Már készül a Takarék Csoport a babaváró hitelre: tízezer érdeklődőre számítanak

HelloVidék   
  Megosztom
Már készül a Takarék Csoport a babaváró hitelre: tízezer érdeklődőre számítanak

Megközelítőleg tízezer ügyletre és mintegy hatvan milliárd forint babaváró hitel kihelyezésére számít 2022 végéig a Takarék Csoport. A pénzintézetnél felkészültek a július elsejét követő nagyszámú érdeklődő fogadására. Azzal számolnak, hogy egy átlagos jövedelemmel rendelkező háztartás várhatóan öt-nyolc millió forint szabad felhasználású, kamatmentes kölcsön felvételére lesz hitelképes.

A közelmúltban elfogadott jogszabály szerint a kölcsönszerződés 2019. július 1-jétől 2022. december 31-éig köthető meg. A babaváró hitel kamatmentes és szabad felhasználású, továbbá ingatlanfedezet sem szükséges hozzá, írja közleményében a Takarék Csoport.

A hitel vissza nem térítendő támogatássá alakulhat: a második (a hitelfelvételt követően születő vagy örökbefogadott) gyermek érkezése után az aktuális tartozás 30 százalékát engedik el, a harmadik után az egészet, valamint a gyermek érkezése után akár kérhető a törlesztés 3 évre történő felfüggesztése. A hitel legfeljebb 10 millió forintig, maximum 20 évre és a támogatott időszak alatt legfeljebb havi 50 ezer forintos törlesztőrészlettel vehető fel. A hitelintézetek saját általános belső szabályaik szerint minősíthetik hitelképesnek az igénylőket, ezért a Takarék Csoport elemzői úgy vélik, egy átlagos jövedelemmel rendelkező háztartás várhatóan öt-nyolc millió forint hitelösszegre lesz hitelképes.

A Takarék Csoport várakozásai szerint az ügyfelek az öt év alatt több kisebb összegű személyi kölcsönnel tervezett beruházásokat valósítanak majd meg a babaváró hitelből. A pénzintézet szakértői úgy vélik, hogy az egyszeri alkalommal felvehető babaváró hitel akár a kisebb összegű jelzáloghitelek helyettesítő terméke is lehet, hiszen hasonló futamidőre, kamatmentesen nyújt finanszírozási lehetőséget tízmillió forintig, így főként az alacsonyabb összegű lakásvásárlás vagy korszerűsítés, felújítás célú jelzáloghitelek esetén is jelentkezhet a kiszorító hatása.

2022 végéig megközelítőleg hatvan milliárd forint babaváró hitel kihelyezésével számol a Takarék Csoport, mintegy tízezer ügyfél esetében. A pénzintézet felkészült a hitel július 1-ét követő indulása után várható nagyszámú érdeklődőre. Arra számítanak, hogy az egyetlen alkalommal felvehető babaváró hitelt túlnyomó részben idén igénylik majd a jogosultak. Javasolják azonban, hogy mindenki egyénileg mérlegelje a lehetőségeit és általános megállapítások alapján hozott pénzügyi döntés helyett egyeztessen a bankcsoport szakértőivel, hogy megtalálhassák a személyre szabott legkedvezőbb megoldást céljaik megvalósításához.

A benyújtást követő tíz napon belül kell elbírálniuk a folyósító hitelintézeteknek a hitelkérelmet. Nem számítható fel díj a kölcsön elbírálásáért, folyósításáért és előtörlesztéséért sem, viszont az államnak évente a fennálló kötelezettség 0,5 százalékának megfelelő díj jár egy év alatt. A hitel azáltal kamatmentes az ügyfél számára, hogy az állam a hitelkamattal megegyező mértékben kamattámogatást nyújt hozzá.

A jogszabályi feltételek teljesítése esetén az ügyfél számára a futamidő végéig kamatmentes marad, ellenkező esetben a hitel átárazásra kerül az 5 éves kamatperiódus végén az aktuális referencia kamatnak megfelelően, valamint, a kamatfelár 3 százalékponttal nő, így a jelenlegi kamatkörnyezet feltételezésével 8 százalék körüli mértékre árazódik át a kölcsön, a kamatkörnyezet változása esetén azonban az átárazott kölcsön hitelkamata ennél akár jóval magasabb mérték is lehet. Az átárazáson túl, ebben az esetben vissza kell fizetni a már igénybe vett kamattámogatást, amely a jelenlegi kamatkörnyezet alapján a felvett hitelösszeg nagyságrendileg 20 százalékát jelenti egyösszegű kötelezettségként, amely a háztartás részére jelentős terhet jelenthet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

takarék csoport

babaváró hitel