Vigyázz az olcsó repjegyekkel: csúnyán ráfizethetsz a spórolós nyaralásra

Pénzcentrum   
  Megosztom
Vigyázz az olcsó repjegyekkel: csúnyán ráfizethetsz a spórolós nyaralásra

Turisztikai szempontból erős nyár elé nézünk, a várakozások szerint robbanni fog a nemzetközi utazások száma. A klasszikus nyaralócélok továbbra is nagyon drágák lesznek, főleg a csúcsszezonban, érdemes lehet olyan nyaralóhelyeket megcélozni, amelyek nem a klasszikus turistaparadicsom régióiban vannak. Továbbra is elérhetők "filléres" repjegyek, ugyanakkor érdemes óvatosan bevásárolni belőlük, hiszen ha jobban utánaszámolunk, kiderül, hogy mégsem olyan olcsók ezek az utazások.

A koronavírus-járvány enyhülése miatt a várakozások szerint idén nyáron ismét felélénkül, a pandémia előtti szintre zárkózik fel az utazási kedv. Arról nem is beszélve, hogy egyre több ország lazít a járványügyi szabályain, így már sokkal könnyebb utazni. Persze új korlátozó tényezőként itt van a háború, ami alaposan felforgathatja a piacot: a 146 milliós Oroszország miatt például még bizonytalan a helyzet, hiszen a legtöbb ország irányába felfüggesztették a légiközlekedést. Néhány különmegállapodáson kívül, mint amilyet Törökországgal is kötöttek, orosz turistákkal nem igen számolhat a világ, ennek ellenére óriási áresések nem lesznek, írja a Pénzcentrum.

A magyarok kedvenc külföldi úti céljai évek óta változatlanok, a KSH szerint a pandémia előtti utolsó évben a 25 millió alkalommal, az előző évihez képest 9%-kal többször utaztunk külföldre.

Annyi azonban már bizonyos, hogy erős lesz a nyár, és sokkal nehezebb lesz olcsó repjegyhez jutni, kevesebb lesz az akciózás a fapados légitársaságok oldalain, legalábbis azokon az útvonalakon, amelyek népszerűek és nem tettek be rájuk nagyobb kapacitásokat. Szerencsére elég sok útvonalon van bővítés, amely részben az ukrán, orosz és moldáv piacról kieső kapacitások átcsoportosításából jön

- írja az Okosutas.

Tehát a klasszikus nyaralócélok továbbra is nagyon drágák, főleg a csúcsszezonban, érdemes lehet olyan nyaralóhelyeket megcélozni, amelyek nem a klasszikus turistaparadicsom régióiban vannak, esetleg a főszezonon kívül érdemes lehet egyéb időpontokban is gondolkodni. Az utóbbi évek tapasztalata azt mutatja, hogy a mediterrán régióban nem ér véget a szezon augusztus, de lassan már szeptember végén sem.

Aki nem ragaszkodik az utazási irodák komplett csomagajánlataihoz, és van kapacitása saját magának megszervezni a nyaralást, úgy összerakni az időpontokat és a programokat, ahogy neki megfelel, adott esetben még olcsóbban is megúszhatja. Persze ebben az esetben nagyobb az egyéni felelősség, figyelni kell a még esetlegesen érvényben lévő covid-szabályokra, de az utazási biztosításról sem szabad megfeledkezni.

Olcsó repjegy, drága ország

Aki szervezett már magának egyéni utazást, az biztosan járt már olyan árösszehasonlító oldalakon, ahol repülőjegyek, szállások árait lehet ellenőrizni. Ám az olcsó repülőjegy még nem minden, hiszen ha ott a szállások és a szolgáltatások költségei magasak, nem igazán éri meg. Ne dőljünk be tehát a filléres ajánlatoknak, hiszen pontosan ugyanannyit fogunk költeni ezekben a városokban, mintha drágább helyekre mennénk, amik azonban nincsenek ilyen mértékben túlárazva.

Milánó

Magyarországról jelenleg Milánó az egyik legolcsóbb úti cél, már 2700 forinttól lehet venni repjegyeket, persze ez esetben csak egy kis kézipoggyászt vihetünk magunkkal, és számolnunk kell még az adminisztrációs díjjal is. A Wizzair járata Milánó-Malpensai repülőterére érkezik, ami nagyjából 50 kilométerre van a városközponttól, és a transzfer, még ha jó előre le is foglaljuk, feltehetően drágább lesz, mint az akciós repjegyünk. Minimum 10 euróval kell számolnunk, oda-vissza 20 euró, 7600 forint.

