Drámai a helyzet a Balatonnál: kiszorultak a kisebb hajók a kikötőkből, mi lesz így?

HelloVidék   
  Megosztom
Drámai a helyzet a Balatonnál: kiszorultak a kisebb hajók a kikötőkből, mi lesz így?

Több száz tulajdonos szeretné bóján tartani hajóját a Balatonon, mert a kikötőkben nem férnek el. Megoldást kell keresni a kiszoruló hajók elhelyezésére, mert lehet, hogy a legtöbb veszélyes hulladékként végzi.

Több mint 210 vitorlástulajdonos jelezte írásban, hogy szeretné bóján tartani hajóját a Balatonon. A kikötőhelyek ugyanis elfogytak, vagy megfizethetetlenek. Szakértői csapat alakult, hogy feltérképezzék a múltban létező, mára már elfeledett bójázás lehetőségeit - írta a Hírbalaton.

Lehet, hogy az idei szezonban sok helyen találkozhatunk bójához kötött vitorlásokkal a magyar tengeren. Ezen dolgozik Gerő András, aki szerint a kikötőkben minden helyet eladtak, ráadásul, mint mondja, a megemelt kikötői árakat

Drámai a helyzet. Megoldást kell keresni a kiszoruló hajók elhelyezésére, mert lehet, hogy a legtöbb veszélyes hulladékként végzi. A hozzánk beérkező panaszlevelekből észleltem a bajt, és megkerestem azokat, akik segíteni tudnak. Végignéztük, hogy mi lenne a teendő, hogy lehetne ezt megoldani, milyenek a jogszabályok. Elvileg a Balatonon nem tiltott a bójázás. Egyébként a az északi parton a múlt század végéig főleg ily módon álltak a csónakok és vitorlások. De ezek megszűntek, a kikötők beszippantották a hajókat

– nyilatkozta Gerő András, aki viszont azt is kielemte, hogy a mostani veszteglésre elhelyezett bóják egy része nem biztonságos. Mint kiderült, most is több száz hajó van bóján a Balatonon.

Ők azok, akik áldozatként kikerültek a kikötőkből. A bevállalósabbak házilag barkácsolt eszközön állnak, például egy kibetonozott traktorgumira kötve. De ez nem környezetkímélő, ráadásul veszélyes. Képzeljük el, ha egy elsüllyedt hajóba beakad egy arra rohanó vitorlás! Súlyosan megsérülhet, hiszen a víz alatt nem láthatjuk az akadályt. Nemrég egy ilyen víz alá került vitorlást szedett ki a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata, mivel a tulajdonosnak arra sem volt pénze, hogy hajóját kiemelje a mederből. A mentést egyedülálló módon közadakozásból oldottuk meg. Mindez arra ösztönzött bennünket, hogy szervezzünk meg a hatóságok tudtával egy szabályozott és biztonságos bójázást a tavon

– fejtette ki Gerő András.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

kikötő

hajó