Mi történik? Egyre többen költöznek le a Balatonra, ez állhat a jelenség mögött

HelloVidék   
  Megosztom
Mi történik? Egyre többen költöznek le a Balatonra, ez állhat a jelenség mögött

Balatonmáriafürdőn, Balatonberényben és Balatonkeresztúron 9-9 százalékkal nőtt a lélekszám, és Balatonlelle is 8 százalékos növekedést ért el.

Szeptemberre a legtöbb nyaralótulajdonos hazatér a Balatonról, de egyre többen vannak, akik állandó lakhelyül választják a tó környékét, számol be a Sonline. A tavaly januári statisztikai számok meglehetősen szórtak, ha a déli partot tekintjük, míg az északin döntő a növekedés. Somogyban a legnagyobb gyarapodást a nyugati medence kisebb települései mondhatják magukénak.

Ha kelet felé haladunk, Balatonszárszó, Zamárdi, Szántód és Siófok 5, Balatonvilágos 4 százalékos növekedését láthatjuk. A veszteségek mentén azt tapasztaljuk, hogy Balatonfenyves 5, Balatonszemes és Balatonőszöd 6-6 százalékkal kevesebb lakót mondhat magáénak. A növekedés annak a 8-10 fiatal családnak köszönhető, akik itt telepedtek le, nyilatkozta Horváth László, Balatonberény polgármestere. "Olyanok is vannak, akik a nagyszülőktől örököltek ingatlant, és úgy döntöttek, hogy állandóra bejelentkeznek ide. Az állomás mögötti üdülőterületen 106 új apartmant adnak át, és a tulajdonosok közül sokan döntöttek úgy, hogy berényiek lesznek."

A fiatalok mellett a nyugdíjba vonulók is kezdenek új életet a Balatonnál. Kenéz István, Balatonlelle polgármestere elmondta: az apartmantulajdonosokat adókedvezményekkel lehetett rábírni arra, hogy bejelentkezzenek, mert úgy csak 100 forint, míg nem állandó lakosként 700 forint építményadót kell fizetniük négyzetméterenként.

Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere szerint az emelkedő lélekszámok mögött az utóbbi évek fejlesztései adhatják a hajtóerőt, de

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

költözés

nyaraló

állandó lakhely

letelepedés