Rengeteg magyar fizetett rá a gigaviharokra: hiába volt biztosítás, erre nem jár kártérítés

Pénzcentrum   
  Megosztom
Rengeteg magyar fizetett rá a gigaviharokra: hiába volt biztosítás, erre nem jár kártérítés

Az utóbbi években hozzászokhattunk az akár jelentős anyagi károkat okozó záporok, zivatarok, jégverések megszaporodásához itthon. De milyen módon kerülhetjük el az autónkban esetlegesen keletkezett jégkárok okozta jelentős anyagi kiadásokat? Sokan nem tudják, hogy a kötelező biztosításuk nem védi őket az elemi károkkal szemben, derül ki a Pénzcentrum írásásból.

Időről időre hazánknak is szembe kell néznie a pusztító természeti erőkkel, például július 20-án egy erős, viharos széllel kísért jégesőt okozó szupercella vonult át az ország északkeleti része felett, jelentős anyagi károkat okozva. A legerősebb jégverést a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nagyecsed szenvedte el, ahol a teniszlabda méretű jég több száz ingatlanban és szabadban álló járműben okozott kárt, írja a Pénzcentrum.

Jégverte gépkocsik

Vajon a biztosítók casco biztosítási termékei alapból fizetik-e a jégkárokat, vagy esetleg külön kiegészítő biztosítást kell kötni erre a típusú kárra? A megkérdezett biztosítók - Union, Allianz, Aegon (új nevén Alfa), Generali és Uniqa - mindegyikétől azt a választ kapta a Pénzcentrum, hogy a casco biztosítási termékeik fedezik a jégkárokat, így nem szükséges külön kiegészítő biztosítást kötni.

Hasonló válaszokat érkeztek a többi biztosítótól is, sőt, a Generali azt is elárulta, hogy „… a kgfb termék mellé is köthető a Generalinál vihar és jégkár kiegészítő termékünk is”.

A jégveréskárok esetében is kizáró tényezőnek számít, ha a kárhoz az vezetett, hogy a jármű valamelyik ablaka (akár a tetőablak vagy napfénytető), illetve bármely ajtaja, fedele (például motorháztető) hiányzott, vagy nyitva volt. A jégverés okozta károk esetében is érvényesek az olyan külső tényezők, amelyek általánosságban kizárást okoznak. Ezek az egyes szerződések Általános Szerződési Feltételei között minden esetben pontosan megtalálhatók.”

A legmagasabb jégkárkifizetések esetében már nagyobb szórás látszik: ez az összeg az Unionnál 1,3 millió, az Allianznál 2,5 millió, az Alfánál 3,6 millió, a Generalinál 3 millió, az Uniqánál pedig 3,5 millió forint volt 2023 eddig eltelt időszakában.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

biztosítások

viharkárok

jégkár

kifizetések

gépkocsik

casco

kgfb