Igazi arculcsapás, de ez a magyar valóság: drágább a Balatonon nyaralni, mint a tengernél

Pénzcentrum   
  Megosztom
Igazi arculcsapás, de ez a magyar valóság: drágább a Balatonon nyaralni, mint a tengernél

2023-ban már drágább az energia, a benzin, az alapanyag, a munkaerő, és ez meglátszik a szolgáltatások árazásában is. A Balatonon kifejezetten jó szezonra, sok turistára készülnek, de még a tavalyinál is mélyebben kell a zsebébe nyúlnia annak, aki a magyar tenger partján pihenne idén. Sok esetben jobban jövünk ki anyagilag, ha a magyar tenger helyett igazi tenger partjára megyünk, például Görögországba, derül ki a Pénzcentrum cikkéből.

A hazai szállásadók idén ismét kénytelenek voltak árat emelni, mint arról a szezon előtt beszámoltunk, egyes turisztikai szakemberek akár 40 százalékos különbséggel is számolnak a 2022-es és 2023-as főszezoni árak között, írja a Pénzcentrum. Mindennek megy fel az ára: drágább az energia, a benzin, az alapanyag, a munkaerő, és ez meglátszik a szolgáltatások árazásában is.

Ennél sok esetben jobban jövünk ki anyagilag, ha a magyar tenger helyett igazi tenget partjára megyünk, például Görögországba, még akkor is, ha ott is emelkedtek az árak.

Miből utaznak a magyarok?

Magyarországon a legfrissebb elérhető hivatalos adatok szerint a magas infláció miatt a vásárlóerőt meghatározó reálbérek a negatív tartományba kerültek. A múlt év egészét nézve a reálbérek mindössze 2,6 százalékkal nőttek, decemberben több mint 5 százalékkal csökkentek, idén januárban viszont már 7,6 százalékos süllyedést mutattak, amire másfél évtizeddel ezelőtt volt utoljára példa.

Azt gondolom, sokan nem gondolkoznak előre, nem elég óvatosak, és a meglévő tartalékaikból utaznak idén

- mondta el a Pénzcentrumnak Börönte Dóra, az Utazas.Info ügyvezetője, majd hozzátette:

Most még talán van miből, ám ilyen infláció mellett nem feltétlenül tudja majd mindenki megtartani ezt az életszínvonalat és a tartalékait. 2008-ban is hasonló folyamatokat tapasztaltunk, az a válság is csak 2010-re gyűrűzött be a turizmusba, addigra esett vissza látványosan a forgalmunk.

Miért Görögország?

Görögország nálunk nagyon népszerű úti cél a horvát és az olasz nyaralások mellett. Ennek oka, hogy sok charter kapacitás van, tehát jól ki tudjuk szolgálni az utasainkat, ellenben például Olaszországba nem nagyon tudunk ilyen jellegű olcsó repülős terméket kínálni. De az ország adottságai is kitűnőek: ár-érték arányban nagyon jó, az utasok azt kapják a helyszínen, amit elvárnak színvonalban, látványban, kultúrában, programokban, így Börönte Dóra.

Bajai Ágnes, a Personal Tours ügyvezetője is megerősítette, hogy Görögország elképesztően népszerű a magyarok körében, szeretik a magyar utazók:

azt kell mondjam, van némi hasonlóság a magyar és a görög emberek között, ők is nagyon kedvesek, barátságosak. Arról nem is beszélve, hogy kifejezetten biztonságos az ország, számtalan lehetőség adott a kikapcsolódásra, szórakozásra. Ezek olyan üdülőhelyek, ahol este nagy élet van, bátran ki lehet menni az utcára. Görögország azért is igen kedvelt a magyar turisták körében, mert színvonalas, szép apartmanok széles választéka áll rendelkezésre.

Így alakulnak a kinti árak

Görögország egy jó nyaralóhelyszín, emellett még mindig az olcsó desztinációk közé tartozik – egy olasz útnál biztos, hogy olcsóbb a mi kínálatunkban.

Börönte Dóra szerint pontos felmérés még nem készült a turisztikai piacon, de érzésre azt mondaná, hogy átlagosan 20-25 százalékot emelkedtek az árak a tavalyi évvel összehasonlítva.

Az elérhető árak a távolságtól is nagyban függenek, mint tudjuk Korfu van a legközelebb, 1 óra 20 perc alatt el lehet érni. Ott az apartman 160 ezer forint/fő/héttől kezdődik, és ebben már szó szerint benne van minden: a repülő, a szállás, magyar idegenvezető, transzferek, adók, illetékek. A szállodai elhelyezés 200-250 ezer forint/hét között van nálunk, ebben már van félpanziós ellátás is, all inclusive ellátásban 250-330 ezer forint/fő egy hétre 4 csillagos szállodában - színvonaltól függően.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nyaralás

balaton

tengerpart

görögország

infláció