Megdöbbentő mennyi településnek kell nélkülöznie a gyógyszertárakat

24.hu   
  Megosztom
Megdöbbentő mennyi településnek kell nélkülöznie a gyógyszertárakat

Több mint 3000 gyógyszertár és 1486 patika nélküli település van Magyarországon.

Problémák sora ismert az egészségügyben: az orvoselvándorlás, a szakemberhiány miatt bezárt kórházi osztályok, a várólisták, az öregedő háziorvosok, akiknek a helyét szinte lehetetlen betölteni, írja a 24.hu.

A jelenlegi magyar helyet Európában jónak számít. Van, ahol sokkal több gyógyszertár van, ám akadnak helyek, ahol szinte nincsenek is patikák.

- mondta el Hankó Zoltánt, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

Magyarországon a rendszerváltás után lett több a gyógyszertár: 1400-ról 2000-re szaladt fel a teljes körű gyógyszerellátást biztosító úgynevezett közforgalmú egységek száma. Az 1994-es jogszabály, amely a közforgalmú gyógyszertárakra vonatkozik, előírta, hogy új közforgalmú gyógyszertár akkor nyitható, ha az adott településen az újonnan nyílóval együtt legalább 5000 lakos jut egy patikára.

2006-ban a kormány liberalizálta a piacot, így újabb 5-600 patika nyílt, majd 2010-ben újraszabályozták a piacot, s visszatértek az előző rendszerhez: újra lakosságszámhoz kötötték a patikanyitást. Ekkor már az ötezres kvótát már nem lehetett tartani, így a törvény négyezer lakost írt elő az ötvenezernél nagyobb lakosságszámú városokban, az ennél kisebb településeken pedig négyezer-ötszázat azzal, hogy azon a településen, ahol nincs közforgalmú gyógyszertár, a lakosságszámtól függetlenül létesíthető új közforgalmú vagy fiókgyógyszertár.

A fiókgyógyszertárakkal támogatják, hogy a kisebb településeken is legyenek patikák. Ezeknek nem kell annyit nyitva lenni és gyógyszerkészítést sem kell helyben vállalni.

– magyarázza Hankó.

Az adatbázisok alapján 1486 település marad gyógyszertár nélkül, ez a 3155 hazai település 47 százaléka. Összességében ma hozzávetőleg 2300 közforgalmú és 680 fiókgyógyszertár van idehaza, ami majd 3000 gyógyszertárat jelent, ezt egészíti ki 200-nál több kézigyógyszertár és 180 intézeti ellátóhely.

Az igazán nagy nehézséget a pár száz fős települések jelentik, az ezer főnél nagyobb falvakban már általában elérhető valamilyen gyógyszertári szolgáltatás. Az Európai Unió legszegényebb területei közé tartozó Észak-Magyarországon Borsod és Nógrád megyében is sok a patika nélküli település.

Vas megyében is hasonlóan nagy a gyógyszertár nélküli falvak száma, de ugyanakkor az egy főre jutó gyógyszertárak száma mégis magasabb, mint több olyan megyében, ahol kevesebb település marad patika nélkül. Ez azt is jelenti, hogy a településszerkezet sokkal inkább befolyásolja a patikaellátottságot, mint a gazdasági erő, tehát az apró falvakban sehol sem éri meg működtetni még fiókgyógyszertárat sem.

A patikaügy problémáját részben az egészségügy tapasztalható elvándorlás és a szakemberhiány okozza. A szegényebb területeken, ahol a legolcsóbb gyógyszerek fogynak, kevésbé viszik a kiegészítőket, egyéb termékeket és így a megtérülés is kérdéses, épp ezért az állam is támogat egyes beruházásokat. Például a kistelepüléseken egyedül működő közforgalmú gyógyszertáraknak, ha a támogatott gyógyszerforgalmukból képződő bevételük nem ér el egy adott értéket, továbbá a fiókgyógyszertáraknak vissza nem térítendő működési támogatást ad. A gyógyszertárak működésére fordított állami támogatást kormányrendelet határozza meg: 2019-ben 1 milliárd 50 millió forintot fordít erre a célra az állam.

Hankó Zoltán szerint talán a mobilgyógyszertárak megoldást jelenthetnek néhány problémára, ám nagyobbakat gondot is generálhatunk velük, mert ezáltal az eleve támogatásra szoruló kis forgalmú és a fiókgyógyszertárak szűnhetnek meg, mivel éppen az a bevétel hiányzik majd a fenntartáshoz, amelyet a mobilpatikák képesek elvinni.

Az elnök szerint az biztos, hogy sok új gyógyszertár már nem nagyon lesz, a cél a rendszer fenntartása, ehhez azonban szerinte nem elég a szakpolitikai segítség, komplex vidékfejlesztési stratégia hozhat változást:

Ahhoz, hogy fenntarthassuk a közszolgáltatások színvonalát vidéken, komplex megoldásra van szükség. Nemcsak a most működő kis forgalmú vidéki gyógyszertárak fenntartásához szükséges forrásokat kell biztosítani, hanem elő kell segíteni, hogy ezeknek az átvételéhez szükséges források a fiatalok rendelkezésére álljanak és a működtetésük a fiatalabb gyógyszerészeknek is perspektívát jelentsen. Hogy egy fiatal patikus például Miskolc vagy Debrecen környéki falvakban gyógyszertárat nyisson, biztosítani kell, hogy a gyermekeinek a megfelelő színvonalú oktatási, sportolási lehetőségei legalább a közelben meglegyenek, mert ezt akarja megadni gyermekének, pezsgő kulturális életnek kell lennie, mert ezt akarja megadni családjának, jó közlekedési rendszer kell, hogy hamar eljuthasson munkahelyéről otthonába. Nagyon nagy kihívás, de nincs más esélyünk.

- összegezte Hankó Zoltán.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyógyszer

gyógyszertár

egészségügy