Rettenet: csak minden második ember fogadja el az örökbefogadást

HelloVidék   
  Megosztom
Rettenet: csak minden második ember fogadja el az örökbefogadást

Rengeteg előítélettel kell megküzdeniük az örökbefogadó pároknak ma Magyarországon. Sorra érkeznek a megjegyzések a gyermek származására, és a vér szerinti szülőket sem kímélik. Mégis egyre nyíltabban beszélnek a szülők az örökbefogadásról. Többek között erre jutott az SOS Gyermekfalvak legfrissebb kutatása. Ma van az Örökbefogadás világnapja.

Az SOS Gyermekfalvak több mint, ötszáz örökbefogadó szülőt kérdezett meg arról, mennyire érzik elfogadónak a környezetet az örökbefogadással kapcsolatosan.

Minden második örökbefogadó szülő kapott furcsa vagy negatív megjegyzéseket a környezetétől az örökbefogadás miatt. A legkevésbé toleránsak a szomszédok, a rokonok, a barátok és a gyermek óvodájában, iskolájában dolgozó pedagógusok voltak.

Minden második családnál a megjegyzések a gyermek vélt származására vonatkoztak, de a vér szerinti szülők elitélése is majdnem ugyanilyen gyakori. A harmadik leggyakoribb bántó megjegyzés az örökbefogadó anyák felé irányul, hogy miért nem szültek inkább.

Annak ellenére, hogy ilyen mértékű előítéletekkel kell megküzdenie az örökbefogadóknak, mégis nyíltan vállaljak az örökbefogadást. Míg pár évtizeddel ezelőtt még gyakori volt, hogy a szülők eltitkolták gyerekük elől az örökbefogadás tényét, a megkérdezettek között alig volt ilyen. A szülők többsége abban is támogatná gyermekét, hogy felvegye a kapcsolatot a vér szerinti szüleivel vagy testvéreivel, ha a gyermek szeretné.

Az örökbefogadó szülők hozzáállása a roma, fogyatékkal élő és idősebb gyerekek örökbefogadásával kapcsolatban a válaszadók harmada fogadna 3 évesnél idősebb gyereket, majdnem minden második szülő nyitott a roma gyermek örökbefogadására. Kevesen nyilatkoztak, hogy egyértelműen vállalnák a fogyatékkal élő gyermek örökbefogadását, ugyanakkor majdnem minden második megkérdezett azt a fogyatékosság mértékétől tenné függővé.

A legnehezebb az örökbefogadó szülőknek a gyermekre való várakozás, második helyen az a félelem áll, hogy a vér szerinti szülő elállhat az örökbeadástól a gyermek hat hetes koráig.

„Akár 5-6 évig is várakozhatnak azok, akik egészséges csecsemőt szeretnének örökbe fogadni és származási kikötést is tesznek. Lényegesen lerövidíti a várakozási időt, ha az örökbefogadó például nyitott roma gyerek örökbefogadására vagy óvodáskorú gyermekre. Az SOS-ben közel 400 gyerekről gondoskodnak nevelőszülők, évente átlagosan 2-4 gyereket sikerül örökbe adni. Ennél lényegesen több nem kerülhet vissza vér szerinti családjába, mégsem találnak örökbefogadó családra” – mondta Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak gyermekvédelmi programigazgatója.

Az is kiderült a felmérésből, hogy az örökbefogadó szülők nagyon szeretnék, ha az örökbefogadási eljárás felgyorsítható lenne és azt is, ha a társadalmi környezet jobban támogatná őket, illetve több szakmai és pszichológiai segítséget kapnának.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

örökbefogadás

sosgyermekfalvak