Zöldebben: több tízezer fából álló méhlegelő erdőt ültetetnek Tolnában + Videó

HelloVidék   
  Megosztom
Zöldebben: több tízezer fából álló méhlegelő erdőt ültetetnek Tolnában + Videó

Négymillió forintos anyagi támogatással és egy bemutató méhkaptár telepítésével csatlakozott a Takarékbank a Magyar Bankszövetség JÓTETT Bank Zöld Szív fenntarthatósági programjához. A hitelintézet a méhek megmentésére indított Tehetsz méh többet! kampány részeként az annafürdői erdei iskolában helyezte el az üvegfalú kaptárt, amelybe egy méhcsaládot is vásárolt. A Magyar Bankszövetség a programhoz csatlakozó hitelintézetek támogatásával a jótékonysági hét során több tízezer fából álló méhlegelő erdőt ültet Tolna megyében, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. területén. A telepített méhek a fák beporzása mellett a fiatalok oktatásában is segítenek.

A Magyar Bankszövetség Zöld Szív programsorozatának részeként 2022 év elején közel négy hektáron, több tízezer fát telepítenek a Tolna megyei Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. területén. A Magyar Bankholding tagbankjai együtt a kezdeményezés egyik legnagyobb támogatói, összesen 11 millió forinttal járulnak hozzá a faültetéshez. A Takarékbank egy látványos, üvegfalú bemutató méhkaptár telepítésével is támogatja a programot, amelybe egy méhcsaládot is vásárolt. A rovarok nemcsak a méhlegelő erdő beporzásában, hanem az erdei iskolába látogató gyerekek edukációjában is fontos szerepet játszanak, fenntartásukról és gondozásukról az erdei iskola méhész végzettségű munkatársa gondoskodik.

A Magyar Bankszövetség kormányzati vezetők bevonásával és a hitelintézetek támogatásával zöld webináriumot is szervez a felelős banki működés bemutatására. A bankszektor 2022. március 21. és 25. között közösségi média kampányt indít, felhívva a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, továbbá zöld tanácsokkal is ellátja a bankszektor ügyfeleit.

A Takarék Csoportnál fontosnak tartjuk a klíma védelmét azért, hogy a jövő generációi is élhető, egészséges körülmények között nőhessenek fel, ezért csatlakoztunk a kezdeményezéshez, és ezért segítjük a fiatalok környezeti nevelését is

– mondta a bemutató kaptár átadásakor Hollósi Dávid, a Takarékbank és a Magyar Bankholding agrár és élelmiszeripari üzletágának ügyvezető igazgatója.

Egységben a méhekért

A 2020-ban indított Tehetsz méh többet! programmal azt a célt tűzték ki az alapítók és a támogatók – az Agrármarketing Centrum, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, a Pannon Értéktár, a Pressinform PR és a Takarékbank –, hogy felhívják a figyelmet az élelmiszer-termelésben a beporzás miatt kulcsszerepet játszó méhek ökológiai fontosságára, javítsák a mintegy húszezer család megélhetését biztosító méhészeti ágazat helyzetét, illetve ösztönözzék a hazai mézfogyasztást, és ezáltal segítsék az egészségvédelmet. Az elmúlt másfél évben mintegy ötmillió emberhez jutott el közvetlenül vagy a médián keresztül az üzenet.

A Tehetsz méh többet! program résztvevői számos edukációs online felületet, nyomtatott kiadványt készítettek, emellett méhészportrékkal, filmekkel, rendezvényekkel és sajtómegjelenésekkel segítették a figyelemfelhívást.

A kampány keretében országos óvodai rajzpályázatot is hirdettek, hogy a 3–7 éves gyermekek saját eszközeikkel mutathassák meg, milyen fontosak életünkben a méhek. A pályázaton különdíjat nyerő óvodai csoportot a hitelintézet elutaztatja az Annafürdői Turisztikai és Természetismereti Központba, ahol a gyerekek méhes edukációs programon és mézkóstolón vehetnek részt.

A Tehetsz méh többet! kampányt 2021 decemberében a Nemzetközi PR Szövetség a legjobb közép- és kelet-európai, valamint közép-ázsiai kampánynak választotta az éghajlatváltozás és hatásai elleni sürgős fellépés támogatása kategóriában. A kampány emellett több hazai fenntarthatósági és CSR-díjat is megnyert.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

takarékbank

méz

tehetsz méh többet