7,6 milliárd forintot költöttek a fejlesztésre: ez minden nagyvárosban közlekedőt érint

HelloVidék   
  Megosztom
7,6 milliárd forintot költöttek a fejlesztésre: ez minden nagyvárosban közlekedőt érint

Jelentősen bővült a Volánbusz környezetkímélő, elektromos meghajtású flottája az elmúlt másfél évben: a társaság 100 új elektromos autóbuszt állított forgalomba a HUMDA Zrt. Zöld Busz Programjának támogatásával. Az összesen 17,8 milliárd forint értékű fejlesztésnek köszönhetően a fővárosi agglomeráció és hat vármegyeszékhely helyi járműállományának jelentős része megújult, ennek köszönhetően csökkent az érintett térségek levegőjét terhelő károsanyag-kibocsátás.

A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld Busz Programjának segítségével létrejött autóbuszflotta-fejlesztés a Volánbusz, az MVM-csoport, valamint a Mobiliti Volánbusz Kft. együttműködésében valósult meg.

A HUMDA kiemelten fontosnak tartja, hogy – a kormányzat céljaival összhangban – hazánk 2050-re nettó klímasemleges országgá váljon, ehhez érdemben hozzájárul az általa koordinált Zöld Busz Program. A program lényegét jelentő, a közösségi közlekedés megújítását célzó új és jelentős feladatok hosszabb távon is meghatározzák az ügynökség tevékenységét.

Az országos lefedettséggel működő Volánbusz a fenntartható közösségi közlekedés megteremtése érdekében célul tűzte ki, hogy a közel 6000 darabos autóbusz-állományának mintegy felét elektromos járművekre cseréli 2030-ra. A fejlesztések érdekében a közlekedési társaság olyan partneri együttműködésekre törekszik, amelyek elősegítik a közép- és hosszútávú elképzelések megvalósítását.

A Volánbusz és konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz 100 elektromos autóbusz és a hozzájuk kapcsolódó töltőberendezések beszerzésére nyújtott be több sikeres pályázatot a Zöld Busz Program keretében. A közlekedési vállalat az első negyven jármű szállításáról 2021. július 27-én, további 60 darab e-busz vásárlásáról 2022. április 1-jén kötött megállapodást.

A fővárosi agglomerációban – Budakeszi, Budaörs és Törökbálint térségében – 2022 tavaszától 40 darab elektromos meghajtású, Mercedes-Benz eCitaro típusú autóbusz zöldíti a járműállományt, a beruházás értéke mintegy 7,6 milliárd forint. Az agglomerációs flotta szóló kivitelű járműveinek közel 90 százaléka alternatív meghajtású, átlagéletkoruk 1,7 év. Az agglomerációban közlekedő e-buszok az üzembe helyezés kezdete óta mintegy 2,5 millió kilométert tettek meg. Jelentősen fiatalodott és korszerűsödött annak a hat megyeszékhelynek a helyi autóbuszflottája is, ahol szintén elektromos autóbuszok zöldítik az állományt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

volánbusz

zöld busz program

megyeszékhelyek

klímasemlegesség