlékházat, azaz Szlovén Tájházat, illetve tőle nem messze a katolikus templomot. A tájházat utolsó lakójáról nevezték el, aki 50 évig élt itt és őrizte szlovén anyanyelvét, tertotta nemzetiségi identitását. A Szlovén Tájház célja – a szentgotthárdi Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Múzeum mellett -, hogy a magyarországi szlovénség történelmi, egyháztörténeti, néprajzi és egyéb sajátos kulturális értékeit gyűjtse, mentse, őrizze-tárolja, gondozza, kiállítsa és bemutassa. A néprajzi kiállítás keretében a paraszti gazdálkodás nagyobb eszközei tekinthetők meg a volt istálló épületében (pl. szekér, eke, borona stb.)

Érdemes Felsőszölnökről felgyalogolni a Hármashatárkőhöz is, ahol Magyarország, Szlovénia és Ausztria találkozik. Pár méteren belül három ország területére léphetünk. A gúla alakú emlékkövet 1922-ben állították, majd a második világháború után, a vasfüggöny időszakában sokáig megközelíthetetlen volt. Ez egyben hazánk legnyugatibb pontja is.

Határőrök skanzenje Apátistvánfalván

A község névadója Harding Szent István ciszterci apát. Az ő tiszteletére emelték 1785-ben a ma is meglévő igen szép műemlék templomot. Ha már Apátistvánfalván járunk, érdemes benézni a Határőrmúzeumba is. Ezen az emlékhelyen, amely egy határőr skanzen, a látogató megismerheti a határőrök mindennapjait az élethűen berendezett hálókörlettől kezdve a fegyverszobán át a lovas határőrség istállójáig, de a határőrség történetén keresztül ízelítőt kaphat országunk történelméből is.

Apropó, biciklizés!

Ha a környéket szeretnénk felfedezni, érdemes biciklikkel felszerelkezve érkezni, ugyanis a közelmúltban két új bicikliút is épült Magyarország és Szlovénia között.

 • Orfalu és a szlovéniai Bűdfalva (Budinci) között halad az 1,29 km hosszú út. A megépült útszakasz Orfalu belterületi szakaszán halad végig, majd a lakott területet elhagyva az erdők közt folytatódik egészen a szlovén határig.
 • A másik új bicikliút Zala megyében Lendvadedest és Dedeskecskést köti össze a szlovéniai Hosszúfaluval, két olyan falut, amelyek között az utóbbi 100 évben nem volt összeköttetés.

Végezetül, pár útvonal, hol is barangoljuk a környéken!

GYALOGTÚRA A JÁNOS-HEGYRE

 • Túraútvonal: Felsőszölnök, Szlovén Mintagazdaság – Felsőszölnök, Szlovén Mintagazdaság
 • Táv: 8 km
 • Szintemelkedés: 170 m
 • Időigény: 2,5 óra
 • Túra besorolása: könnyű

RÁBAVIDÉKI KÖRTÚRA

 • Túraútvonal: Kétvölgy, Katalin-hegy – Kétvölgy, Katalin-hegy
 • Táv: 21 km
 • Szintemelkedés: 343 m
 • Időigény: 6-7 óra
 • Túra besorolása: közepes

KÉTVÖLGYI KÖRTÚRA

Ez a rövid séta egy hamisítatlan vendvidéki falu, Kétvölgy körül vezet végig. A Katalin-dombi kilátótól indulva egy rövid erdei sétát követően érhetjük el a Szakonyfalvi-patakot.

 • Táv: 6,3 km
 • Szintemelkedés: 130 m
 • Időigény: 2 óra
 • Túra besorolása: könnyű

VENDVIDÉKI ZSIDAI BOLYONGÁS

 • Túraútvonal: Apátistvánfalva–Zsidahegy–Zsida– Hársas-tó–Farkasfa–Apátistvánfalva
 • Táv: 23 km
 • Szintemelkedés: 418 m
 • Időigény: 8 óra
 • Túra besorolása: közepes

Címlapkép és fotók: Pais-H Szilvia

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kirándulás

bakancslista

vendvidék

mura-rába vidék

rába

biciklitúra

túraútvonal