Elképesztő magyar fejlesztés: ezeken a szakaszokon akár 160 km/h-val járhatnak a vonatok

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő magyar fejlesztés: ezeken a szakaszokon akár 160 km/h-val járhatnak a vonatok

Nemsokára a hazai belföldi forgalomban is lesznek olyan vonalak, ahol akár 160 km/h-val járhatnak a vonatok, és az egyik szomszédos ország fővárosát is könnyebb lesz elérni vonattal - számolt be róla a novekedes.hu.

A portál megkereste a MÁV Zrt.-t is, hogy milyen fejlesztések zajlottak, zajlanak ezzel a témával kapcsolatban. A vállalat közölte:

A nagyságrendileg 8 ezer kilométernyi hazai vasúti pályábóljelenleg 2803 kilométer villamosítottés a társaság által üzemeltetett hálózat jelentős részén 100, vagy 120 km/h az engedélyezett legmagasabb sebesség. A közúti közlekedéssel is versenyképes vasúti közlekedés megteremtése érdekébenaz elmúlt másfél évtizedben megvalósuló vasútfejlesztési projektek esetében – döntően – a 160 km/h engedélyezett sebesség bevezetése a cél.

Ahogy a lap írja, jelenleg a Budapest-Hegyeshalom fővonal, Tata és Hegyeshalom közötti bizonyos szakaszain engedélyezett a 160 km/h sebesség, ami az arra közlekedő InterCity (IC) és nemzetközi vonatok esetében teszi lehetővé Budapest és Bécs közötti gyors utazást.

Három további szakaszon járhatnak majd 160-al a vonatok

A Budapest-Hegyeshalom fővonal mellett más vonalakon is lesznek szakaszok, ahol a jövőben 160 km/h-ra emeli a MÁV az engedélyezett sebességet:

  • Püspökladány és Debrecen között 120 km/h-ról 160 km/h-ra;
  • Százhalombatta és Pusztaszabolcs között szintén 120 km/h-ról 160 km/h-ra;
  • Aszód és Hatvan viszonylatban pedig 100 km/h-ról 160 km/h-ra emelik a sebességhatárt.

További két szakaszon szintén lehetővé teszi a gyorsabb közlekedést a vállalat. Kelenföld és Százhalombatta között 100-ról 120 km/-ra, illetve Szeged-Rókus és a Hódmezővásárhelyi Népkert között pedig 80 km/h-ról 100 km/h-ra növelik az engedélyezett sebességet.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vonat

vasút

vasúti közlekedés

máv

mávinform

menetrend