Milánó Európa egyik legdrágább városa, melyet rögtön észrevehetünk, ha megnézzük a szállások árait. 30 ezer alatt nem nagyon találunk egy éjszakára, vagy pedig a központtól csak nagyon messze. A főpályaudvartól délre lévő területeken koncentrálódik a legtöbb olcsó, vagy középkategóriás hotel., ami pont a város lestrapáltabb része.

Ezen felül naponta nagyjából 65 eurót, azaz 25 ezer forintot számoljunk étkezésre, közlekedésre, a belépőkre pedig még legalább 20 eurót – ez persze függ az egyéni igényektől. Egészen pontos számítások szerint Milánó 72%-kal drágább, mint Budapest.

Göteborg

Szintén extrém olcsón el lehet jutni a svédországi Göteborgba, már kevesebb mint 3 ezer forintért. Landvetter reptérről, ahová az olcsó járatok érkeznek még 5-6 ezer forintos transzferköltséggel számoljunk. Göteborg Svédország második legnagyobb települése: vibráló városiasság, barátságos hangulat és a tengerparti báj övezi. Emellett különleges kulináris attrakciókkal és világszínvonalú kézműves sörökkel várja az utazókat. De azért az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy az alig 600 ezres város nem éppen a turizmus fellegvára, háromnál több tartalmas nappal ne számoljunk, és bár a kijutás egy jó repülőjeggyel olcsó lehet, de az ottani élet elképesztően drága. Egy napi tömegközlekedési bérlet többe kerül, mint itthon egy diáknak a teljes hónapra.

A szállásra legalább 30 ezer forintot számoljunk éjszakánként, de ha 3 csillagos szállodában aludnánk, akkor éjszakánként inkább 50 ezer forintot kell fizetni két főre. Beszámolók szerint nagyjából kétszer annyiba kerülnek a szolgáltatás, mint itthon, naponta 30 ezer forintot költ egy átlagos utazó a fentieken kívül. Közepesen drága étteremben a vacsora 2 főnek 25 ezer forint, egy korsó sör 2200 forint, egy kapucsínó 1400 forint, egy kisüveges kóla 680 forint. Tömegközlekedésre egy jegy 1300 forint, a havi bérlet 30 ezer forint.

Göteborg éghajlata meglehetősen enyhe, és a Golf-áramlat melegének köszönhetően az átlaghőmérséklet februárban sem süllyed -3°C alá, júliusban pedig átlagosan +21°C-ot mérhetünk. A városból egy villamossal könnyedén elérhetjük a tengerpartot, onnan pedig hajóval juthatunk el a számos sziget egyikére. Ezek közül a legnagyobb Styrsö, aminek a déli részén túraútvonalakon sétálhatjuk be a sziget erdőit.

London

Az angol fővárosba is viszonylag már olcsón találunk repjegyeket, a Ryanair 1900 forintért is kínálja őket, ehhez képest a várostól 60 kilométerre lévő Stansted reptérről még 9 ezer forint a transzfer díja egy alkalommal, ötször annyi, mint maga a poggyász nélküli jegy.

Habár a ChampionTraveller elemzése szerint olcsó időszaknak számít látogatás szempontjából a január 8. és március 18. közötti, az április 16. és május 27. között (kivéve a május 7-i hetet) és a szeptember 24. és december 9. közötti időszak.

Szállásokat az Airbnbn oldalán 30-40 ezer forintért találhatunk, 3 csillagos hotelben már inkább 50-60 ezer forinttal kell számolni. Magyar pénztárcánknak nagyon drágák a belépők a múzeumokba, és az egyéb fizetős nevezetességekbe. Naponta 40 ezer forintot költ egy átlagos utazó ezeken felül: egy közepesen drága étteremben a vacsora 2 főnek 27 ezer forint, egy korsó sör 2600 forint, egy kapucsínó 1450 forint, egy kisüveges kóla 700 forint. Tömegközlekedésre egy jegy 1100 forint, a havi bérlet 67 ezer forint.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hallovidek

pénzcentrum

közlekedés

légiközlekedés

repülőjegy

utazás külföldön

utazás