Alig ismerjük a természet ajándékát: nem olcsó, de igazi csodaszer, ennyi mindenre jó

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Alig ismerjük a természet ajándékát: nem olcsó, de igazi csodaszer, ennyi mindenre jó

Minden mézfajta rengeteg természetes és rendkívül értékes anyagot tartalmaz, így hozzájárulva az egészséges immunrendszer fenntartásához. Vannak azonban olyan kevéssé ismert méhészeti "melléktermékek", amelyek még nem kerültek be a köztudatba, bár egyre többet és egyre több fórumon hallani róluk. Most a méhpempőt és számos jótékony hatását mutatjuk be.

Nagyon kellemetlen volt az idei év méhészeti szempontból, a tél második fele enyhébb volt, mint a tavasz. A méhanyák többször leálltak a petézéssel, nem gyarapodtak az állományok – közölte Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke. A szakember beszélt arról is, hogy a méhészek nem tudták kihasználni az április közepén kezdődő repcevirágzást, mert hideg volt, és fújt a szél.

Később se lett jobb a helyzet, az akác első virágzását tönkretették a fagyok, a virágok mintegy háromnegyede lefagyott. Ahol pedig nem, ott az esők tették tönkre a maradékot. Összességében elmondható, hogy az idei akácméztermés katasztrofális lesz.

- tette hozzá.

Hazai méhészetek és idei mézárak

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége szerint jelenleg hazánkban 22000 fő méhész 1,2 millió méhcsaládot gondoz, és 26000 tonna mézet állít elő évente. A méz értékesítése elsősorban hordóban történik (2/3 rész), a méhészek egy része saját maga kipalackozza a mézét (1/3 rész), és közvetlenül a fogyasztónak értékesíti. A méhészek a mézen kívül méhcsaládokat, virágport, propoliszt, viaszt, méhanyát és méhpempőt tudnak értékesíteni.

A hazai méhészetek üzemmérete általában 20-100 db méhcsalád között változik. Ezek a hobbiméhészetek másodállásként, keresetkiegészítésképp működnek, ami jó kitörési lehetőség volt az általában stabil mézpiac miatt a rendszerváltás előtt és később is a nehezebb gazdasági időszakokban. Az elmúlt 25 évben egyre több főállású méhészet alakult ki, ahol 150-1500 méhcsaládot gondoznak.

Visszaesett a méz ára, hiába körülményes a termelés

2021-ben az akácméz nagybani felvásárlási ára 2200-2400 Ft/ kg, a vegyesméz ára pedig 1200-1400 Ft/kg volt, a méhészek azt gondolhatták, hogy a gazdasági helyzetük meg fog oldódni. Ezzel szemben 2022 egy rendkívüli év lett, nem csak az ország nagy részét sújtó aszály miatt. A méhcsaládoktól elvehető méz mennyisége közepes évnek megfelelő volt, viszont az akácméz mennyisége és minősége az előző évekhez képest jobban sikerült. Az elmúlt években az infláció nagy mértékben megemelkedett, 2022-ben a méhészek ezért is arra számítottak, hogy a méz felvásárlási ára emelkedni fog. Nem növekedett, hanem erőteljes visszaesés volt tapasztalható. A tavalyi méhészszezon után az akácméz nagybani felvásárlási ára 1600-1700 Ft/kg, a vegyesméz ára pedig 1100-1200 Ft/kg lett.

De mi a helyzet a méhpempővel?

Mivel a méhpempőnek gyakorlatilag nem a mézhez, hanem a méhekhez van köze, így az előállításukkal foglalkozó méhészetek idén is rendelkeznek megfelelő mennyiséggel ebből a nem olcsó, de szinte mindenre jó csodaszerrel. Grammonként mintegy 110-300 forintért juthatunk hozzá a tiszta és természetes méhpempőhöz, ha valaki jóval olcsóbban kínálja, ne dőljünk be az ajánlatnak, és csakis megbízható méhészetektől vagy internetes webshopokból vásároljunk!

Méhpempő kinyerése

A méhpempőt a fiatal dolgozók garatmirigye termeli, és a háromnapos korig ez táplálja a méhcsemetéket. A pempőzéshez különféle speciális eszközökre is szükség van.

