Mi történik? Egyre többen költöznek le a Balatonra, ez állhat a jelenség mögött

HelloVidék   
  Megosztom
Mi történik? Egyre többen költöznek le a Balatonra, ez állhat a jelenség mögött

Balatonmáriafürdőn, Balatonberényben és Balatonkeresztúron 9-9 százalékkal nőtt a lélekszám, és Balatonlelle is 8 százalékos növekedést ért el.

Szeptemberre a legtöbb nyaralótulajdonos hazatér a Balatonról, de egyre többen vannak, akik állandó lakhelyül választják a tó környékét, számol be a Sonline. A tavaly januári statisztikai számok meglehetősen szórtak, ha a déli partot tekintjük, míg az északin döntő a növekedés. Somogyban a legnagyobb gyarapodást a nyugati medence kisebb települései mondhatják magukénak.

Ha kelet felé haladunk, Balatonszárszó, Zamárdi, Szántód és Siófok 5, Balatonvilágos 4 százalékos növekedését láthatjuk. A veszteségek mentén azt tapasztaljuk, hogy Balatonfenyves 5, Balatonszemes és Balatonőszöd 6-6 százalékkal kevesebb lakót mondhat magáénak. A növekedés annak a 8-10 fiatal családnak köszönhető, akik itt telepedtek le, nyilatkozta Horváth László, Balatonberény polgármestere. "Olyanok is vannak, akik a nagyszülőktől örököltek ingatlant, és úgy döntöttek, hogy állandóra bejelentkeznek ide. Az állomás mögötti üdülőterületen 106 új apartmant adnak át, és a tulajdonosok közül sokan döntöttek úgy, hogy berényiek lesznek."

A fiatalok mellett a nyugdíjba vonulók is kezdenek új életet a Balatonnál. Kenéz István, Balatonlelle polgármestere elmondta: az apartmantulajdonosokat adókedvezményekkel lehetett rábírni arra, hogy bejelentkezzenek, mert úgy csak 100 forint, míg nem állandó lakosként 700 forint építményadót kell fizetniük négyzetméterenként.

Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere szerint az emelkedő lélekszámok mögött az utóbbi évek fejlesztései adhatják a hajtóerőt, de

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

költözés

nyaraló

állandó lakhely

letelepedés