Tények és tévhitek: gyermekeknek való az önvédelem?

HelloVidék   
  Megosztom
Tények és tévhitek: gyermekeknek való az önvédelem?

Üt, csíp, rúg, harap, sikít, kiabál - ki ne találkozott volna már olyan gyermekkel, akiből szabályosan előtör az agresszivitás a közösségben. Annak ellenére, hogy a kisgyermeknevelők és az óvodapedagógusok mindet megtesznek a nézeteltérések csökkentése érdekében, az intézményi agresszió szélsőséges esetben akár mindennapossá is válhat. Ilyenkor pedig nem árt, ha a gyermekek megtanulják, miként védjék meg magukat agresszív társaiktól.

A gyermekeknél agresszióról akkor beszélhetünk, ha a kicsik már felfogják azt, hogy fájdalmat tudnak okozni másnak, s társaikat így irányítani tudják, rá vehetik őket arra, hogy azt tegyék, amit ők akarnak

- magyarázza Kovács Ildikó önvédelmi instruktor, aki szerint ez az agresszió megnyilvánulhat harapásban, ütésben, csípésben, rúgásban, karmolásban, hisztizésben, kiabálásban és köpködésben is.

Számos tévhit él a szülőkben azonban arról, hogy milyen jellemváltozást okozhat a gyermekeknél, ha önvédelmi oktatásra járnak, s ha elsajátítják azokat a módszereket, amik segítségével eredményesen meg tudják védeni magukat a közösségben. Ezeket a tévhiteket gyűjtötte egy csokorba az önvédelmi instruktor.

1. "Ha önvédelmet tanul a gyerek, maga is agresszívvá válik."

Minden kicsi életében eljön az a hosszabb-rövidebb időszak, amikor az agresszív gyermek vagy az áldozat szerepében van. Éppen ezért meg kell tanulniuk levezetni a feszültséget - ebben pedig gyakran segíteni kell nekik. Ha tudják, miként kezeljék a konfliktusokat, megszűnik, vagy minimálissá redukálható az intézményi agresszió.

2. "Úgysem tudja használni, hiszen túlságosan kicsi ahhoz, hogy megértse az önvédelmet."

A gyerekek tökéletesen értik azokat a szituációkat, amik agresszivitást válthatnak ki bennük vagy egy másik kisgyermekben, hiszen mindennapi életükben gyakran találkoznak ezekkel. Az alapmozdulatok rendkívül egyszerűek, könnyedén alkalmazhatóak, így nem csak, hogy el tudják sajátítani, hanem eredményesen is tudják használni a közösségben.

3. "Jobban jár, hogy ha nem használja az önvédelmi technikákat a közösségben, mert még a végén ő fog büntetést kapni."

A kisgyermekgondozóval és az óvónővel a szülőnek folyamatosan kommunikálnia kell. Éppúgy meg kell beszélniük, ha a gyermek nehezebb időszakot él meg és feszültebb, minthogy őt bántja a társa. Ha az együttműködés kölcsönös, akkor mindkét fél tisztában van azzal, hogy az önvédelem jogos és megfelelő volt-e az adott szituációban.

Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy a szülők és az óvodapedagógusok, illetve a kisgyermeknevelők feladata az, hogy segítsenek a gyerekeknek abban, hogy megtanulják, azt, hogy ne bántsanak másokat és azt is, hogy őket se bántsák

- mutat rá az önvédelmi instruktor, aki szerint az óvodákban és bölcsődékben előforduló agresszió életkori sajátosság, amelyen a feszültséget helyesen levezetni nem tudó gyermek hamar túl lesz, az azonban nem mindegy, hogy a többi gyermek milyen élményekkel éli meg élete első közösségben eltöltött éveit.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

család

gyermek

óvoda

agresszivitás

önvédelem