A pempőzéshez eltávolítják a családból az anyát, és anyabölcső-kezdeményeket adnak, benne anyaálcákkal. A pempő kinyeréséhez az álcákat három nap után el kell távolítani. Egy család egy szezon alatt körülbelül 500 g méhpempő termelésére képes. A pempőt azért az anyabölcsőkből nyerik, mivel ezekben található belőle a legtöbb, és a dolgozólárvák azonnal el is fogyasztják a méhpempőt, amit kapnak. A méhpempő begyűjtéséhez steril körülményekre van szükség; csíramentes környezetben, steril üvegedényben kell tárolni, fénytől, hőtől és levegőtől védett helyen, 2 °C hőmérsékleten. A méhpempőhöz tartósítás céljából lehet adni mézet vagy viaszt is.

Királynői csemege a pempő

A méhpempő kizárólag a királynő tápláléka, attól kezdve, hogy kikel, egész életében ezt fogyasztja. Élete első három napjában a méhkaptár összes lakója méhpempővel táplálkozik, de amelyik lárvából nem lesz királynő, azoknál az étrend megváltozik. A harmadik nap után a dolgozók és a herék lárvái nektár-keveréket, azaz vízben feloldott mézet és virágport fogyasztanak, míg a méhkirálynő lárvája továbbra is méhpempővel táplálkozik.

Így táplálja a méhcsaládot a méhpempő

A méhpempő különleges étrendkiegészítő kivételes tulajdonságokkal. A méhherék és a dolgozók nyáron 4-6 hétig, míg télen maximum 5-6 hónapig élnek, ezzel szemben a méhkirálynő átlagos élettartama 3-4 év közölt mozog, sőt időnként akár 5 évig is elélhet. A méhkirálynő különleges képességekkel rendelkezik. Egy nap alatt képes annyi petét lerakni, mint amennyi a saját súlya. Az összes méh közül csak neki van női szaporítószerve, 16 nap alatt kel ki, míg a dolgozók 21, a herék pedig 24 nap alatt.

Mi is begyűjtjük a méhpempőt, ehhez dajkacsaládokat állítunk be. Nálunk a méhpemgő ára 200 Ft grammonként, és a legkisebb kiszerelés a 25 gr-os tégely. Ebből egy hatásos kúrához két tégelyre lenne szükség, mert a szakértők szerint a 30 napos kúra az igazi, én is ezt tapasztaltam magamon. Egyetlen tégely 10-12 napra elég mennyiséget tartalmaz, de természetesen ezt is érdemes elfogyasztani, hisz különleges valami a méhpempő, fejleszti az izomzatot, segíti az immunrendszert, rengeteg enzimet, vitamint tartalmaz, ami csak benne fordul elő így a természetben. Jómagam rendszeresen eszem őszi kúraként, és évtizedek óta nem tapasztaltam a megfázás vagy az influenza semmilyen tünetét magamom, pedig piacoztam mindig rossz időben is egész napokat. Van sok vevőm, aki rendszeresen visszajár, viszik a mézet és a pempőt, közülük sokan meddőség ellen, termékenység segítésére szedték, és boldogan mesélik, hogy összejött a gyermekáldás

- mondta el tapasztalatait a szakolyi méhész, Rácz Bálint.

A méhpempő olyan anyagokat tartalmaz, amelyekből a szervezet könnyen épít hormonokat. Éppen olyat, amilyenre szüksége van. Ha kell ösztrogént, ha kell tesztoszteront, ha kell akkor progeszteront, pajzsmirigyhormonokat vagy éppen inzulint.

A méhpempő összetevői

  • A méhpempő egyedüli forrása az acetilkolinnak és a 10-HDA savnak, továbbá tele van B-vitaminokkal, melyek mind döntő szerepet játszanak az idegrendszer működésében.
  • A következő tényt tudományos megalapozottsággal ki lehet jelenteni: a méhpempő a jelenleg ismert egyik leghatékonyabb idegrendszer vitalizáló anyag a földön.
  • A méhpempő erősíti az immunrendszert, jelentősen képes csökkenti az LDL koleszterin szintet és annak oxidációját, csont és izületi problémáknál igen jó hatásokat produkál és fiatalítólag hat a bőrre és a hajra is.
  • A méhpempő egy életelixír, melyet megfelelően alkalmazva, jelentősen hozzájárulhatunk egészségi állapotunk javulásához vagy a már meglévő jó egészség fenntartásához.

