Nagy a baj a Balatonnál: alig jönnek a nyaralók, pang az ürességtől sok strand

HelloVidék   
  Megosztom
Nagy a baj a Balatonnál: alig jönnek a nyaralók, pang az ürességtől sok strand

Egyre inkább úgy tűnik, sok magyarnak idén nemhogy belföldi, de semmilyen utazásra nincs pénze. Egy friss felmérés szerint a magyarok 59 százaléka nyaralt vagy fog még nyaralni idén, 41 százalék viszont otthon tölti a nyarat, többnyire azért, mert az utazás nem fér bele nekik anyagilag. Ha egy magyar család utazik is, a legtöbben 100-300 ezer forintot szánnak a nyaralásra. A külföldön nyaraló magyarok 51 százaléka szerint pedig ott olcsóbban kijönnek, mint itthon. Nem csoda, hogy alig látni embert a Balaton legnépesebb partszakaszain is, derül ki a Telex írásából.

Azt mondták a kormányinfón, hogy nincs baj? Hát nézz már szét! A 30-40 százalék is egy optimista szám

– mutat körbe lemondóan a fonyódi strand egyik dolgozója. Ez pedig egy viszonylag népszerű partszakasz. A szállodák szövetségének elnöke, Flesch Tamás azt állította, egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a balatoni nyaralást, idén pedig legalább 30-40 százalékkal kevesebb a vendég, az emberek pedig egyébként is inkább csak hétvégén mennek a tóhoz, amire Gulyás Gergely miniszter azt felelte, ez kacsa, írja a Telex.

Az első megálló: Balatonakarattya, ahol a sima felnőtt belépő 1300 forint az egyik fizetős strandon, parkolni viszont ingyen lehet, a jegy tavaly 900-ba került. Belépve látni, hogy alig néhány tucatnyian vannak a kis partszakaszon, főképp idősek és családosok.

János, az egyik büfés borúlátó. Alig pár hete nyitotta meg a kajáldáját a strand bejáratánál (itt ugyanis csak úgy lehet enni, ha kijössz a strandról), a pizzák nála 2500 forintosak, és a 30 dekás hekk is 2500 forint körül van. Szerinte lehet, hogy hétvégén valamennyivel többen vannak, mint pénteken, de még az sem közelíti meg a régebbi szintet: úgy tudja, korábban kétezer jegyet is eladtak naponta a strandon, idén ez csak száz-kétszáz között van.

Akarattyára az jön, aki Világoson nem talált helyet. Erre a strandra meg az, aki nem talált a másik két strandon parkolót. Tavaly a beszállítók itt alig tudtak megállni, idén, látod, mennyi hely van. Péntekhez képest ez nagyon kevés most

– mondja lemondóan.

János szerint infláció tavaly is volt, az emberek mégis nyaraltak, mert a magyaroknak is ki kell valahol kapcsolódniuk. Az ő barátai viszont most Horvátországban voltak, ahol a nyaralást a család 300 ezerből megúszta. „Itt csak a szállást hozod ki belőle. Jöttek a barátaim is ide, de inkább nem is aludtak itt, mert 50 ezerért találtak csak szobát.”

Ez az első balatonos éve, de azt mondja, az is lehet, hogy az utolsó. A belefektetett pénzének eddig csak a húsz százaléka jött neki vissza. A három gyerekét viszont el kell tartania, úgyhogy lehet, inkább Budapesten nyit majd egy pizzériát.

Ahogy mindenhol máshol, úgy a forgalom itt is visszaesett. Az egyik dolgozó szerint a strand rekordja a napi 270 látogató volt, de akkor már a füvön is ültek az emberek. Ezen a szombaton ennél kevesebbre, 200 vendégre számítanak összesen, bár valójában ennél többet vártak volna. Tavaly többen voltak. Szerintük új emberek hozzájuk nem jönnek, inkább csak a törzsvendégek járnak vissza. „Infláció”, válaszolja röviden arra a kérdésre, hogy ennek mi az oka, bár szerinte a forgalom az egész Balatonon visszaesett vagy 40 százalékkal.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

nyaralás

infláció

üdülés

visszaesés

nyaralók

strandok