A méhpempő igazi csodaszer

A tiszta méhpempő különleges anyag, az összetétele körülbelül a következő: 66%-ban víz,15%-ban szénhidrátok, 13-18% között fehérjék, 3-6% között zsírsavak, 1,5% körül ásványok. Ezen túlmenően vitaminokat, acetilkollint és 10 HDA savat tartalmaz. Ez utóbbi két anyag, szinte csak a méhpempőben fordul elő természetes formában.

  • Acetilkolin: a középső és perifériás idegrendszer neurotranszmittere: ennek az anyagnak köszönheti a méhpempő az idegrendszerrel kapcsolatos összes betegségre való jótékony hatását
  • 10-HDA Sav: egy vírusölő és antibakteriális anyag. A 10-HDA sav a méhpempő biológiai markere, mivel csak benne fordul elő ez az anyag, sokoldalú immunrendszer-szabályozó
  • B-vitaminok: a méhpempő minden B-vitamint tartalmaz. Legjelentősebb mértékben a B5 vitamint, vagyis pantoténsavat, amelyet antistressz vitaminnak is neveznek.

Tápanyagok, amit a méhpempő tartalmaz még: szénhidrátok, proteinek, peptidek, aminosavak, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilananin, treonin, triptofán, valin, zsírsavak, kalcium, réz, vas, magnézium, foszfor, kálium, szilícium, nátrium, kén, A-vitamin, C-vitmain, D-vitamin, E-vitamin, az összes B-vitamin, acetilkolin és 10-HDA sav.

Így tároljuk és fogyasszuk

A méhpempő nagyon érzékeny anyag, begyűjteni májustól augusztus végéig lehet, a tartósítására pedig különös gondot fordítanak a méhészek. A méhpempő huzamos ideig szobahőmérsékleten tartva tönkremegy, elveszti ha­tását. Elraktározására legmegfelelőbb hőmérséklet 0°-tól +5 C°- ig, vaygis a hűtőszekrény klímája. Ebben a formában 1 évig őrzi meg hatékonyságát, azután fokozatosan veszít belőle. Amennyiben nem napi fogyasztásra használjuk a méhpempőt, vagy nagyobb mennyiséget tárolunk, akkor mélyfagyasztott (-20C°) állapotban akár 10 évig is tárolhatjuk, légmentesen, levegőtől elzárt állapotban.

A méhpempőt mézbe vagy gyümölcsös turmixokba keverve is fogyaszthatjuk, viszont meleg folyadékkal ne keverjük. Mézbe is tehetjük, úgy is fogyaszthatjuk, különösen, ha nem kedveljük az ízét, vagy ha valamilyen oknál fogva hűtőn kívül szeretnénk tárolni.

Konzerválás mézben

A méhpempő tartósításának egyszerű és megfelelő módja a mézben való elhelyezés, főleg akkor, ha kisebb mennyiséget tárolunk. A méz régi időktől fogva ismert tartósító anyag. Méhpempő tárolására a már kristályos formája a legalkalmasabb. Ha pempőt friss mézbe keverünk, idővel annak felszínére kerül kisebb fajsúlya miatt, ott pedig habréteget képez, így leve­gővel érintkezhet, és veszít értékes tulajdonságaiból. Ezért, ha van rá mód a Méhpempő konzerválását kristá­lyos mézzel végezzük. További előnye, hogy az elkevert pempőt egyenletesen elosztva tartja, nem engedi annak utólagos kiválását, így, ha megfelelően van elkeverve, egyenletes adagolást biztosít (ajánlatos azért pár hetente átkeverni). A hűtőszekrény leghidegebb részébe helyezve rövid idő alatt a méz kikristályosodik. Abban az esetben, ha csak friss mézzel rendelkezünk, helyezzük néhány napra a hű­tőszekrénybe. Tehát 10-25 g méhpempőt 500 g kristályos mézbe keverjünk el. A mézbe kevert pempő közkedveltségnek örvend, mert

Méhpempő árak

  • Mannavita méhpempő, hagyományos 225 g: 24371 Ft
  • Mannavita prémium méhpempő, 2,5% 10 HDA, 100 g 15171 Ft
  • Bodó Méhészet, méhpempő 100 g: 11990 Ft
  • Apiland Tiszta Méhpempő hagyományos 25 g: 3180 Ft

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

helllovidek

méz

méztermés

méhpempő

méhészek

csodaszer